Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Το μέρος που εκπληρώνει όνειρα και δημιουργεί μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα

Αυτό είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

11 Απριλίου 2020 19:23
Το μέρος που εκπληρώνει όνειρα και δημιουργεί μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Ραφαήλ Αλαγάς μιλάει για την ξεχωριστή δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορωνοϊό, εξηγεί γιατί... την περίμενε και τι δείχνει για την πραγματική αξία του οργανισμού και όσων τον εκπροσωπούν.

Πολλοί το αντιμετώπισαν ως μια υπέροχη, θαυμαστή είδηση. Άλλοι εξεπλάγησαν, ίσως, από το σπουδαίο ύψος της δωρεάς, αν και αρκετές τέτοιες γίνονται στον τόπο μας αυτές τις ζοφερές μέρες, που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός επίσης ευχάριστο. Για μερικούς, όμως, ήταν μια είδηση, που ανυπομονούσαμε να μάθουμε, γνωρίζοντας πως το περιεχόμενο της ανακοίνωσης θα μας δικαίωνε, για την εικόνα που έχουμε από τον οργανισμό.

Όχι ότι δε θεωρούμε γενναιόδωρη την προσφορά, ή ότι όντως είναι κάτι υπέροχο. Για όσους είχαμε στις ζωές μας έστω την ελάχιστη σχέση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όμως, ήταν κάτι αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό. Έχοντας περάσει πολύ πρόσφατα 3.5 μήνες της ζωής μου σε μια μοναδική καθημερινότητα στο Κέντρο Πολιτισμού, προσφορά του ιδίου Ιδρύματος, σκέφτηκα πως μάλλον είναι περιττό να ρωτήσω ποιες θα είναι οι δράσεις του, στους μέχρι πρότινος συναδέλφους μου. Ήξερα τι θα άκουγα και πως θα το άκουγα πολύ σύντομα.

Και, κάπως έτσι, φτάσαμε στο σημείο να ακούσουμε για τη δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ως άμεση δράση για την αναχαίτιση του φονικού ιού, απέναντι στον οποίο η χώρα μας εν γένει έχει αντιδράσει εξαιρετικά, τόσο αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού από την Κυβέρνηση, που κερδίζει τα εύσημα στο εξωτερικό, όσο και από τη γενική στάση των περισσότερων πολιτών, που δείχνουν πράγματι υπευθυνότητα.

Από αυτά τα χρήματα, τα 3 εκατομμύρια θα πάνε στο τμήμα έρευνας του Rockefeller University, ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν το εμβόλιο και η θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό. Έχει κι αυτό τη σημασία του, γιατί όλοι αυτό περιμένουμε εναγωνίως, για να μην κρυβόμαστε. «Βρέθηκε οριστικά το εμβόλιο», θέλουμε να ακούσουμε όλοι και να αγαλλιάσει η ψυχή μας. Εξίσου σπουδαίες, βέβαια, θα είναι οι νέες δράσεις προς βοήθεια της πολύπαθης ελληνικής κοινωνίας, που ακόμη δεν κατάφερε να βγει από την «άβυσσο», όπου την έφερε η απόφαση να μπει στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ το 2010 (σ.σ. είναι κάτι που απαιτεί διαφορετική συζήτηση), μαζί με τις όποιες συνέπειές της για την επόμενη δεκαετία, και αμέσως, με την είσοδο σε μια νέα δεκαετία, αναγκάζεται να ξαναμπεί σε αυτή, μαζί με όλο τον πλανήτη.

Η δραστηριοποίηση του ΙΣΝ, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Δεν έχω πολλά να σας σχολιάσω σχετικά με αυτή, μιας και μια αναζήτηση μόνο να κάνετε στο διαδίκτυο, θα δείτε ποια είναι η πορεία του οργανισμού, με φιλανθρωπικό έργο σε πάνω από 120 χώρες σε όλο τον πλανήτη και τους ανθρώπους του να έχουν καταφέρει να σταθούν αντάξιοι του οράματος του Σταύρου Νιάρχου.

