Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ενθουσιάζει τον ουρανίσκο: Παραδοσιακή κοσμιρή - Η χορταστική και αφράτη τυρόπιτα από την Ήπειρο

Λαχταριστή!

4 Οκτωβρίου 2022 11:34
Ενθουσιάζει τον ουρανίσκο: Παραδοσιακή κοσμιρή - Η χορταστική και αφράτη τυρόπιτα από την Ήπειρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το αγαπημένο γεύμα για όλες τις ώρες που τιμάμε εδώ στην Ελλάδα είναι μια ωραία και χορταστική πίτα. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να φτιάξετε αυτή την εύκολη και παραδοσιακή συνταγή για Ηπειρώτικη κοσμιρή.

Πρόκειται για μία αλμυρή πίτα, με φέτα. Η συγκεκριμένη πίτα θα μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και να σας λύσει τα χέρια για διάφορα γεύματα (σ.σ. πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες που βρίσκονται παρακάτω.

Υλικά συνταγής

  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 4 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση συνταγής

  • Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, μας μαζί με το γάλα μας.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στα υλικά μας.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο – λίγο, το αλεύρι μας, μέχρι να γίνει εκείνο, χυλός. (σ.σ. όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις τηγανίτες)
  • Έπειτα, σπάμε, με τα χέρια μας, το τυρί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας περίπου στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Βάζουμε λάδι στο ταψί μας.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε το ταψί μας στον φούρνο να κάψει καλά.
  • Ακολούθως, προσθέτουμε τον χυλό στο ταψί μας.
  • Ψήνουμε ανάλογα, με τον φούρνο μας.
  • Θα πρέπει να αφήσουμε το ταψί στο φούρνο έως ότου να έχουμε, το επιθυμητό χρώμα.

ηπειρωτικη-κοσμιρη-τυροπιτα-συνταγη-4-10

Φοβερή συνταγή για λιχούδηδες: Τυροπιτάκια “κατημέρια” με ξινομυζήθρα και μέλι

Η απόλυτη λιχουδιά που έχει και γλυκιά και αλμυρή γεύση είναι τα περίφημα “κατημέρια”. Τα τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα που φτιάχνονται στο πι και φι.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το κόλπο της γιαγιάς για να φτιάξεις τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 1 κιλό ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου), κάνουμε ως εξής: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, ρίχνοντας σταδιακά τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Το χωρίζουμε σε 30 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μικρό μπαλάκι.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο 20 x 10 εκ., πάχους περίπου 2-3 χλστ.
  • Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια 2-3 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα και τυλίγουμε σε ρολό.
  • Διπλώνουμε τη μία άκρη του ρολού για να σχηματίσουμε έναν σαλίγκαρο*.
    Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Τηγανίζουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου) σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε τα κατημέρια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share