Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

«Βόμβα» Παιδιάτρων: «Να γίνει υποχρεωτική ξανά η μάσκα σε κλειστούς χώρους» - Σε έξαρση γρίπη, κορωνοϊός και άλλες ιώσεις

Αυτοί είναι οι ιοί που θα «σαρώσουν» τη χώρα μας τον χειμώνα

17 Νοεμβρίου 2022 11:32
«Βόμβα» Παιδιάτρων: «Να γίνει υποχρεωτική ξανά η μάσκα σε κλειστούς χώρους» - Σε έξαρση γρίπη, κορωνοϊός και άλλες ιώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους παιδιάτρους τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, την ώρα που αναμένεται αύξηση και στα κρούσματα του κορωνοϊού. Παράλληλα, μία άγνωστη μέχρι τώρα πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Οξφόρδη, η οποία μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί ακόμα και έξι μήνες μετά τη νόσηση!

Με επιστολή της μάλιστα προς τον υπουργό Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών ζητεί την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων στον μαθητικό πληθυσμό ώστε να προληφθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Όπως εκτιμούν, η κατάσταση δε θα είναι εύκολη, λόγω των μολύνσεων, αλλά και τον επαναμολύνσεων, καθώς οι υποπαραλλαγές ΒQ.1, BQ.1.1 και ΧΒΒ διαφεύγουν της ανοσίας.

Για τον λόγο αυτό στην επιστολή τους ζητούν την άμεση επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και κυρίως στα σχολεία.

Οι παιδίατροι επικαλούνται ως δεδομένα που θα ανατρέψουν επικίνδυνα την επιδημιολογική κατάσταση τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό των παιδιών και των εφήβων και την αυξημένη νοσηρότητα που παρατηρείται τόσο του ιού της γρίπης, όσο και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

Οι παιδίατροι μεταξύ άλλων προτείνουν:

  • Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Τη χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
  • Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών.

Νίκος Τζανάκης: «Προσοχή στα παιδιά!» - Συναγερμό από τον καθηγητή! Αυτοί είναι οι ιοί που θα «σαρώσουν» τη χώρα μας τον χειμώνα (Video)

O καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μία πανσπερμία ιών που έρχεται στη χώρα μας τον χειμώνα. Παράλληλα, για την εξάπλωση του κορωνοϊού και την ανάγκη του εμβολιασμού μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Είμαστε μπροστά σε μία πανσπερμία ιών που προσβάλουν παιδιά και ενήλικες. Μερικά από τα κρούσματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, προκαλούν βρογχιολίτιδα, με αποτέλεσμα να παθαίνουν δύσπνοια και γι’ αυτό χρειάζεται να νοσηλευτούν, να παρακολουθηθούν και να υποστηριχτούν», δήλωσε.

«Ορισμένα από τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός και η κόπωση, αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τους γνωστούς τρόπους. Όταν το παιδί έχει δύσπνοια και πυρετό πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε ο κος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, στους ενήλικες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα παρατηρούνται μεγάλες προσελεύσεις στα νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων.

Παράλληλα, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Νίκος Γκότσης, νοσηλευτής ΤΕΠ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και εκτίμησε πως τον χειμώνα θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων γρίπης, κορωνοϊού και του συγκυτιακού ιού RSV.

«Πριν από δύο χρόνια που είχαμε τον κορωνοϊό δεν είχαμε εμφανή συμπτώματα γρίπης, επειδή τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και φόραγαν μάσκα. Τώρα έχουμε έξαρση κρουσμάτων γρίπης και του συγκυτιακού ιού», δήλωσε.

Ο συγκυτιακός ιός, ο οποίος προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

  • βήχα
  • πυρετό
  • καταρροή

Όπως τόνισε ο κ. Γκότσης, οι παιδιατρικές είναι γεμάτες λόγω του εκρηκτικού «κοκτέιλ» κορ.νοιού, γρίπης και του ιού RSV.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share