Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Θυμίζει νησί της Καραϊβικής: Η άγνωστη εξωτική παραλία του Ιονίου με τα καταγάλανα νερά που παραδίνεσαι στην ομορφιά της άνευ όρων

Το παραδεισένιο μέρος που θα λατρέψουν πολλοί

11 Ιουνίου 2023 13:18
Θυμίζει νησί της  Καραϊβικής: Η άγνωστη εξωτική παραλία του Ιονίου με τα καταγάλανα νερά που παραδίνεσαι στην ομορφιά της άνευ όρων
Από Ανθή Κουρεντζή

Κάθε μία παραλία της Ελλάδας μοιάζει και με μια έκπληξη αν δεν έχεις βρεθεί ξανά εκεί στο παρελθόν. Κάποιες ελληνικές παραλίες θυμίζουν παράδεισο και κάποιον εξωτικό προορισμό του εξωτερικού. Πολλές από αυτές, μάλιστα, μπορεί να μην τις έχεις ξανακούσει στο παρελθόν.

Μια από αυτές βρίσκεται στην Κεφαλονιά και πραγματικά αποτελεί αυτό που θα ήθελες για να αράξεις και να κάνεις τις βουτιές σου. Ο λόγος για την παραλία Βούτι. Την παραλία με τα κυανά νερά στα οποία δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Και γιατί να το κάνεις άλλωστε; Έχεις πολλούς λόγους να επιλέξεις την Κεφαλονιά για διακοπές και το Βούτι, μια από τις ομορφότερες αλλά άγνωστες ελληνικές παραλίες είναι ένας από αυτούς. Με την ευκαιρία, δείτε την διάσημη παραλία της Θεσσαλίας με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Θυμίζει νησί της  Καραϊβικής: Η άγνωστη εξωτική παραλία του Ιονίου με τα καταγάλανα νερά που παραδίνεσαι στην ομορφιά της άνευ όρων

Η άγνωστη εξωτική παραλία με τα κυανά νερά

Η παραλία Βούτι είναι μια από τις πιο ξεχωριστές όχι μόνο στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αρχικά για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται και να μην δυσκολευτείς, μπορείς να συμβουλευτείς τους χάρτες της Google. Είναι μια παραλία – κόσμημα την οποία θα συναντήσεις πιθανόν τυχαία στον δρόμο από την παραλία του Μύρτου προς το Αργοστόλι. Και φυσικά θα κάνεις μια στάση να απολαύσεις τα νερά της. Η παραλία Βούτι έχει καθαρά, κρυστάλλινα νερά με κυανό χρώμα. Δεν θα σου υποσχεθούμε ότι θα βρεις ζεστά νερά, πράγμα σπάνιο για το Ιόνιο.

Το σίγουρο είναι ότι θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία. Υπολόγιζε ότι δε θα βρεις κόσμο άρα θα κάνεις χαλαρά το μπάνιο σου και ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Ένα καλά κρυμμένο μυστικό για όσους έχουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν.

Ένας φυσικός «παράδεισος»: Το ελληνικό νησί του Αιγαίου με την γκρι αμμουδιά και τα ζαφειρένια νερά που παραδίνεσαι από το πρώτο λεπτό

Υπάρχουν τόσα νησιά και νησίδες στην Ελλάδα που δύσκολα μπορείς να πιστέψεις ότι τα γνωρίζεις όλα. Και η αλήθεια είναι ότι το Αιγαίο είναι διάσπαρτο με άγνωστους θησαυρούς και ιδιαίτερα μυστικά. Υπάρχουν νησιά, πέρα από τα γνωστά σε όλους μας, με ελάχιστους ή καθόλου κατοίκους, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, μοναδικές παραλίες αλλά και ιδιαίτερα τοπία. Υπάρχουν και κάποια με μοναδικά χαρακτηριστικά που ίσως δεν είχες ακούσει ποτέ. Όπως για παράδειγμα το νησί της ελαφρόπετρας, το Γυαλί. Με την ευκαιρία, δείτε την μαγευτική παραλία της Κρήτης με την απέραντη αμμουδιά.

Γυαλί, το νησί – «οχτώ» της ελαφρόπετρας

Πρόκειται για ένα νησί, έξι μόνο μίλια από την Τουρκία, ανάμεσα στην Κω και στη Νίσυρο. Ανήκει στα Δωδεκάνησα και είναι ένας πραγματικά ιδιαίτερος τόπος, άγνωστος στους περισσότερους. Χαρακτηριστικό είναι το σχήμα του το οποίο αν δει κάποιος από ψηλά θα δει ότι μοιάζει με οκτώ. Πρόκειται για ένα μικρό νησί που διαθέτει όμως μια πλούσια ιστορία. Έχει βρεθεί εκεί αρχείο νεκροταφείο, έχουν βρεθεί τα ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4000 π.Χ.) και δυο χωνευτήρια με σκωρίες τήξης χαλκού τα οποία χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. Αυτά αποδεικνύουν, μάλιστα, την πρώιμη άσκηση μεταλλουργίας.

Οι κάτοικοί του νησιού είναι ελάχιστοι. Μόλις καμιά 20αριά. Αυτοί που έρχονται για δουλειά, όμως, στο νησί είναι πολλοί περισσότεροι. Οι επισκέπτες εργαζόμενοι βέβαια πηγαίνουν για τα άγνωστα σε πολλούς ανοιχτά ορυχεία του νησιού που βγάζουν ελαφρόπετρα και περλίτη!

Τα ορυχεία είναι και αυτά που καθιστούν το τοπίο του Γυαλιού μοναδικό: Τα όμορφα δάση με τις κουμαριές και τα πεύκα εναλλάσσονται με τα ανοιχτά ορυχεία και αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο το νησί έχει ανακηρυχθεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους. Το αποκαλούν νησί της ελαφρότητας και όχι άδικα μιας και οι ποσότητες που υπάρχουν εκεί δεν συναντούνται εύκολα αλλού στην Ελλάδα.

Ένας φυσικός «παράδεισος»: Το ελληνικό νησί του Αιγαίου με την γκρι αμμουδιά και τα ζαφειρένια νερά που παραδίνεσαι από το πρώτο λεπτό

Αν τώρα βρεθείς σε κοντινό νησί και φτάσεις εκεί με σκάφος θα ζήσεις και μια άλλη μοναδική εμπειρία. Το μπάνιο εκεί είναι μια πραγματικά φανταστική εμπειρία, ενώ εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές και στις νοτιοδυτικές ακτές, με τις θαλάσσιες σπηλιές και τις απρόσιτες παραλίες.

Πώς λειτουργεί το ορυχείο του νησιού Γυαλί

Ιδιωτική εταιρεία εκμεταλλεύεται το ορυχείο, το οποίο ανήκει στο Δήμο Νισύρου, από το 1952. Το ορυχείο είναι υπαίθριο και η εκμετάλλευση του γίνεται με τη μέθοδο των ορθών βαθμίδων. Αρχικά γίνεται η αποκάλυψη του κοιτάσματος και στη συνέχει η εξόρυξη με προωθητές.

Έπειτα ακολουθεί η επεξεργασία η οποία συνίσταται στην κοκκομετρική διαβάθμιση του υλικού σε κύκλωμα στατικών και δονητικών κοσκίνων. Στη συνέχεια γίνεται και η θραύση μικρού μέρους σε σπαστήρες.

Τα τελικά προϊόντα (ελαφρόπετρα διαφορετικής κοκκομετρίας) αποτίθενται με μεταφορικές ταινίες και φορτώνονται στα πλοία με προορισμό τους πελάτες.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share