Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024

Δυστυχώς: Η κατάσταση στο σύστημα υγείας που δείχνει παράταση του lockdown για καιρό

Δεν είναι καλά τα νέα...

19 Φεβρουαρίου 2021 20:56
Δυστυχώς: Η κατάσταση στο σύστημα υγείας που δείχνει παράταση του lockdown για καιρό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το lockdown που υπάρχει σε αρκετές περιοχές της χώρας έχει έρθει… για να μείνει για το επόμενο, τουλάχιστον, διάστημα, αφού τα δεδομένα, που προκύπτουν από το σύστημα υγείας, δείχνουν πως αυτό θα γίνει.

Για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβρη, 227 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία με τους 170 στην Αττική, όπου ήδη «κλειδώνει» η παράταση. Οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 2000 με περισσότερους από τους μισούς να βρίσκονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Κορωνοϊός: Σε δυσκολία το σύστημα υγείας - Έρχεται περαιτέρω παράταση του lockdown

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτες με ελάχιστα να μένουν κενά και καθημερινά να προστίθενται και νέα. Το οχυρό του «Σωτηρία» δέχεται το σφυροκόπημα του νέου κύματος, με 302 νοσηλευόμενους, 82 διασωληνωμένους και δυο κενές κλίνες.

Οι επόμενες εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων θα κρίνουν αν η Αττική μπορεί να ξεκλειδώσει. Πάντως μέχρι στιγμής Ευαγγελισμός και Αττικόν είναι τα νοσοκομεία που διαθέτουν επαρκή αριθμών κρεβατιών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες οι μονάδες θα δεχθούν περισσότερη πίεση. Η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώνεται δείχνοντας προτίμηση στην Αθήνα. Στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν εντοπιστεί 187 στελέχη και άλλα 121 στα βόρεια προάστια.

Η Αττική είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος των ειδικών καθώς συγκεντρώνει πάνω από τα μια κρούσματα καθημερινά με αυξητικές τάσεις.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δεδομένα για το Πάσχα - Τι ισχύει σήμερα

Για τα δεδομένα κάτω από τα οποία μπορεί να υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού εν όψει Πάσχα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Mπορεί να είμαστε σε lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου επισήμως, όμως το ερώτημα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια, αν δηλαδή το lockdown θα παραταθεί λόγω του κορωνοϊού ή αν θα υπάρξει άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βασικό ερώτημα να παραμένει για αρκετούς τι θα ισχύσει τελικά με την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δεδομένα για το Πάσχα - Τι ισχύει σήμερα

Η συζήτηση για τη μετακίνηση εκτός νομού ενόψει του Πάσχα έχει ανοίξει με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανόν το Πάσχα να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως σε τρεις ημέρες θα φανεί εάν τα μέτρα του lockdown στην Αττική είχαν αποτέλεσμα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασής του.

Ως προς την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως «θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι», ενώ δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού

Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν 6 εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι οι εξής:

  1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share