Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ο Τάσος Δούσης βολτάρει στο Μικρολίμανο και προτείνει!

3+1 επιλογές για φαγητό στην πολυσύχναστη περιοχή του Πειραιά!

18 Ιουλίου 2023 07:08
Ο Τάσος Δούσης βολτάρει στο Μικρολίμανο και προτείνει!
Από Τάσος Δούσης

Καλό το εξωτερικό και κάθε γωνιά της ελληνικής επαρχίας αλλά έχει και η Αττική τις ομορφιές της. Δεν μπορούσα λοιπόν να αφήσω παραπονεμένους όσους έχουν επιλέξει να μείνουν στην Αθήνα και στα πέριξ της τις καλοκαιρινές αυτές ημέρες. Μέσα Ιουλίου, οι θερμοκρασίες έχουν βαρέσει κόκκινο και λίγο πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές επέλεξα να επισκεφτώ και λίγο τα μέρη μας εδώ στην πρωτεύουσα.

Κάνοντας ένα διάλλειμα από τα γυρίσματα των «Εικόνων» και επιστρέφοντας από το τελευταίο μου ταξίδι στα ελληνικά νησιά επέλεξα να απολαύσω μια βόλτα στο άκρως ανακαινισμένο Μικρόλιμανο, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά. Έκανα την βόλτα και ανακάλυψα καινούργια μέρη για φαγητό και σας προτείνω αποκλειστικά για εσάς.

3+1 μέρη που λάτρεψα στην βόλτα μου

Στο Μικρολίμανο με πολύ μεγάλο μου χαρά θέλω να σας παρουσιάσω ένα πολύ προσεγμένο μαγαζί με μαγική θέα, το οποίο έχουν αναλάβει τρια νέα παιδιά που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Πρόκειται για το Piscis, που στα λατινικά σημαίνει ψάρι. Ότι δοκίμασα ήταν εξαιρετικό, ένα εστιατόριο value for money, αληθινή έκπληξη για εμένα! Φοβερές τιμές στο φρέσκο ψάρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως θα φας τσιπούρα, λαβράκι, σκορπίνα με 48 ευρώ το κιλό... Τρως ψάρι και δεν χρειάζεται να πληρώσεις μια περιουσία.

Διεύθυνση: Ακτή Κουμουνδούρου 30, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210-41.70.772

Instagram page (ΕΔΩ)

Και πάμε σ' ένα εστιατόριο ζωντανό θρύλο! Όχι μόνο για το Μικρολίμανο αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα. Ο Ζέφυρος από το 1931 μέχρι και σήμερα, δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ούτε μια μέρα και από τα τραπέζια του έχουν περάσει τεράστιοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, βουλευτές, υπουργοί ακόμα και βασιλιάδες... Όσο για την θέα, προνομιακή και μοναδική, είναι σαν να ταξιδεύουμε με πλοίο... Αναφορικά με το μενού; Θα απολαύσετε παραδοσιακές, ελληνικές, θαλασσινές γεύσεις. Πεντακάθαρη κουζίνα, φρεσκότατα ψάρια και σας προτείνω οποσδήποτε να δοκιμάσετε σαγανάκι γαρίδας (το έχουν και με μύδια), χταποδάκι και μην ξεχάσετε να πάρετε ψητό καλαμάρι με ψητές πατάτες.

Διεύθυνση: Ακτή Κουμουνδούρου 48, Μικρολίμανο

Τηλέφωνο: 2104175152

Instagram page (ΕΔΩ)

Facebook page (EΔΩ)

www.restaurant-zefiros.gr

Και για να μην νομίζετε πως θα σας αφήσω μόνο με θαλασσινά, για τους λάτρεις του καλού κρέατος και της πολίτικης κουζίνας έχω να σας προτείνω το εστιατόριο Vosporos με μια θέα απίθανη, την καλύτερη σ' όλο το Μικρολίμανο. Υπάρχουν δύο λόγοι για να περάσεις οποσδήποτε από τον Vosporo. Πρώτον έχει την καλύτερη ποιότητα κρέατος. Για να καταλάβαιτε μόνο το 20% των ελληνικών εστιατορίων αγοράζει Α ποιότητα κρέατος και ο Vosporos είναι ένα από αυτά. Δεύτερος λόγος για να το επισκεφτείς είναι οι εξαιρετικές του τιμές, σε συνδυασμό την ποιότητα αλλά και την απίστευτη θέα του. Vosporos λοιπόν 100%!

