Μια πανεύκολη συνταγή, για αρχάριους για υπέροχες τραγανές, τηγανιτές μελιτζάνες. Εύκολο, νόστιμο ορεκτικό ή μεζές ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας.
Υλικά συνταγής
Για τη μελιτζάνα:
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, αποφλοιωμένη, κομμένη σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
Για το κουρκούτι:
220 ml ανθρακούχο νερό [σόδα]
1 κ.γ. αλάτι
2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σας έχουμε και μια ιδιαίτερη συνταγή! Καρβελάκι γεμιστό με μελιτζάνες! Ιδιαίτερο και γευστικό πιάτο!
Εκτέλεση συνταγής
Για τη μελιτζάνα: Πλένετε, ξεφλουδίζετε [προαιρετικά] τη μελιτζάνα και τη κόβετε σε λεπτές φέτες. Πασπαλίζετε τις φέτες με αλάτι και από τις δύο πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ περίπου, να “ιδρώσουν” και να ξεπικρίσουν. Μετά τις ξεπλένετε με πολλά νερά και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Για το χυλό: Ρίχνετε τη σόδα και το αλάτι σε πλατύ μπολ. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχετε ένα ελαφρώς σφιχτό χυλό, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι ή σύρμα μέχρι να αναμειχθεί πλήρως.
Για το τηγάνισμα: Βάζετε ελαιόλαδο σε φριτέζα ή τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Βουτάτε κάθε φέτα μελιτζάνας στο χυλό και τη βάζετε, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, στο ζεστό λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες.
Τηγανίζετε για 5-6 λ. μέχρι να ροδίσουν και φουσκώσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσουν το περίσσιο ελαιόλαδο. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές και τραγανές.
H πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για μελιτζάνες κοκκινιστές σε κατσαρόλα!
Μελιτζάνες κοκκινιστές με σάλτσα ντομάτας στη κατσαρόλα, με απλά μεσογειακά υλικά. Ένα χορταστικό πιάτο για να το απολαύσετε σκέτο με ζεστό ψωμί και το κρασάκι σας στις περιόδους νηστείας ή να προσθέσετε τυρί φέτα προς το τέλος του βρασίματος ή και φρέσκια με το σερβίρισμα.
Ακόμα μια συνταγή που σίγουρα θα σας αρέσει είναι Μελιτζάνες με στρώσεις ντομάτας και τυριών στο φούρνο!
Υλικά συνταγής
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή κομμένες σε μικρά καρεδάκια (αν οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους αντικαταστήστε τες με 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ)
2 κοφτές κ.σ. ντοματοπελτέ, αραιωμένος σε 400 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. ζάχαρη
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 κόκκους μπαχάρι
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
100 γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και κόβετε τη κάθε μελιτζάνα σε 8 κομμάτια, πρώτα στη μέση κάθετα σταυρωτά (4 μακρόστενα κομμάτια) και μετά οριζόντια στη μέση. Τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Εν τω μεταξύ, τρίβετε στο τρίφτη τις ντομάτες και αραιώνετε το πελτέ σε καυτό νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τες με ξύλινη κουτάλα απ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρά. (Οι μελιτζάνες θα “πιούν” αμέσως το λάδι. Μη προσθέσετε άλλο απλά γυρίστε τες συχνά να μη κολλήσουν). Τις αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τις μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ.
Ρίχνετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι και το πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνετε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά (να σταματήσει ο βρασμός), αφαιρείτε το μπαχάρι, προσθέτετε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνετε και ανακινείτε απαλά τη κατσαρόλα. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στο μάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε το φαγητό σας με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα.
Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Περίπου 5 λ πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και τη φέτα (προαιρετικά). Σερβίρετε ζεστές τις μελιτζάνες σας.