Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανοίγει ρολό πατάτας και απλώνει πάνω κιμά - Θα το φτιάξετε αμέσως μόλις δείτε το αποτέλεσμα

Θα απογειωθείτε στον κόσμο των γεύσεων

6 Ιανουαρίου 2023 11:46
Ανοίγει ρολό πατάτας και απλώνει πάνω κιμά - Θα το φτιάξετε αμέσως μόλις δείτε το αποτέλεσμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι μια από τις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε καθώς παρότι δεν την ξέρουν αρκετοί… μόλις την δοκιμάζουν δεν σταματούν να την απολαμβάνουν.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μυρωδάτα κεφτεδάκια: Το κόλπο με το ξύδι για να εξαφανίσετε την αυγουλίλα

Θα χρειαστείτε:

για τη βάση

  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα τυρί τσένταρ
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο αλάτι και πιπέρι

Αναλυτικά η εκτέλεση της συνταγής για το ρόλο πατάτας

Ανοίγει ρολό πατάτας και απλώνει πάνω κιμά

Τρίψτε τις πατάτες στο χοντρό του τρίφτη στη συνέχεια στύψτε πολύ καλά με τα χέρια σας να φύγουν όλα τα υγρά

Προσθέστε τα αυγά το τυρί το μαϊντανό το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε όλα μαζί.

Στο ταψί το τετράγωνο του φούρνου στρώνετε μία λαδόκολλα, αραδιάζετε επάνω το μείγμα της πατάτας το ψήνετε στους 180 μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια τα σκεπάζετε με μία πετσέτα για να ιδρώσει ούτω ώστε να μπορείτε να το βγάλετε εύκολα

Φτιάχνετε τον κιμά σας όπως εσείς θέλετε προσθέτετε μέσα μία κόκκινη πιπεριά και μία πράσινη σε κύβους, βάζετε τον κιμά επάνω στο φύλλο πατάτας και με τη βοήθεια της λαδόκολλα το τυλίγεται. Στην συνέχεια ρίχνετε πάνω στον ρολό λίγο έξτρα τυράκι επάνω και το βάζετε πάλι στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, Βγάζετε το ρολό πατάτας από το την λαδόκολλα και το βάζετε σε πιατέλα και το κόβετε σε φέτες.

Κοκκινιστός κιμάς: Το μυστικό για επιτυχημένη γεύση και υφή βρίσκεται σε 1 υλικό

Κάθε μάγειρας και μαγείρισσα, σε κάθε σπίτι, έχει τη δική του συνταγή για απλό, κλασικό κιμά κοκκινιστό. Είναι ο κιμάς που θα σερβίρεις με μακαρόνια, με ρύζι, με πατάτες τηγανητές ή φούρνου (όπως μου τον έκανε η γιαγιά μου) και -αν έχει μείνει λίγος στον πάτο της κατσαρόλας- πάνω σε ψωμί.

Ο κοκκινιστός κιμάς είναι το πιο comfort συστατικό για χίλιες δυο συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Κατα τη γνώμη μου πρέπει να είναι απλός στην παρασκευή του, με πελτέ και τριμμένες ντομάτες, λίγο κρασί, σκορδάκι, κρεμμύδι και μπαχαρικά με μέτρο. Πηχτός αλλά και σαλτσερός για να ανακατεύεται εύκολα με τα μακαρόνια και το ρύζι. Με την ευκαιρία, δείτε το "αόρατο" υλικό στον κιμά που θα κάνει τα κεφτεδάκια σας αφράτα και ζουμερά.

Κοκκινιστός κιμάς: Το μυστικό για επιτυχημένη γεύση και υφή βρίσκεται σε 1 υλικό

Ποιά είναι τα μυστικά για τον καλό σπιτικό κιμά; Το πρώτο είναι το να βάλεις τα μπαχαρικά νωρίς στην κατσαρόλα, όσο σοτάρονται σε μέτρια/υψηλή φωτιά ακόμη τα διάφορα υλικά, ώστε να αναδειχθούν τα αρώματά τους. Το δεύτερο είναι να αφήσεις λίγη ώρα παραπάνω τον πελτέ, ν’ αρπάξει λίγο με τον κιμά ώστε να του δώσει αργότερα μια απολαυστική umami νότα. Το τρίτο είναι να μην προσθέσεις νερό, αλλά να αφήσεις τις ντομάτες με τα ζουμιά τους να κάνουν όλο το σιγομαγείρεμα που χρειάζεται. Και να αλατίσεις δυο-τρεις φορές σταδιακά, με δοκιμή.