Διεύθυνση: Ακτή Κουμουνδούρου 20, Μικρολίμανο

Τηλέφωνο: 21 0412 7324

Instagram page (ΕΔΩ)

Facebook page (ΕΔΩ)

Και τι καλύτερο μετά από ένα απολαυστικό γεύμα; Ένα γλυκό βρε παιδιά. Και αν βρεθείς στο Μικρολίμανο επιβάλλεται να φας παγωτό στο Sorbetto. Θα το πω με μια λέξη! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Τέτοιο παγωτό νομίζω δεν θα βρείτε εύκολα στην Αθήνα! Το καλύτερο παγωτατζίδικο στην περιοχή που φημίζεται για το τρομερό κιουνεφέ παγωτό, το οποίο είναι πολυβραβευμένο σε Κατάρ και Ντουμπάι. Τα σπάει το παγωτό τσουρέκι νουτέλα και το sorbe λάιμ! Δοκιμάστε και κρέμα καταλάνα σε παγωτό! Τα παιδιά θα ξετρελάθουν minimelts! Ότι γεύση περνάει από το μυαλό σου θα την βρεις αφού έχει μέχρι και μαλλί της γριάς και τσιχλόφουσκα.

Διεύθυνση: Ναυάρχου Βότση 36, Μικρολίμανο

Τηλέφωνο: 21 1735 0654

Facebook page (ΕΔΩ)

Instagram page (ΕΔΩ)

Άλλες προτάσεις

Η λίστα με τις επιλογές που διαθέτει το Μικρολίμανο δεν εξαντλείται ωστόσο σε αυτά μόνο που επισκέφτηκα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα σε πρώτη ευκαιρία. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που ξεχωρίζουν στον γαστρονομικό χάρτη της περιοχής, που αν και προσωπικά δεν πήγα, τα γνωρίζω ή και μου τα πρότειναν.

Από τα καλύτερα εστιατόρια στο Μικρολίμανο που η φήμη τους ξεπερνά όχι μόνο τα σύνορα του Πειραιά αλλά και της Αθήνας είναι ο Δουράμπεης και το Varoulko. Ο Δουράμπεης (Ακτή Δηλαβέρη 29) διαχρονικό και κλασικό εστιατόριο θαλασσινών, σημείο αναφορά τους γαστρονομικού χάρτη ευρύτερα του Πειραιά, από το 1932. All time classic ψαροταβέρνα που συνεχίζει να “παραδίδει μαθήματα” απλής και καλής ψαροφαγίας. Από την άλλη φυσικά το βραβευμένο με αστέρι Michelin Varoulko Seaside (Ακτή Κουμουνδούρου 54) με την υπογραφή του γνωστού chef Λευτέρη Λαζάρου έχει ανάγει το φαγητό σε τέχνη. Μια πραγματικά premium γαστρονομική εμπειρία ψαροφαγίας από τον expert του είδους σε συνδυασμό με μια εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Στις τοπ επιλογές κλασικής ψαροφαγίας στο Μικρολίμανο συμπεριλαμβάνεται σίγουρα και το εστιατόριο PAPAIOANNOU, (Ακτή Κουμουνδούρου 42) ένας εμβληματικός προορισμός αν θέλετε φρέσκο ψάρι και εκλεκτά θαλασσινά σε ένα υπέροχο σημείο με θέα θάλασσα. Με την υπογραφή του γνωστού chef Γιώργου Παπαϊωάννου, του οποίου το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιοτική ψαροφαγία, θα έχετε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Εκτός από το Μικρολίμανο, τα εστιατόρια PAPAIOANNOU βρίσκονται σε Κηφισιά, Βουλιαγμένη και το new entry του chef στη Μύκονο.

