Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Η απόλυτη πίτα: Τυρόπιτα στριφτή με φέτα και δυόσμο

Νόστιμη συνταγή

21 Σεπτεμβρίου 2021 12:57
Η απόλυτη πίτα: Τυρόπιτα στριφτή με φέτα και δυόσμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Στριφτή Τυρόπιτα παίρνει την ονομασία της από το σχήμα της. Στη Μακεδονία είναι γνωστή σαν Κοζανίτικο Κιχί και ψήνεται στο φούρνο. Το φύλλο συνήθως είναι χειροποίητο, τραγανό κι αφράτο, αλλά μπορεί να γίνει και με αγοραστό.

Η Σκοπελίτικη ή Γιαννιώτικη είναι παρόμοια πίτα, μόνο που τηγανίζεται. Δες πως να φτιάξεις Μανιάτικη τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο.

Υπάρχουν πολλές συνταγές για τυρόπιτα, και το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε την ποιο νόστιμη και εύκολη! Τι θα χρειαστείς..

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 700γρ. βιολογική φέτα Π.Ο.Π. ΡΟΥΣΣΑΣ
  • 3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 3 αβγά
  • 4 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο σουσάμι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη φέτα και τη σπάζετε με πιρούνι χωρίς να τη λιώσετε τελείως, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα κομμάτια της. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και τα ρίχνετε στο μπολ με τη φέτα. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο δυόσμο, λίγο πιπέρι, πασπαλίζετε με το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνετε γενναιόδωρα με πινέλο ένα ταψί διαμέτρου 35εκ. Στρώνετε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο κρούστας και το λαδώνετε κι αυτό με πινέλο. Απλώνετε κατά μήκος λίγη από τη γέμιση και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, το στρίβετε ελαφρά και το τοποθετείτε στο ταψί, ακουμπώντας το στα πλαϊνά τοιχώματά του. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με ένα δεύτερο ρολό που τοποθετείτε δίπλα στο πρώτο. Δίπλα σε αυτό βάζετε το επόμενο, το μεθεπόμενο και πάει λέγοντας, σχηματίζοντας στο τέλος ένα σαλίγκαρο που θα καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.

Περιχύνετε την πίτα σας με λίγο λάδι ακόμα και την πασπαλίζετε με σουσάμι. Την ψεκάζετε με λίγο νερό και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο (στην πρώτη σχάρα από κάτω) αρχικά σκεπασμένη με λαδόκολλα για να μην αρπάξει. Μετά από 45 λεπτά την ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα. Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.

Αφράτα, σπιτικά πιτάκια - Εύκολη και νόστιμη συνταγή!

Συνταγή: Τα πιτάκια μας αρέσουν όχι μόνο με το σουβλάκι μας αλλά και ως συνοδευτικό με τη σαλάτα μας, με το μεσημεριανό μας, με όλα. Και δεν πρέπει να λείπουν από το κυριακάτικο τραπέζι σου.

Κι αφού μπορείς να φτιάξεις σπιτικά πιτάκια γιατί να αγοράσεις κατεψυγμένα; Θα μου πεις ότι είναι ολόκληρος μπελάς και μεγάλη διαδικασία, αλλά θα σε διαψεύσουμε. Μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα με 5 υλικά.

Τι θα χρειαστείς για τα σπιτικά πιτάκια;

  • 1 φλιτζάνι χλιαρό-ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρης
  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 συσκευασία) μαγιά/ 3 φλιτζάνια
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι λάδι
  • 1 3/4 κουταλάκια αλάτι

Συνταγή

Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ μαζί με ένα φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό.

Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε με χαμηλή ταχύτητα με ένα μίξερ, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στο μπολ. Αν κολλάει μπορείς να προσθέσεις 1/4 φλιτζάνι επιπλέον αλεύρι.

Ζυμώνουμε για 5 με 6 λεπτά. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μας για να καλυφθεί η ζύμη με λάδι και καλύπτουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε τη ζύμη σε μια ζεστή περιοχή για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάλι σε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι. Σχηματίζουμε μια μεγάλη σφαίρα με τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με έναν πλάστη ώστε να φτιάξουμε επίπεδες, στρογγυλές πίτες. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 με 30 λεπτά. Όσο πιο πολύ την αφήσεις τόσο καλύτερο.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κάθε ζύμη στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει για περίπου 2 με 3 λεπτά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά.

Τυλίγουμε την κάθε πίτα με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να τις μαγειρέψουμε όλες, ώστε να παραμείνουν ζεστές.
Ιδανικά σερβίρουμε αμέσως!

: Αφράτα, σπιτικά πιτάκια - Εύκολη και νόστιμη συνταγή!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share