Υλικά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος (300 γρ. μοσχαρίσιος & 200 γρ. χοιρινός)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αφήνοντάς τον λίγο να τσιγαριστεί πριν αρχίσουμε να τον “σπάμε” σε μικρά κομματάκια με ξύλινη κουτάλα.
  • Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και το κύμινο, καθώς και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών.
  • Όταν ο πελτές αρχίσει να “πιάνει”, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα, να μη μείνουν υπολείμματα.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα. Όσο μαγειρεύεται, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Πηγή: madameginger.com

Πλάσιμο μπιφτεκιών: Το λάθος με τα μπαχαρικά που καταστρέφει το αποτέλεσμα

Τα μπιφτέκια είναι μερικά από τα φαγητά που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι, ανεξαρτήτως εποχής. Αν και είναι μια εύκολη συνταγή στην παρασκευή της, είναι εύκολο τα μπιφτέκια μας να βγουν άνοστα, κακοψημένα ή σκληρά σαν λάστιχο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια γκρατινέ.

Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε ζουμερά, αφράτα και πεντανόστιμα μπιφτέκια; Σήμερα ρίχνουμε φως στα έξι συχνά λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας κατά γράμμα και σίγουρα θα πετύχετε τα ωραιότερα σπιτικά μπιφτέκια!

Ο κιμάς δεν έχει λίπος

Ο σωστός κιμάς είναι το πρώτο μυστικό για τέλεια μπιφτέκια. Αν επιλέξεις μοσχαρίσιο κιμά χωρίς λίπος, τότε θα καταλήξεις με σκληρά μπιφτέκια. Τα κατάλληλα κομμάτια του μοσχαρίσιου κιμά για μπιφτέκια είναι το καπάκι, η λάπα, αλλά και η σπάλα και η ελιά, αν είναι καλά καθαρισμένες. Αν θέλουμε λιγότερο λιπαρό κιμά αλλά και ζουμερά μπιφτέκια, θα επιλέξουμε από κιλότο ή στρογγυλό. Θυμηθείτε ότι το μπιφτέκι για να γίνει ζουμερό χρειάζεται και λίγο λίπος. Το ιδανικό ποσοστό είναι 80% καθαρό κρέας και 20% λίπος.

Το παρακάνεις με τα μπαχαρικά

Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να ρίξουμε λίγο παραπάνω πιπέρι ή πάπρικα. Η αλήθεια είναι ότι τα παραδοσιακά μπιφτέκια της μαμάς ζητάνε μπαχαρικά και μυρωδικά, αλλά με μέτρο. Μερικά μπαχαρικά που ταιριάζουν στα μπιφτέκια είναι ρίγανη, θυμάρι, μαύρο και λευκό πιπέρι, κόλιανδρος, ρίγανη, πάπρικα και το σουμάκ. Όσον αφορά τα φρέσκα μυρωδικά, τα μπιφτέκια αγαπάνε μαϊντανό, δυόσμο και κρεμμύδι.

Πλάσιμο μπιφτικιών: Το λάθος με τα μπαχαρικά που καταστρέφει το αποτέλεσμα

Δεν είναι αρκετά αφράτο το μείγμα για μπιφτέκια

Για να γίνουν φουσκωτά τα μπιφτέκια, πρέπει και το μείγμα κιμά να είναι αφράτο. Αν χρησιμοποιήσεις κιμά με ικανοποιητική ποσότητα λίπους, λίγο μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη φρυγανιά ή βρώμη αρκούν. Αν χρησιμοποιείς σχετικά στεγνό κιμά, τότε θα χρειαστεί να μουσκέψεις το ψωμί ή τη φρυγανιά. Μπορείς να δώσεις υγρασία προσθέτοντας λαχανικά όπως φρέσκια ντομάτα, κολοκύθι, πράσο ή πιπεριά.

Προσοχή το αλάτι μπαίνει στο τέλος

Το αλάτι μπαίνει πάντα τελευταίο, λίγο πριν το πλάσιμο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό και αφράτο.

Πλάθουμε ανομοιόμορφα μπιφτέκια

Όταν φτάσει η στιγμή να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας, πρέπει να φροντίσουμε να έχουν όλα ίδιο μέγεθος και πάχος. Αυτό θα επιτρέψει να ψηθούν όλα ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.

Δεν αφήνουμε τον κιμά να ξεξουραστεί

Μετά το πλάσιμο, σειρά έχει η ξεκούραση. Αφήνουμε το μείγμα μας σκεπασμένο στο ψυγείο για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα, τουλάχιστον για μισή ώρα. Επιπλέον, το μείγμα θα σφίξει και θα πλάθεται ευκολότερα. Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα αποβραδίς και να το αφήσουμε καλά σκεπασμένο στο ψυγείο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share