Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Μεγάλη Τρίτη στη Χαλκιδική: Ζήστε το ξεχωριστό έθιμο «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι»

Το έθιμο έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα

30 Απριλίου 2024 11:08
Μεγάλη Τρίτη στη Χαλκιδική: Ζήστε το ξεχωριστό έθιμο «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο γνωστή για τα ειδυλλιακά τοπία και τις σαγηνευτικές παραλίες και τα καταγάλανα νερά. Εκτός από το καλοκαίρι, μπορείτε να την επισκεφτείτε και την περίοδο του Πάσχα για να βιώσετε ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο. Οσοι βρεθούν στη Χαλκιδική για Πάσχα δεν πρέπει να χάσουν τον εορτασμό του εθίμου «Του Μαύρου Νιού τ’ αλώνι».

Ταξιδέψτε επίσης: Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό: Η σαγηνευτική κωμόπολη όπου θα ζήσετε ένα «μαγικό» και «κατανυκτικό» Πάσχα

«Του μαύρου νιου τ’ αλώνι»

Ένα ξεχωριστό έθιμο που λαμβάνει χώρα στους λόφους πάνω από την πόλη της Ιερισσού Χαλκιδικής την Τρίτη του Πάσχα είναι “του μαύρου νιου τ’ αλώνι”, όπως το ονομάζουν.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, οι γεροντότεροι ξεκινούν τον χορό. Σταδιακά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκελευτό» χορό, που συμβολίζει την σφαγή 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την Επανάσταση του 1821.

O χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. O χορός επαναλαμβάνεται το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Τσουρέκια, αυγά και καφές που βράζει σε ένα μεγάλο καζάνι είναι τα χαρακτηριστικά κεράσματα αυτής της εκδήλωσης!

Μεταφορά του Τιμίου Σταυρού

Στη Χαλκιδική επίσης στο χωριό Πετροκέρασα μεταφέρεται ο Τίμιος Σταυρός που φυλάσσεται στο μοναστήρι του Ξηροπόταμου του Αγίου Ορους. Το χωριό έχει το «ιερό δικαίωμα»και την τεράστια τιμή στον κόσμο, να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη M. Δευτέρα το πρωί. Αυτό γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του χωριού από αφανισμό, εξαιτίας θανατηφόρου ασθένειας (πανώλης), στα μέσα του 18ου αιώνα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share