Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Πάσχα στην Πάτμο: Ζήστε ένα ξεχωριστό έθιμο στο νησί της Αποκάλυψης

Θα βιώσετε μία μοναδική εμπειρία στο ιερό νησί του Αιγαίου

1 Μαΐου 2024 12:13
Πάσχα στην Πάτμο: Ζήστε ένα ξεχωριστό έθιμο στο νησί της Αποκάλυψης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για να ζήσετε ένα «κατανυκτικό» Πάσχα, τι καλύτερο από το να βιώσετε αυτή την εμπειρία στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο;

Εκεί, η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία!

Ταξιδέψτε επίσης: Μεγάλη Τρίτη στη Χαλκιδική: Ζήστε το ξεχωριστό έθιμο «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι»

Πως ξεκινάει το μοναδικό έθιμο

Η μαγική εμπειρία του Πάσχα ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων, όπου στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια τα οποία είναι σαν κεντήματα που άλλοτε έχουν σχήμα σταυρού και άλλοτε ψαριού. Προχωρώντας προς την κορύφωση του θείου δράματος, την Μεγάλη Τετάρτη οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού προσέρχονται στις ενορίες τους, ώστε να τους «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι προς ίαση ψυχής και σώματος.

Ζήστε ένα ξεχωριστό έθιμο στην Πάτμο

Ξεχωριστό το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης

Όλα είναι έτοιμα για την κορύφωση του εθίμου. Τη Μεγάλη Πέμπτη ωστόσο λαμβάνει χώρα ένα πολύ ιδιαίτερο τελετουργικό που φαίνεται να πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα. Το έθιμο ξεκινάει τον 4ο αιώνα και τελούταν κυρίως σε μοναστήρια. Τα χρόνια του Βυζαντίου το έθιμο τελούσαν και οι εκάστοτε αυτοκράτορες πλένοντας τα πόδια φτωχών πολιτών.

Το έθιμο που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο μοναδικό, είναι η τελετή του Νιπτήρα, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, το οποίο αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου: ο ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως ακριβώς έπλυνε ο Ιησούς τα πόδια των μαθητών στο Μυστικό Δείπνο.

Αυτό γίνεται μετά τη λειτουργία στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου. Οι πιστοί παρακολουθούν την Τελετή του Νιπτήρος στην πλατεία Ξάνθου και μετά ο Ηγούμενος της Μονής ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών.

Το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στη Μονή του Αγίου Ιωάννη και το ίδιο βράδυ όλοι οι επιτάφιοι συναντιούνται στις πλατείες της Σκάλας και της Χώρας. Η Ανάσταση γίνεται επίσης στο μοναστήρι και ανήμερα του Πάσχα, διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες.

Λαμπρή ερορτή της Κυριακής του Πάσχα

Ιδιαίτερη συγκίνηση και ευφορία δημιουργείται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, καθώς όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, γλυκά, κρασί και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς.

Θριαμβευτικό κλείσιμο

Το τυπικό του Πάσχα κλείνει τη Μεγάλη Τρίτη με την περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια της κάθε ενορίας για να έχουν όλα τα σπίτια την εύνοια του Θεού. Τα Ιερά εικονίσματα της Μονής μεταφέρονται και περιφέρονται στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα, ο ηγούμενος κάνει αγιασμό, ενώ οι μοναχοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα που έχουν φέρει μαζί τους.


 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share