Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Στο πιο πλούσιο χωριό της Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε ανεργία ούτε κρίση!

Οι κάτοικοι ζούν σαν κροίσοι!

31 Ιουλίου 2019 11:38
Στο πιο πλούσιο χωριό της Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε ανεργία ούτε κρίση!

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας. Ενώ να σας υπερθυμίσουμε ένα παράξενο χωριό που εμφανίζεται 1 μήνα τον χρόνο!

Στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.

Από μια προβληματική περιοχή που ήταν στο παρελθόν, το χωριό Ανάβρα έχει φτάσει σε σημείο παραδειγματισμού για όλες τις κοινότητες και τους δήμους της Ελλάδας. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Υποδομές Ελβετίας μέσα στα βουνά

Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Πoιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»; Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.

Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.

«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.

Ανάπτυξη χωρίς το κράτος

Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ηθελε έσοδα δικά της. Ετσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.

Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Πηγή Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Η «Βενετία» της Ελλάδας: Το «χωριό» που δεν έχει δρόμους αλλά κανάλια!

Κανάλια, βίλες «χαμένες» στο πράσινο, με σκάφη έξω από την πόρτα τους. Οχι, δεν μιλάμε ούτε για τηΒενετία, ούτε για το Μαϊάμι. Υπάρχει μια γωνιά στην Ελλάδα που είναι ακριβώς έτσι.

Τεχνητά κανάλια διατρέχουν τις πίσω αυλές των σπιτιών, όπου οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν όχι με το αυτοκίνητο αλλά με το σκάφος τους, ενώ μεγάλοι φοίνικες και εξωτικά φυτά, πισίνες, γήπεδα τένις και μια απέραντη παραλία συνθέτουν το όλο σκηνικό.

Απίστευτο: Το εγκαταλελειμμένο χωριό στην Κρήτη που μεταμορφώθηκε σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο!

Ο λόγος για τον οικισμό Πόρτο Υδρα, που είναι γνωστός και ως «Βενετία του Αργοσαρωνικού». Ο οικισμός, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή/ακτή που ξεκινά από τον Γαλατά και τελειώνει στο Πόρτο Χέλι, ξεκίνησε να χτίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και συνεχίζει να επεκτείνεται ακόμα και σήμερα.

Αποτελεί, ουσιαστικά, όραμα του Νίκου Κωνσταντινίδη, ο οποίος μετέτρεψε έναν τόπο χωρίς ιδιαίτερο φυσικό κάλλος σε επίγειο παράδεισο, με τα μοναδικά στον ελλαδικό χώρο κανάλια να διασχίζουν τον οικισμό (αποτελείται από 330 βίλες) σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων.



 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share