Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Euroleague: Πήρε το ντέρμπι ο Ολυμπιακός

71-78 το τελικό σκορ

9 Οκτωβρίου 2020 23:33
Euroleague: Πήρε το ντέρμπι ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερα διαβασμένος, πιο αποφασισμένος και σίγουρα πολύ πιο συγκεντρωμένος στο κλειστό του ΟΑΚΑ με αποτέλεσμα να πάρει τη νίκη με 78-71 κόντρα στον Παναθηναϊκό και να ανοίξει τον... δικό του λογαριασμό τη φετινή σεζόν στην EuroLeague. Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε πως λίγες ημέρες πριν ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στη Μόσχα.

Μάλιστα τα κατάφερε ακριβώς έξι χρόνια μετά τον αποκλεισμό του από τη συνέχεια του Κυπέλλου (9/10/2014) και πάλι σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών στο ίδιο γήπεδο. Οι «ερυθρόλευκοι» έλεγξαν απόλυτα το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα στο σκορ! Στα κρίσιμα σημεία και δη τις στιγμές που ο Παναθηναϊκός έδειχνε πιο απειλητικός και έτοιμος για την ανατροπή, είχαν το καθαρό μυαλό για να βρουν τις σωστές λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αντίθετα, οι «πράσινοι» βιάστηκαν να τελειώσουν τις φάσεις με αποτέλεσμα να... πετάξουν στα σκουπίδια την προσπάθειά τους για την ολική επαναφορά.

Το ματς

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί χειρότερο ξεκίνημα ο Παναθηναϊκός, αν και μέτριο ήταν και το πρώτο πεντάλεπτο του Ολυμπιακού. Όμως από τη στιγμή που οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν το παιχνίδι έχοντας 0/10 σουτ εντός παιδιάς ήταν... αδύνατον να μείνουν μέσα στο ματς χωρίς να βλέπουν να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς. Αντίθετα ο Ολυμπιακός ήταν πιο συγκεντρωμένος και πιο στοχευμενος στις επιθέσεις του, τη στιγμή που οι «πράσινοι» ήταν βιαστικοί και άκρως επιπόλαιοι στην τελική προσπάθεια. Ο Πρίντεζης πήρε αυτοπεποίθηση στο ξεκίνημα του αγώνα και ήταν ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων του Ολυμπιακού από το χαμηλό ποστ με αποτέλεσμα να δώσει προβάδισμα εννέα πόντων στην ομάδα του (5-14 στο 7'). Η διαφορά έγινε διψήφια (9-19) και έκλεισε στο 12-22 για λογαριασμό των «ερυθρολεύκων».

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός τα... έσπασε έχοντας 5/20 σουτ, εκ των οποίων 5/15 δίποντα και 0/5 τρίποντα (σ.σ. Παπαπέτρου 0/5 σουτ), ενώ είχε και χαμηλή δημιουργία με μόλις 3 ασίστ. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και αυτό διότι κατάφερε να «χτυπήσει» τις «πράσινες» αδυναμίες στο «ένας εναντίον ενός» και να κλείσει την πρώτη περίοδο με εξαιρετικά ποσοστά έχοντας 8/10 δίποντα (!), 2/4 τρίποντα, σχεδόν διπλάσιες τελικές πάσες (σ.σ. 7 ασίστ) ενώ ήταν καλύτερος και στα ριμπάουντ (11-7).

Στην δεύτερη περίοδο οι «πράσινοι» μπορεί να ισορρόπησαν λίγο την εικόνα τους στην επίθεση, αλλά στην άμυνα οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα σημείωναν καλάθι ό,τι ώρα ήθελαν. Μπορεί να είχε αποχωρήσει τραυματίας ο Κώστας Σλούκας, αλλά ο Σπανούλης φρόντισε να μην φανεί καθόλου το «κενό» του και να ηγηθεί για το +15 του Ολυμπιακού (18-33 στο 14', 20-35 στο 15', 29-44 στο 19') έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Σάσα Βενζένκοβ, ο οποοίος αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί. Μπορεί να απουσίαζε ο Ζαν Σαρλ, αλλά τα... τεσσάρια του Ολυμπιακού είχαν πετύχει τους 16 από τους 44 πόντους της ομάδας τους όντας οι πρώτοι σκόρερ με 5/7 δίποντα και 2/4 τρίποντα στο σύνολο. Ο Παναθηναϊκός ωστόσο κατάφερε να συμμαζέψει την διαφορά στο τελευταίο λεπτό με πρωταγωνιστή τον Λεωνίδα Κασελάκη, ο οποίος με συνεχόμενους πόντους «κατέβασε» την διαφορά για το 35-44 του ημιχρόνου.

