Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Απόφαση – σταθμός δικαστηρίου: Παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Εξέλιξη κόλαφος

19 Φεβρουαρίου 2021 10:50
Απόφαση – σταθμός δικαστηρίου: Παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μία απόφαση-βόμβα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία μπορεί να επηρεάσει ευρωπαϊκά και άλλες αποφάσεις αντίστοιχων δικαστηρίων, έφτασε δικαστήριο της Ολλανδίας, το οποίο διέταξε σήμερα Τρίτη την Κυβέρνηση της χώρας να αποσύρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εφαρμόσει αυτό το μέτρο για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η απαγόρευση είχε ισχύ από τις 21.00 ως της 04.30 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τα τέλη Ιανουαρίου, συγκεκριμένα από τις 23 του μήνα. Πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε να υπάρξει παράταση του μέτρου ως τις 3 Μαρτίου.

Η απόφαση όμως του δικαστηρίου της Χάγης φαίνεται πως φέρνει τα πάνω κάτω στη χώρα καθώς «η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο».

Απόφαση – σταθμός δικαστηρίου: Παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Το ποσοστό των κρουσμάτων και του ιικού φορτίου μειωνόταν στην Ολλανδία και η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς στο δικαστήριο γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα, όπως αυτά, πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους», πρόσθεσε το δικαστήριο για τη λογική της απόφασής του.

Ήταν η πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που ένα τέτοιο μέτρο εφαρμόστηκε στην Ολλανδία και έφερε όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις και πολυήμερες ταραχές στη χώρα με συνεχόμενες διαδηλώσεις.

Παρόλα αυτά εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να μελετηθεί χωρίς να αποκλείει τίποτα.

Τι θα κρίνει την παράταση του lockdown στην Αττική

Μία εβδομάδα αυστηρού lockdown συμπληρώνει σήμερα η περιφερειακή ενότητα Αττικής. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών θα ισχύει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο δε θα πρέπει να αποκλείεται η παράταση των υφιστάμενων μέτρων. Αυτό άλλωστε τονίζουν και οι επιστήμονες εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν περιοριστεί.

Κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή για τυχόν αποφάσεις ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν.

Το κυριότερο απ’ όλα είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Κικίλιας, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στην επικράτεια φτάνει τις 351 από τος 656, κάτι που σημαίνει πως 305 είναι κενές, ενώ στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές.

lockdown στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται να μπουν περιοριστικά μέτρα και σε άλλες περιοχές όπως είναι η Κάλυμνος και τα Γιάννενα. Η Κάλυμνος ειδικά αποτελεί μία ειδική περίπτωση αφενός γιατί πρόκειται περί νησιού και αφετέρου γιατί εδώ και αρκετές ημέρες εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις ημερήσιες αναφορές.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας. Ενώ από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share