Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται στη Βεργίνα: Αυτή είναι η αληθινή απόδειξη πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σε γη ελληνική

Ολική ιστορική ανατροπή στα εδάφη της Μακεδονίας!

7 Σεπτεμβρίου 2024 19:52
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται στη Βεργίνα: Αυτή είναι η αληθινή απόδειξη πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σε γη ελληνική
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοβαρές ενδείξεις φανερώνουν πως αυτό που πιστευόταν έως τώρα, ότι ο τάφος του Φιλίππου Β’ που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα, δεν είναι παρά ο γιος του, Μέγας Αλέξανδρος.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθούσε να ξεπεράσει την μαύρη περίοδο της Χούντας και κάθε τι που ήταν ικανό να συσπειρώσει τους Έλληνες ως ενιαίο υποκείμενο έμοιαζε ως δώρο εξ’ ουρανού για τις τότε κυβερνήσεις, μια μεγάλη ανακάλυψη έλαβε χώρα: ο τάφος του Φιλίππου Β’, του πατέρα δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε στην Βεργίνα. Ή τουλάχιστον αυτό πιστευόταν μέχρι πρόσφατα…

Ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο άνθρωπος που ηγήθηκε των ανασκαφών, είδε το όνομά του να γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας. Η ανακάλυψή του θεωρήθηκε μια από τις πιο ιστορικές που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα ενώ ο χώρος του τάφου του θρυλικού Μακεδόνα βασιλιά έγινε για τις επόμενες δεκαετίες το σήμα κατατεθέν της Βεργίνας.

Οι μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής έσπευσαν στο σημείο για να δουν από κοντά το ανατριχιαστικό εύρημα: από τον Μανώλη Γλέζο και την Μελίνα Μερκούρη μέχρι τον (πρωθυπουργό) Κωνσταντίνο Καραμανλή έδωσαν τότε το «παρών» στην Βεργίνα. Και δικαίως: η ιστορία γραφόταν και κανείς δεν θέλει να λείπει όταν γράφεται η ιστορία. Σύμφωνα με μια οπτική που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ωστόσο, η ιστορία δεν γράφτηκε ακριβώς σωστά.

Στη Βεργίνα ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σύμφωνα με την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, την 92χρονη βυζαντινολόγο και ιστορικό που πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο-μελέτη της, «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών», στον τάφο της Βεργίνας δεν βρίσκεται ο Φίλιππος αλλά ο γιος του, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος. Πρόκειται φυσικά για έναν ισχυρισμό που αν ευσταθεί φέρνει τα πάνω κάτω τόσο σε ιστορικό όσο και σε αρχαιολογικό επίπεδο.

Δείτε επίσης: Θεμέλιος λίθος για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Το σκήνωμά του το μετέφεραν...»

Άλλωστε, το πού βρίσκεται το ακριβές σημείο ταφής του Μέγα Αλέξανδρου απασχολεί εδώ και χιλιάδες χρόνια άπειρους ανθρώπους, από επαγγελματίες αρχαιολόγους και ιστορικούς μέχρι απλά εμμονικούς με τις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτές οι τελευταίες δε, αναμειγνύονται διαρκώς και εντέχνως με πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα με αποτέλεσμα, ένα αληθινό χάος γύρω από την αληθινή τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θεωρείται ο πιθανότερος τόπος να βρίσκεται ο οριακά μυθικός τάφος ενώ πρόσφατα διάφορα σενάρια ήθελαν την Αμφίπολη να φιλοξενεί την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάθε τι από αυτά απορρίπτεται από την Αρβελέρ που τονίζει πως τα τελευταία 40 χρόνια κάναμε λάθος και όχι μόνο έχουμε ήδη βρει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά δεν το γνωρίζουμε καν.