Ήταν το διάστημα που οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να... συμμαζέψουν τα στατιστικά τους (9/21 δίποντα, 3/8 τρίποντα), να παραμένουν χαμηλά στην δημιουργία (5 ασίστ σε ολόκληρο το ημίχρονο) ενώ ο Ολυμπιακός είχε 15/21 δίποντα, 4/15 τρίποντα και πάλι διπλάσιες ασίστ (10-5).

Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να «απαντήσουν» και να φέρουν... τούμπα όλο το ματς στην 3η περίοδο μειώνοντας στους 6 πόντους (40-46 και 42-46) από καλάθια των Φόστερ και Παπαπέτρου. Και πάλι. Οι «ερυθρόλευκο» είχαν το καθαρό μυαλό και την ψυχραιμία να «απαντήσουν» άμεσα, περνώντας την μπάλα στο χαμηλό ποστ και δη στον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος ήταν για ένα ακόμα ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό «λίρα εκατό» για την ομάδα του. Η διαφορά επέστρεψε και πάλι στο +14 (44-58 στο 25') ύστερα από τρίποντο του Σλούκα, με τον Ολυμπιακό και έμοιαζε να είναι το «αφεντικό» του ματς. Όμως οι «πράσινοι» βρήκαν και πάλι τις λύσεις ανεβάζοντας την ένταση στην άμυνα και με ένα επιμέρους 13-4 μείωσαν σε 57-62 με τη λήξη της 3ης περιόδου. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν εκείνος που είχε πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την ανατροπή ενώ είχε λειτουργήσει αρκετά και το ψηλό σχήμα με Σαντ-Ρος, Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιαννη.

Η διαφορά μειωθηκε και στους τέσσερις πόντους (58-62 στο 31') και θα μπορούσε να μειωθεί και περισσότερο (ή ακόμα και να εξανεμιζόταν τελείως) εάν και εφόσον οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα δεν ήταν επιπόλαιοι και βιαστικοί στην τελική προσπάθεια. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έμοιαζε εκλωβισμένος από την επιθετική άμυνα των «πρασίνων» που ολοένα και ανέβασε ένταση, αλλά ο Μάρτιν «τελειώνοντας» ένα pick n roll έβαλε «φρένο» στην «πράσινη» αντεπίθεση (58-64 στο 32'). Στη συνέχεια και με το σκορ στο 60-66 ο Παναθηναϊκός πέταξε εκ νέου ευκαιρίες για να μειώσει το σκορ και ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε την επιλογή να δώσει δύο ελεύθερα τρίποντα στον Σαντ-Ρος ο οποίος βρήκε... σίδερο ισάριθμες φορές.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων αυτό ήταν και το σημείο που έκρινε το ματς καθώς στο 35' ο ΜακΚίσικ με 2/2 βολές έφερε εκ νέου τον Ολυμπιακό στο +8 (60-68) και λίγο αργότερα και στο +10 (60-70 στο 36'). Η σιγουριά για τη νίκη; Το βέβαιο είναι ότι οι Πειραώτες έχασαν προς στιγμην τη συγκέντρωσή τους και κάποιες προσπάθειες του Νέντοβιτς έφεραν εκ νέου τον δείκτη του σκορ στο -4 (69-73 στο 38') αλλά χωρίς να υπάρχει και περαιτέρω συνέχεια.

Τα δεκάλεπτα: 12-22, 35-44, 57-62, 71-78

Πηγή: Protothema.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share