Και δε θα μπορούσαν να κάνουν, άλλωστε, διαφορετικά. Όχι μόνο γιατί έχουν να διαχειριστούν μια σπουδαία κληρονομιά, αλλά επειδή πρόκειται για μία δραστηριοποίηση, που λόγω του περιβάλλοντος, όπου εργάζονται, το κάνουν με την ψυχή τους. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, άπαντες δε θέλουν μόνο να έχουν μία θέση στον οργανισμό ή τα επιμέρους έργα του, αλλά και να προσφέρουν. Και να μην αποτελούν εκ φύσεως ή πεποιθήσεως τέτοιοι άνθρωποι, το περιβάλλον είναι τέτοιο που τους μετατρέπει σε άτομα με διάθεση πρωτίστως να δώσουν και ύστερα να πάρουν.

Μπορώ με ασφάλεια να το πω, από προσωπική εμπειρία. Βρέθηκα σε μία υπέροχη ομάδα 35 ατόμων στην εξυπηρέτηση επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, μέσω του αντίστοιχου προγράμματος πρακτικής, όπου όλοι πάλευαν για να να φύγει μέχρι και ο τελευταίος με χαμόγελο και, παράλληλα, να μείνει αλώβητος κάθε συνάδελφός τους, υπό την έννοια ότι εκτός από τον εαυτό τους, μοχθούσαν και για το διπλανό τους.

Ίσως να είναι το οικοδόμημα του σπουδαίου Ρέντζο Πιάνο τέτοιο, που σε εμπνέει να συμπεριφερθείς ανάλογα. Ίσως να είναι ένα μέρος, όπου οι άνθρωποι βλέπουν να περνούν όσα όνειρα είχαν κάνει στη ζωή τους, όσα κάνουν με το που μπαίνουν στον χώρο και όσα πρόκειται να κάνουν στο μέλλον, μένοντας ή φεύγοντας από αυτόν.

Είσαι ένας διαφορετικός άνθρωπος, στις περισσότερες περιπτώσεις, φεύγοντας από αυτό το μέρος, σίγουρα καλύτερος από αυτό που (ένιωθες ότι) ήσουν πριν. Το να σου εμπνέεται κάτι τέτοιο, ίσως να είναι και η πιο σημαντική εμπειρία που μπορείς να βιώσεις σε μια εργασία, αν και φυσικά όλα τα υπόλοιπα, που άπτονται του οικονομικού κομματιού και της εξασφάλισης μιας καλής δουλειάς, επίσης είναι σημαντικά. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει αυτή την ώρα, αν θα μας βρει ποτέ στο μέλλον ένας κοινός δρόμος, αλλά δεν ξεχνάω και δεν φοβάμαι να μοιραστώ αυτό το μοναδικό συναίσθημα που βίωσα εκείνους τους 3.5 μήνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει σε κανέναν να δημιουργείται απορία, για το πώς το ΙΣΝ συνεχίζει αδιάκοπα να προσφέρει έργο στην ελληνική κοινωνία, κατά κύριο λόγο, και κατά συνέπεια ουκ ολίγα μέρη του πλανήτη. Είναι τέτοιο το υγιές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και τέτοια η ελπίδα που δίνει για κάθε όνειρο, με αποτέλεσμα κάθε απόφαση και ανακοίνωση, ανεξάρτητα από το σκοπό και την έκβαση, να βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και να αντιμετωπίζονται καλοπροαίρετα. Και αυτό είναι κάτι που το Ίδρυμα έχει κερδίσει με το «σπαθί» του.

Υ. Γ. Οι επιχειρήσεις, που κρατούν «γερά» και συνεχίζουν το έργο τους απέναντι στα «εμπόδια» που υφίστανται, ή αυτές που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, αλλά διατηρούν την προοπτική και τη σκέψη να μην έχουν απώλειες, αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό τους, αξίζουν τη δική τους αναγνώριση. Μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που όντως ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών κι έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεφιορά, είναι η «ασπίδα» που κρατά όρθια την χώρα και, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, την κάνει παράδειγμα προς μίμηση και άξια επαίνων παντού. Μακάρι να είναι μια κληρονομιά, πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να «χτίσουμε» το μέλλον.

Υ. Γ. 2 Προτίμησα μια φωτογραφία από τον Χριστουγεννιάτικο Κόσμο, αν και ο καιρός τώρα μας οδηγεί προς την άνοιξη και, σύντομα, στο καλοκαίρι. Όσοι έχουν περάσει έστω μια φορά, καταλαβαίνουν γιατί...

 

Απόψεις

Ροή ειδήσεων

Share