Τώρα, για όσους δεν είναι τόσο φίλοι της ψαροφαγίας, φημισμένα στην περιοχή είναι το καινούριο Il Marinero (Ακτή Κουμουνδούρου 52), για για ιταλική κουζίνα που άνοιξε τον Ιούνιο και φημίζεται για την pizza του, αλλά και το all day Lollobrigita Italian (Ακτή Κουμουνδούρου 62) με ιταλικές και μεσογειακές επιλογές στο μενού του, από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Το The Nola House New Οrleans Luisiana America (Ακτή Κουμουνδούρου 16) είναι επίσης μια ωραία επιλογή για τους λάτρεις των διαφορετικών γεύσεων αφού το νέο αυτό concept restaurant δίπλα στη θάλασσα συστήνει στο κοινό τη φημισμένη παγκοσμίως κρεόλ κουζίνα και Κέιτζουν (η κουζίνα της Νέας Ορλεάνης). Οι γεύσεις αυτές μαζί με τα signature cocktails και τις jazz μουσικές θα σας μεταφέρουν στον αμερικάνικο νότο.

Τώρα, αν αγαπάτε τη μεξικάνικη κουζίνα, μου είπαν πολύ καλά λόγια για το Panchito Cantina, (Ακτή Κουμουνδούρου 58) για αυθεντικές μεξικάνικες γεύσεις σε ένα κομψό περιβάλλον.

Περιττό να αναφέρω ότι το Μικρολίμανο είναι επίσης all day & night hot spot για καφέ και φυσικά ποτό. Τα βράδια η “πιάτσα” γεμίζει παρέες που απολαμβάνουν το ποτό τους με φόντο ένα θαλασσινό μαγικό τοπίο. Στις πολλές επιλογές για ποτό που υπάρχουν, μου πρότειναν για ένα ωραίο ποτό, στο Cartéλ (Ακτή Κουμουνδούρου 64).

Δεν είναι όμως μόνο αυτά… Το Μικρολίμανο είναι προορισμός!

Οι εξαιρετικές επιλογές σε φαγητό αλλά και σε ποτό όμως δεν είναι οι μόνοι λόγοι που κάνουν το Μικρολίμανο, σημείο αναφορά της πόλης. Πάνω απ΄ όλα είναι η καταπληκτική του ατμόσφαιρα, η θαλασσινή του αύρα, η περίφημη περατζάδα ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος το έχουν κάνει μια must εμπειρία!

Με το πέρασμα των χρόνων το Μικρολίμανο απέκτησε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και πλέον, ειδικά από την ανάπλασή του και μετά, αποτελεί ιδανική βόλτα για ξεφύγεις από την καθημερινότητα χωρίς να φύγεις από την πόλη!

Το Μικρολίμανο – παλιά Τουρκολίμανο με κάποιους να χρησιμοποιούν το όρο ακόμη- είναι μια ιστορική περιοχή και είναι από τα ομορφότερα σημεία του Πειραιά, τα πιο τουριστικά, ανάμεσα στο Νέο Φάληρο και στον Πειραιά, στα «πόδια» του ιστορικού λόφου της Καστέλλας που ειδικά μετά τη «μεταμόρφωσή» του, έχει αποκτήσει νέα πνοή.

Ένα λοιπόν από τα ολοζώντανα και ομορφότερα σημεία του Πειραιά που αγαπούν ντόπιοι και μη, είναι στην ουσία ένας κλειστός όρμος με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και νησιωτική αύρα που το σκηνικό συμπληρώνουν τα αγκυροβολημένα σκάφη αλλά και τα καΐκια. Γοητευτική ατμόσφαιρα, γραφική θέα, ζωντάνια… Το λιμάνι χαρακτηρίζεται από το μικρό του μέγεθος και την απάνεμη τοποθεσία του, γι αυτό είναι και ιδανικό σημείο για σκάφη και βάρκες.

