Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η πίτα του Σαββάτου: Αναποδογυριστή τυρόπιτα της Αργυρούς με σιμιγδάλι, έτοιμη σε 15'

Τραγανή και αφράτη

8 Οκτωβρίου 2022 13:05
Η πίτα του Σαββάτου: Αναποδογυριστή τυρόπιτα της Αργυρούς με σιμιγδάλι, έτοιμη σε 15'
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εύκολη σπιτική τυρόπιτα με σιμιγδάλι και τραγανό φύλλο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με φέτα και μαντζουράνα.

Η ιδαιτερότητα αυτής της τυρόπιτας είναι ότι σερβίρεται αναποδογυριστή

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 lt φρέσκο γάλα
  • 1 κ. φέτα - κεφαλογραβιέρα - μανούρι (ανάμεικτα)
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • Μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

Αναποδογυριστή τυρόπιτα της Αργυρούς με σιμιγδάλι, έτοιμη σε 15'

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε την προετοιμασία, λιώνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
  • Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί, 36 εκ.
  • Το λαδώνουμε ελαφρά.
  • Κρατάμε χωριστά τα δυο φύλλα κρούστας και τα ψιλοκόβουμε.
  • Τα ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τα 7 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λάδι, ακτινωτά στο ταψί (να περισσεύουν έξω αρκετά) και απλώνουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση.
  • Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν.
  • Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντας ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από τη τυρόπιτα με σιμιγδάλι.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε την σπιτική τυρόπιτα εύκολη με φύλλο και κρέμα σιμιγδάλι στους 200ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
  • Βγάζουμε την τυρόπιτα με φύλλο σε μεγάλη επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και κριτσανιστή.

Πηγή: argiro.gr

Παράδεισος γεύσεων: Τυρόπιτα Παριανή χωρίς φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Με εύκολα και απλά υλικά

Απλά υλικά που έχετε όλοι στο σπίτι: ελαιόλαδο, γιαούρτι, αλεύρι, τυρί. Αυτά χρειάζεται αυτή η παριανή τυρόπιτα της μαμάς χωρίς αυγά. Μην αργείς, φτιάξε την τώρα!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ενθουσιάζει τον ουρανίσκο: Παραδοσιακή κοσμιρή - Η χορταστική και αφράτη τυρόπιτα από την Ήπειρο

Υλικά

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 100 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 350 γρ. φέτα ή παριανό τυρί της άλμης
  • 400 γρ. νερό ή γάλα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Για την παριανή τυρόπιτα

Παράδεισος γεύσεων: Τυρόπιτα Παριανή χωρίς φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Με εύκολα και απλά υλικά

  1. Φανταστική παριανή τυρόπιτα σε φόρμα χωρίς φύλλο. Ιδανική συνταγή με απλά υλικά για κάθε περίσταση και κάθε τραπέζι.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
  3. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου την παριανή τυρόπιτα.
  4. Τοποθετούμε πυρίμαχο σκεύος ή μαντέμι ή γάστρα στο φούρνο μέχρι να πυρώσει και να κάψει καλά.
  5. Ιδανικό μέγεθος, στρογγυλό διαμέτρου 30 εκατοστών. Αν δεν έχεις τέτοιο σκεύος απλά βάλε ένα ταψί 25×35 στο φούρνο να κάψει καλά.
  6. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, το αλεύρι, το νερό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
  7. Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει παχύς χυλός.
  8. Προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε.
  9. Τρίβουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουμε τον μισό γλυκάνισο.
  10. Κόβουμε μεγάλο κομμάτι από ένα αντικολλητικό χαρτί, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε.
  11. Τινάζουμε να ανοίξει το χαρτί.
  12. Με προσοχή βγάζουμε την πυρωμένη γάστρα από το φούρνο και στρώνουμε μέσα το αντικολλητικό χαρτί.
  13. Περιχύνουμε το χαρτί με 1/4 φλ. ελαιόλαδο.
  14. Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
  15. Αδειάζουμε μέσα στην τυρόπιτα.
  16. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το κουτάλι.
  17. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας.
  18. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και τον υπόλοιπο γλυκάνισο.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share