Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Νέα τάση: Νοικοκυρές influencers σπάνε ταμεία

Το TikTok και το Instagram βρίθουν από βίντεο με ανθρώπους που καθαρίζουν και μίνι-κλιπ με σπιτικά κόλπα για να απαλλαγείτε από απίθανους λεκέδες.

28 Φεβρουαρίου 2024 13:44
Νέα τάση: Νοικοκυρές influencers σπάνε ταμεία
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Θαυματουργά προϊόντα καθαρισμού, συμβουλές για το ποια είναι η καλύτερη ηλεκτρική σκούπα που πρέπει να αγοράσετε για να ζείτε σε ένα σπίτι με πεντακάθαρα χαλιά κάνουν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους λεγόμενους cleanfluencers ή cleanTokers, που προσφέρουν ελκυστικό περιεχόμενο για εκατομμύρια θεατές.

Η παρακολούθηση τέτοιων βίντεο είναι χαλαρωτική, όπως λένε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ενδεκτική της «τάσης» που καταγράφεται είναι και η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ με τη ζωή του Ντέβιντ Μπέγκαμ στο Netflix. Τις συζητήσεις πυροδότησε η καθαρή κουζίνα του πρώην αστέρα της «στρογγυλής θεάς». Η θέαση της αστραφτερής κουζίνας δεν πέρασε απαρατήρητη, παρόλο που η συμπεριφορά του πρώην ποδοσφαιριστή, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, οφείλεται σε ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Τα βίντεο με… λαμπερό περιεχόμενο φαίνεται πως δημιουργούν μια ηρεμία στους θεατές, ακόμα και μέσω από την ψύχρα της οθόνης. Αυτό το μάντρα είναι ακριβώς εκείνο που οδήγησε την Πόλα Σάιτον να γίνει ειδικός στην τάξη και την καθαριότητα. «Το να έχουμε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι μάς κάνει ψυχικά ήρεμους. Ενα ακατάστατο και βρόμικο σπίτι δεν είναι άνετο για κανέναν», αναφέρει, καθώς μοιράζεται συμβουλές στο λογαριασμό της στο Instagram (@paula.unsitioparacadacosa), με περισσότερους από 300.000 followers.

Η Σάιτον έχει πτυχίο στη Μηχανική Βιομηχανικής Οργάνωσης, μια ειδικότητα που μπόρεσε να προσαρμόσει για να κάνει τα σπίτια μας πιο φιλικά. «Η οργάνωση, η τάξη και η καθαριότητα είναι γνωστές στις εταιρείες ως μέθοδος 5S. Ως μηχανικός, επεκτείνω αυτή τη μεθοδολογία σε επιχειρηματικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Και στο σπίτι μου την εφαρμόζω επίσης πριν ξεκινήσω να μπαίνω στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στην «El País».

Η μέθοδος για την οποία μιλάει εφευρέθηκε στην Ιαπωνία, συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Toyota, τη δεκαετία του 1960 και βασίζεται σε πέντε ιαπωνικές λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα S: seiri, seiton, seiso, seiketsu, shitsuke. Ή με άλλα λόγια οργάνωση, τάξη, καθαριότητα, τυποποίηση και πειθαρχία.

Η Φινλανδή Αουρί Κάνανεν είναι μία από τις πιο επιτυχημένες «καθαρίστριες με επιρροή» (cleanfluencers) στον κόσμο με πάνω από 4 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram και 10 εκατομμύρια στο TikTok. Η ίδια δήλωσε στο AFP: «Αγαπώ το καθάρισμα, αγαπώ τη βρομιά». Πρόσθεσε ότι θυμάται όταν είχε μόλις 19 ακολούθους. «Ακόμα και τότε ένιωθα πολύ ωραία να έχω 19 αγνώστους που ήθελαν να με δουν να καθαρίζω», είπε. Ο Χεσούς Τζόουνς είναι τραγουδίστής, influencer, παρουσιαστής εκπομπών και συγγραφέας του βιβλίου «The Jaspao Method». Σε αυτό μοιράζεται κόλπα και συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας «να λάμπει σαν χρυσάφι». Αλλωστε, όπως παραδέχεται, έχει αποκτήσει πολύ περισσότερους υποστηρικτές» για τις συμβουλές του για την καθαριότητα παρά για τη μουσική του.

Σταρ πουλάνε τα «έξυπνα» απορρυπαντικά

Νοικοκυρές ινφλουένσερ σπάνε ταμεία

Μεταξύ των προϊόντων που προτείνουν οι καθαριστές, κάποια έχουν πολύ καλές κριτικές στο Amazon. Υπόσχονται άλλωστε να βάλουν τέλος στις οσμές, να διαλύσουν τα υπολείμματα φαγητού και τα λίπη, να απολυμάνουν την τουαλέτα. Με τις προτάσεις των cleanfluencers φαίνεται πως συγκεκριμένα προϊόντα κάνουν… φτερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και από τις διαδικτυακές αγορές.

Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα των «σούπερ καθαριστικών προϊόντων» είναι η ηθοποιός Εβα Μέντεζ. Η ίδια έχει ενταξεί στο «Skura Style», ένα επιχειρηματικό εγχείρημα δύο φίλων που έχουν δημιουργήσει ένα έξυπνο προϊόν καθαρισμού που ειδοποιεί τον χρήστη όταν χρειάζεται ανανέωση, στέλνοντας μία ειδοποίσηη στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Λατρεύω να καθαρίζω το σπίτι μου. Πάντα ήμουν έτσι. Μου δίνει ψυχική ευεξία, πνευματική διαύγεια και νιώθω καλά με ένα καθαρό σπίτι. Μπορείτε να καταλάβετε τη διάθεσή μου από την κατάσταση της κουζίνας μου. Το πλύσιμο των πιάτων είναι πολύ διαλογιστικό για μένα», αναφέρει η Μέντεζ, που αναρτεί συχνά βίντεο με το «εξυπνο» σφουγγαράκι.

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share