Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα: Πού θα φας το καλύτερο καζάν ντιπί στην πόλη;

Αυτό το γλυκό παρασκευάζεται είτε με βουβαλίσιο είτε με αγελαδινό γάλα και αποτελεί μία από τις αγαπημένες μας απολαύσεις

2 Μαρτίου 2024 06:59
Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα: Πού θα φας το καλύτερο καζάν ντιπί στην πόλη;
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το καζάν ντιπί είναι ένα γλυκό με αιώνια ιστορία στη Μικρά Ασία, λέγεται ότι η ιδέα του προήλθε από τον ιμάμη.

Ο Σουλτάνος ζήτησε από τον ιμάμη να του φτιάξει κρέμα, αλλά ο ιμάμης άφησε το βουβαλίσιο γάλα να καούν και για να το δικαιολογήσει, το ονόμασε "καζάν ντι πι", που σημαίνει "ο πάτος του καζανιού".

Σήμερα, αυτό το γλυκό παρασκευάζεται είτε με βουβαλίσιο είτε με αγελαδινό γάλα και αποτελεί μία από τις αγαπημένες μας απολαύσεις.

Πού το βρίσκουμε στη πιο λαχταριστή του μορφή στην πόλη;

Saray

Λευκωσίας 45, πλατεία Αμερικής, τηλ: 21 0861 3489

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, οι γονείς των ιδιοκτητών αυτού του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου άνοιξαν τον χώρο το 1968, φέρνοντας μαζί τους μυστικές γεύσεις. Παρά την απώλεια της παλιάς δόξας, αυτό το ζαχαροπλαστείο προσφέρει ακόμη μυρωδάτο και αυθεντικό καζάν ντιπί, το οποίο μπορείς να απολαύσεις σε μοναδική μερίδα, μαζί με έναν απόλυτα εκλεπτυσμένο προφιτερόλ.

Maxim

Τσακίρογλου 23, Πλατεία Βασ. Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109324603

Το Maxim είναι ένα παραδοσιακό οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε τις πόρτες του το μακρινό 1983 στη Νέα Σμύρνη. Εδώ θα βρεις αμέτρητες στιγμές απόλαυσης, καθώς πολλοί επισκέπτες το επισκέπτονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πέραν του διάσημου τσουρεκιού, θα απολαύσεις ένα από τα κορυφαία ντιπ της πόλης, φτιαγμένο με φρέσκες πρώτες ύλες που εκπέμπουν μυρωδιές που θα σε ενθουσιάσουν.

Εύα

Καραϊσκάκη 16, Γαλάτσι, τηλ: 21 0222 2533

Στο Γαλάτσι, η Εύα είναι γνωστή για τα κολασμένα τρίγωνα Πανοράματος, αλλά δεν επισκέπτονται μόνο γι' αυτά. Αυτό το μικρό ζαχαροπλαστείο παρασκευάζει έναν από τους πιο νόστιμους καζανοντίπ που έχεις φάει, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά και παραδοσιακή συνταγή. Δώστου μια ευκαιρία στην επόμενη γλυκή σου εξόρμηση και θα ενθουσιαστείς! Η ποιότητα των υλικών και η αυθεντική γεύση που προσφέρει το καθιστούν αξιοσημείωτο.

Ζαχαροπλαστείο Χατζής

Μητροπόλεως 5, τηλ: 21 0322 2647

Από το 1908, όταν ιδρύθηκε το πρώτο ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Θεσσαλονίκη, μέχρι σήμερα, διατηρεί συνεχώς υψηλή ποιότητα σε όλα τα γλυκά του. Στην Αθήνα, το βρίσκεις κοντά στο Σύνταγμα και θα απολαύσεις τα τρίγωνα πανοράματος, το ταούκ κιοκσού (ένα παραδοσιακό γλυκό με κοτόπουλο και γάλα) και το καζάν ντιπί με ανάλαφρη κρέμα από βουβαλίσιο γάλα.

Feyrouz

Καρόρη 23 & Aγάθωνος, τηλ: 2130318060

Ακριβώς απέναντι από το πρώτο μαγαζί που μας προτάθηκε με λαχταριστές λαχματζούν, το γλυκό αδερφάκι του Feyrouz προετοιμάζει εκλεκτά γλυκά που δεν σε βαραίνουν, αλλά διατηρούν την πλούσια αίσθηση των ανατολίτικων γεύσεων. Το καζάνι ντιπί εδώ φτιάχνεται από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, αντί για βουβαλίσιο, ενώ η κρούστα του γίνεται από ζαχαροκάλαμο και είναι ακριβώς τόσο τραγανή όσο πρέπει.

Baklavas

Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213959 & Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9840 733

Το Baklavas (πρώην Gulluoglu για τους γνώστες) διακρίνεται όχι μόνο από το όνομά του, αλλά και από την ευγένειά του καθώς τιμά την ιστορία του μπακλαβά και όλων των πολίτικων γλυκών με τις παραδοσιακές συνταγές του. Εδώ, το καζάν ντιπί σε ατομική μερίδα γίνεται ανεπανάληπτο, με την ελαφρώς καραμελωμένη γεύση να το απογειώνει.

 

Ζαχαροπλαστεία

Ροή ειδήσεων

Share