Η πρόσφατη ανάπλαση του Μικρολίμανου, το έκανε σίγουρα πιο ελκυστικό αλλά και πιο “φιλικό” τόσο σε κατοίκους όσο και σε επισκέπτες ενώ έλυσε μια σειρά από προβλήματα. Κατεδαφίστηκαν δεκάδες παράνομες κατασκευές κατά μήκος της παραλίας, αφήνοντας έτσι ελεύθερο χώρο για περίπατο δίπλα στη θάλασσα ενώ οι εξωτερικοί χώροι των μαγαζιών μεταφέρθηκαν πιο κοντά στον δρόμο και οι πέργκολες τους αντικαταστάθηκαν από καινούργιες για να υπάρχει ομοιομορφία. Η περιοχή με δύο λόγια αναβαθμίστηκε σημαντικά προσελκύοντας έτσι και την προσοχή επενδυτών.

Οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυάρχου Βότση μετατράπηκαν σε ήπιας κυκλοφορίας. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν βρίσκεις εύκολα πάρκινγκ ειδικά τις ώρες αιχμής.

Για να δούμε και λίγο την ιστορία -γιατί αυτό το κάνω πάντα και στα ταξίδια μου- είναι γνωστό ότι ευρύτερα ο Πειραιάς πέρα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει μακρά ιστορία ενώ αρκετά είναι και τα αξιοθέατα που προσελκύουν κυρίως τους ξένους τουρίστες. Το Μικρολίμανο είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλης αυτής της ιστορίας.

Η περιοχή ήταν ιστορικά σημαντική και χρησίμευε ως το κύριο λιμάνι της αρχαίας Αθήνας πριν αναπτυχθεί το μεγαλύτερο λιμάνι του Πειραιά. Το Μικρολίμανο δεν είναι απλώς ένα μέρος για φαγητό και νυχτερινή ζωή, έχει επίσης μακρά ναυτική παράδοση και αυτό φαίνεται ακόμα και σήμερα, βλέποντας συχνά κανείς τα ψαροκάικα που επιστρέφουν με τα φρέσκα αλιεύματά τους, μια εικόνα μοναδική και αυθεντική.

Για όσους τώρα ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό, πολύ κοντά θα βρουν πολλά αξιόλογα αξιοθέατα.

Αρχικά, να ξέρετε ότι σε όλη την παραλιακή διαδρομή από το Μικρολίμανο μέχρι και το κεντρικό λιμάνι βρίσκονται τμήματα του Πειραϊκού Τείχους – τα τείχη της αρχαίας πόλης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά παραδείγματος χάρη, που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του θέατρο της Ζέας, και από το Μικρολίμανο απέχει μόλις κατά μέσο όρο 2 χιλιόμετρα. Στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα που προέρχονται από τον Πειραιά και την παραλιακή Αττική. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα χάλκινα αγάλματα που αποκαλύφθηκαν το 1959 στον Πειραιά, ο αρχαϊκός Απόλλων (6ος π.Χ. αι.), η Αθηνά του Κηφισοδότου και τα δύο αγάλματα της Αρτέμιδος (4ος π.Χ. αι.). Πριν καταλήξετε σε Ακτή Κουμουνδούρου για φαγητό με θέα τη θάλασσα κάντε μια στάση στο μουσείο, είναι σίγουρα μια επίσκεψη που αξίζει!

