Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι... τέλος: Σε αναστολή όσοι δε δέχονται το «τσίμπημα» στα γηροκομεία

Αυτές είναι οι ποινές τους - Παίρνουν κι άλλοι σειρά από Σεπτέμβρη

16 Αυγούστου 2021 07:25
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι... τέλος: Σε αναστολή όσοι δε δέχονται το «τσίμπημα» στα γηροκομεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διαφορετικά δεδομένα ισχύουν από σήμερα (16/8) στον χώρο της υγείας, καθώς ξεκινά η αναστολή όσων εργαζομένων παραμένουν ανεμβολίαστοι χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας, ξεκινώντας από τα γηροκομεία.

Συγκεκριμένα, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτόματα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας, ενώ ο εργοδότης τους υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή τους σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ξεκινά από σήμερα στις οριζόντιους ελέγχους εν λόγω δομές, υπενθυμίζοντας ότι προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα.

Η συνέχεια το φθινόπωρο

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς η απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ ήδη ξεκινά νέα εκστρατεία εμβολιασμού για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση ενόψει φθινοπώρου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα ακόμη μέσο άσκησης πίεσης, καθώς από το Σεπτέμβριο οι κλειστοί χώροι θα απευθύνονται αποκλειστικά στους εμβολιασμένους. Οι υπόλοιποι θα αποκλείονται και επί της ουσίας η καθημερινότητά τους θα δυσχεραίνει, αφού για να προσέλθουν στην εργασία τους θα απαιτείται έξτρα χρόνος αλλά και χρήμα, καθώς θα υποχρεώνονται να κάνουν υποχρεωτικά δύο διαγνωστικούς ελέγχους (PCR και Rapid test) την εβδομάδα.

Τέλος, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους ταξιδιώτες για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επιστροφή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί μία απότομη επιδημιολογική επιβάρυνση που θα απορρύθμιζε τα νοσοκομεία και θα προκαλούσε μία ακόμη σημαντική εστία κρίσης.

Οι κυρώσεις των ανεμβολίαστων

Για τον εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Τα 5 μέρη όπου δε θα πηγαίνει κανείς ανεμβολίαστος

Κι ένας καλός λόγος για να νικήσουν τις φοβίες τους και να εμβολιαστούν τελικά είναι και τα 5 μέρη που θα μπορούν να πηγαίνουν από Σεπτέμβρη. Γιατί σε αυτά τα 5 μέρη (επειδή ακριβώς μιλάμε για κλειστούς χώρους) θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους. Ποια είναι;

  • Καφετέριες και εστιατόρια

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

  • Μπαρ και κέντρα διασκέδασης
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφος
  • Κλειστά γήπεδα

Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share