10/10/1993: Σαν σήμερα η επιστροφή του Ανδρέα στην εξουσία, το «Σκοπιανό» και ο Σαμαράς
Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με 46,88% και τίναξε από πάνω του το σκάνδαλο Κοσκωτά
Οι εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, που διεξήχθησαν ακριβώς πριν από 31 χρόνια, σηματοδότησαν μια κομβική αλλαγή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Αποτέλεσαν το μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο διαφορετικές πολιτικές εποχές που διαμόρφωσαν τον πολιτικό βίο.
Από το «βρώμικο ’89» στην αθώωση και μετά στη νίκη
Προηγήθηκε το «βρώμικο ’89» και η ταραχώδης διακυβέρνηση της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία κατέρρευσε από εσωτερικές διαμάχες, ανοίγοντας τον δρόμο για την θριαμβευτική επιστροφή στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών αναταραχών, κορυφώνοντας με την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο και την πανηγυρική αθώωσή του τον Ιανουάριο του 1992. Εννέα μήνες αργότερα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άνοιξε εκ νέου τον δρόμο για την εξουσία και την δικαίωση.
«Σαμαρά και ΠΑΣΟΚ είσαστε στο ίδιο μπλοκ»
Στις 6 Σεπτεμβρίου 1993 ο ηγέτης της ΠΟΛΑΝ εξέφρασε την πίστη ότι «μόνον η διακοπή ανοχής προς την κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει τα επερχόμενα δραματικά γεγονότα, όπως αυτά που θα επισφράγιζαν την ήττα στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας και θα νομιμοποιούσαν το επαίσχυντο πωλητήριο του ΟΤΕ» και ζήτησε από κάθε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου να «αναλάβει τις ευθύνες του». Απαντώντας ο Κων. Μητσοτάκης είπε για τον πρώην υπουργό του ότι «έκανε το βήμα προς τη μεγάλη προδοσία του 47% του ελληνικού λαού».
Την επόμενη ημέρα αποχώρησε από τη Ν.Δ. και προσχώρησε στην ΠΟΛΑΝ ο βουλευτής Στέφανος Β. Στεφανόπουλος και στις 9 Σεπτεμβρίου ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Συμπιλίδης. Με την κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ. να έχει φθάσει στο όριο των 150 βουλευτών, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή μεταφέροντας το αίτημα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Επικαλέστηκε μάλιστα, εντελώς προσχηματικά, την ανάγκη αντιμετώπισης «εξαιρετικής σημασίας εθνικών θεμάτων», ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν από την υπάρχουσα κυβέρνηση – ενώ η παραίτησή της θα είχε ως συνέπεια τις διερευνητικές εντολές και, τελικά, τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκλογική νίκη του κόμματός του και χαρακτήρισε τις εξελίξεις «στιγμή λύτρωσης για τον λαό και την πατρίδα».
Την ίδια ημέρα γράφτηκαν σε τοίχους της Αθήνας και άλλων πόλεων συνθήματα όπως: «Αλήτη, προδότη, Σαμαρά», «Σαμαρά, προδότη, συνωμότη», «Σαμαρά και ΠΑΣΟΚ είσαστε στο ίδιο μπλοκ».
Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 10 Οκτωβρίου. Ακολούθησε ο διορισμός των υπηρεσιακών υπουργών στα κρίσιμα για τις εκλογές υπουργεία.