Αν σας αρέσουν οι βόλτες περπατήστε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και σε 1 – 1,5 χιλιόμετρο (από την Ακτή Κουμουνδούρου) το πολύ θα φτάσετε στην πλατεία Αλεξάνδρας, ίσως η πιο όμορφη πλατεία του Πειραιά. Εκεί βρίσκεται το αρχοντικό Πατσιάδη, έργο του Τσίλλερ, και αυτό που απέμεινε για να θυμίζει της παλιάς αρχοντιάς της πόλης των τελών του 19ου αιώνα, όταν ο Γερμανός αρχιτέκτονας αγόρασε στην περιοχή της Καστέλλας μια μεγάλη έκταση γης, όπου και έχτισε μια σειρά από σπίτια που έδωσαν στην περιοχή μια ιδιαίτερη αισθητική και όψη. Μάλιστα λόγω των κτηρίων αυτών, η περιοχή έμεινε γνωστή για χρόνια ως “Συνοικία Τσίλλερ” ή “Συνοικία Επαύλεων”. Ωστόσο από αυτές τις επαύλεις σήμερα σώζεται μόνο το Αρχοντικό Πατσιάδη.

Ο Τάσος Δούσης βολτάρει στο Μικρολίμανο και προτείνει!
Πανοραμική άποψη της πλατείας Αλεξάνδρας – Στο βάθος στη γωνία το αρχοντικό Πατσιάδη

Στην Μαρίνα της Ζέας επίσης βρίσκεται το μοναδικό στην Ελλάδα Ναυτικό Μουσείο. Το μουσείο φιλοξενεί ομοιώματα πλοίων, αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ναυτικά αντικείμενα, πίνακες και φωτογραφίες, από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Τα εκθέματα του είναι εντυπωσιακά και εκτός από τη γνώση, πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική!

Τώρα το να βολτάρετε στην υπέροχη Καστέλλα, αν είστε στο Μικρολίμανο το θεωρώ αυτονόητο! Η Καστέλλα, το απίθανο μπαλκόνι του Πειραιά υψώνεται βορειοδυτικά από το Μικρολίμανο και μπορεί ο δρόμος να είναι ανηφορικός αλλά είναι λιγότερο και από χιλιόμετρο. Αξιοζήλευτο σημείο με θέα πανοραμική που δεν την κόβει, τίποτα, ωραία αρχιτεκτονική, διώροφα νεοκλασικά, επιβλητικά αρχοντικά και εντυπωσιακές επαύλεις του 19ου αιώνα που προσδίδουν άρωμα μιας άλλης, ρομαντικής, παλιάς εποχής… Χτισμένη στο λόφο πολλά δρομάκια της έχουν αντικατασταθεί με σκαλιά. Ένα από αυτά τα σημεία είναι και η οδός Φώσκολου ή αλλιώς τα γνωστά “Σκαλάκια” από τα πιο γνωστά σημεία στην περιοχή. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται ο περίφημος Προφήτης Ηλίας και το θέατρο Βεάκη.

Ο Τάσος Δούσης βολτάρει στο Μικρολίμανο και προτείνει!

Ο Τάσος Δούσης βολτάρει στο Μικρολίμανο και προτείνει!

Για να επανέλθουμε σε καλοκαιρινές δραστηριότητες, να ξέρετε ότι στην περιοχή, μπορείτε να κάνετε ακόμα και θαλάσσια σπορ και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως εκδρομές με σκάφος, εκδρομές για ψάρεμα και ιστιοπλοΐα!

Συνολικά, το Μικρολίμανο προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό θαλάσσιας και νησιωτικής γοητείας, γαστρονομικών εμπειριών, έντονης νυχτερινής ζωής αλλά και πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Είτε θέλετε να απολαύσετε ένα γεύμα δίπλα στη θάλασσα, είτε απλά να νιώσετε την ατμόσφαιρα κάνοντας μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα, είτε να επισκεφτείτε σημαντικά αξιοθέατα, το Μικρολίμανο είναι ένας φανταστικός προορισμός…που τα συνδυάζει όλα και απέχει από το κέντρο της Αθήνας το πολύ 10 χιλιόμετρα!

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share