Γέμιση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ζύμη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°-180°C. «Ξαίνουμε» το φύλλο κανταϊφιού με τα χέρια ώστε να χωριστούν οι ίνες του και να αφρατέψει. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και βάζουμε εκεί το μισό κανταΐφι. Το περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο κανταϊφιού και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Ψευτοτυρόπιτα με ελάχιστα υλικά - Έτοιμη στο πι και φι
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις τρίβουμε με το τρίφτη και στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα αυγά, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε το μίγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Μόλις βγει από το φούρνο τοποθετούμε τις φέτες τυριού στα 3/4 της επιφάνειας πάνω από το τυρί απλώνουμε το ζαμπόν.
Γυρνάμε το μίγμα φτιάχνοντας ένα ρολό και το αφήνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο ώστε να λιώσει το τυρί.
Bonus: Μία υπέροχη συνταγή: Ρολό κιµά γεµιστό µε λαχανικά και γραβιέρα!
Το αγαπημένο ρολό κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις με το που θα εμφανιστεί στο τραπέζι. Σε αυτή τη λαχταριστή εκδοχή του, γεμίζεται με λαχανικά και κρητική γραβιέρα και μαγειρεύεται με πατατούλες στη γάστρα.
Για τον κιµά
1 κιλό κιµά µοσχαρίσιο (λάπα ή ελιά)
5 κουτ. σούπας φρυγανιά τριµµένη
3 φέτες µπέικον σε πολύ µικρά καρεδάκια
1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ντοµάτα µέτρια, κοµµένη στα τέσσερα
1 µατσάκι µαϊντανό, σε χοντρά κοµµάτια
3 κουτ. σούπας κρασί κόκκινο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 κουτ. σούπας µουστάρδα
4 κουτ. σούπας γραβιέρα Κρήτης, τριµµένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τη γέµιση
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε µπαστούνια
1 καρότο, σε µεγάλα µπαστούνια
1 πιπεριά πράσινη, σε µπαστούνια
150γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε µπαστούνια
Για τη γαρνιτούρα
1 κιλό πατάτες, σε µεγάλους κύβους
2 ντοµάτες µέτριες, ξυσµένες στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τον κιμά: Σοτάρετε το κρεµµύδι µε το ελαιόλαδο µέχρι να γυαλίσει και να µαλακώσει. Στο µεταξύ πολτοποιείτε στο multi την ντοµάτα µε το µαϊντανό και το κρασί.
Ζυµώνετε σε ένα µπολ τον κιµά µε το κρεµµύδι, το µίγµα µαϊντανού και ντοµάτας, το µπέικον, τη µουστάρδα, τη φρυγανιά, τη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε το µίγµα του κιµά στο ψυγείο και στο µεταξύ ετοιµάζετε τα υλικά της γέµισης όπως περιγράφεται παραπάνω.
Ετοιμάζετε το ρολό: Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190ºC. Κόβετε ένα κοµµάτι λαδόκολλας και ανοίγετε πάνω του το µίγµα του κιµά σε τετράγωνο σχήµα.
Τοποθετείτε τα υλικά της γέµισης οµοιόµορφα µεταξύ των τεσσάρων πλευρών, αφήνοντας τριγύρω ένα κενό τρία δάχτυλα τουλάχιστον και ανασηκώνετε τη λαδόκολλα από πάνω και από κάτω, ώστε να κλείσετε µε ευκολία τον κιµά σε ρολό. Ασφαλίζετε τα πλαϊνά του ρολού για να µη φύγουν τα υλικά της γέµισης και το τυλίγετε στη λαδόκολλα. Τοποθετείτε το ρολό σε γάστρα µε καπάκι έχοντας τη ραφή από κάτω.
Σε µια λεκανίτσα ανακατεύετε τις πατάτες µε την ξυσµένη ντοµάτα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Μοιράζετε τις πατάτες στη γάστρα αριστερά δεξιά από το ρολό και τις περιχύνετε µε το κρασί. Σκεπάζετε τη γάστρα µε καπάκι και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα.
Αφαιρείτε τη λαδόκολλα από το ρολό και το ξαναβάζετε στη γάστρα. Το αλείφετε µε λίγο λάδι και συνεχίζετε το ψήσιµο χωρίς το καπάκι µέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό και να ψηθούν καλά οι πατάτες.