Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Κόκκινος συναγερμός σε γηροκομείο - Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 30 κρούσματα

Οι περισσότεροι που νοσούν είναι άνω των 70 ετών

27 Αυγούστου 2021 12:25
Θεσσαλονίκη: Κόκκινος συναγερμός σε γηροκομείο - Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 30 κρούσματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν μέχρι στιγμής 30 άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό, μετά από τεστ που άρχισαν να διενεργούνται από τις 18 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα GRTimes, από την ιχνηλάτηση που είναι σε εξέλιξη έχουν προκύψει, μέχρι στιγμής, περίπου 50 στενές επαφές.

Οι περισσότεροι που νοσούν είναι άνω των 70 ετών ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και ένας εργαζόμενος νοσηλευτής. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ τόσο το προσωπικό όσο και οι άνθρωποι που διαμένουν στην δομή είναι εμβολιασμένοι.

γηροκομεία κρούσματα θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μέτρα που τηρούνται όλο αυτό το διάστημα κατά της διασποράς του κορωνοϊού είναι ιδιαιτέρα αυστηρά και ως εκ τούτου παραμένει άγνωστο πως έγινε η διασπορά στο γηροκομείο που εδρεύει στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σήμερα αναμένεται νέος διαγνωστικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση στο γηροκομείο.

Θρίλερ σε γηροκομείο του Βόλου: 9 κρούσματα, 35 εργαζόμενοι δεν εμβολιάζονται! Ποιες οι κυρώσεις που θα έχουν;

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γηροκομείο Βόλου, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα κορωνοϊού -ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιστατικά αφορούν έξι ηλικιωμένους -η μία ηλικιωμένη νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής μετά από υπόδειξη του ΕΟΔΥ- και 4 εργαζόμενους της μονάδας.

Όπως λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου, Παύλος Πάνος, η ανησυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

«35 από τους 55 εργαζόμενους αρνούνται να εμβολιαστούν, ένα ποσοστό που φτάνει το 65%. Μόνο πέντε από αυτούς έχουν προβλήματα υγείας», τονίζει ο κ. Πάνος. Σημειώνεται ότι σήμερα στο γηροκομείο φιλοξενούνται 100 ηλικιωμένοι.

Θρίλερ σε γηροκομείο του Βόλου

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το ποιες είναι θα είναι οι ενέργειες της διοίκησης του γηροκομείου για τους αντιεμβολιαστές εργαζόμενους, ο κ. Πάνος σημείωσε πως το κράτος έκανε σχετικές ανακοινώσεις χθες. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού του.

Μιχαηλίδου: Προς απόλυση οι εργαζόμενοι σε δομές που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και μετά την αναστολή

Την ίδια ώρα, παράθυρο απόλυσης εργαζομένων σε δομές που αρνούνται να εμβολιαστούν άφησε σήμερα το πρωί η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι αποφάσεις για τις δομές φροντίδας

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού- υγειονομικού, διοικητικού κτλ- των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

Αυτό αφορά:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες αυτόνομης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια χρόνιων πασχόντων
  • Κλειστές δομές, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίων πασχόντων
  • Οικοτροφεία ειδικών ιδρυμάτων
  • Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
  • Κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
  • Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμΕΑ

Έως τις 16 Αυγούστου όλο το προσωπικό αυτών των δομών θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση εμβολιασμού και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι κυρώσεις για όσους αρνούνται

Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν ή δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους, θα απέχουν από την εργασία τους άνευ αποδοχών, ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον, στο κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος σε αυτές τις μονάδες φροντίδας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων, στη δομή επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share