Η Αρβελέρ μάλιστα, έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη στο ΑΠΕ μέσω της οποίας επιχειρηματολογεί υπέρ των ισχυρισμών της. Σύμφωνα με την Αρβελέρ, η κυρίαρχη πεποίθηση πως ο τάφος του Αλεξάνδρου οφείλεται σε μια… παρεξήγηση. Συγκεκριμένα, οι Βυζαντινοί, στο πολιτισμό των οποίων ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μια ανυπέρβλητη φιγούρα, θεωρούσαν το σώμα του βρίσκεται θαμμένο στο μαυσωλείο της Αλεξάνδρειας και πήγαιναν διαρκώς και προσκυνούσαν το μέρος.

Η συνήθεια αυτή των Βυζαντινών μεταλαμπάδευσε στις επόμενες γενιές την λανθασμένη εντύπωση πως ήταν η Αλεξάνδρεια το τελευταίο σπίτι του Μέγα Αλέξανδρου. Η Αρβελέρ ωστόσο οικειοποιείται μια θεωρία Αμερικάνων αρχαιολόγων που έχει εκφραστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν πήρε ιδιαίτερη έκταση: πως τα στοιχεία αναφορικά με τον σκελετό που βρέθηκε στην Βεργίνα καθιστούν πιθανότερο αυτός να ανήκει στον γιο του Φιλίππου παρά στον ίδιο τον Φίλιππο.

Το βασικό στοιχείο που ελήφθη υπόψη στα 70s ώστε να αποδοθεί στον Φίλιππο ο εν λόγω σκελετός ήταν ότι είχε ένα τραύμα στην κνήμη, ακριβώς όπως ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου. Στη Βεργίνα ωστόσο βρέθηκε και μια πανοπλία που μοιάζει ακριβώς ίδια με εκείνη που φορούσε ο Μέγας Αλέξανδρος στη μάχη των Γαυγαμήλων, στο φημισμένο ψηφιδωτό της Πομπηίας. Ο συγκεκριμένος μακεδονικός τάφος λοιπόν -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία- είναι πιο πιθανό να ανήκει στον Αλέξανδρο.

Ένα άλλο στοιχείο που βαραίνει τη συγκεκριμένη θεωρία είναι ότι στον συγκεκριμένο σκελετό βρέθηκαν ίχνη ενός ορυκτού, που λέγεται χουντίτις. Έπειτα από αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω ορυκτό συναντάται μόνο στην Αίγυπτο όπου και το για τις μούμιες. Με άλλα λόγια, είναι μάλλον το πτώμα κάποιου που έχει πεθάνει στην Αίγυπτο -όπως ο Αλέξανδρος- και στη συνέχεια έχει μεταφερθεί στη Βεργίνα.

Η Αρβελέρ συμπληρώνει τεκμηριώνοντας την θεωρία της: «Όταν πεθαίνει ο Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα, τον μεταφέρουν στη Δαμασκό. Αν πρόκειται να πάει να ταφεί στην Αλεξάνδρεια δεν είναι ο δρόμος από τη Βαβυλώνα στη Δαμασκό, αλλά από την άλλη μεριά. Στη Δαμασκό, έχει πάει αντιπρόσωπος του Περδίκκα, αντιβασιλέα του Μακεδόνα, για να πάρει τον Αλέξανδρο. Εκεί καταφθάνει ο Πτολεμαίος ο Αιγύπτιος και κλέβει τη σωρό και τη μεταφέρει στη Μέμφιδα, περιμένοντας να κάνει το μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια. Στη Μέμφιδα υπάρχουν δύο φρουροί Μακεδόνες. Το μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια γίνεται μετά από 20 χρόνια.

Οι φρουροί Μακεδόνες μεταφέρουν τον Αλέξανδρο τον οποίο έχουν θάψει ελληνικό τω τρόπω, δηλαδή τον έχουν κάψει, χωρίς να καούν τα κόκαλα και τον έχουν βάλει με τα πορφυρά μέσα, αυτά που βρήκαν στη Βεργίνα. Οπότε φτάνει ξανά στη Δαμασκό και από εκεί η Ευρυδίκη και ο άντρας της ο Φίλιππος Γ’ τον μεταφέρουν στη Μακεδονία. Γιατί δε γίνεται ντόρος στη Μακεδονία; Γιατί η βασίλισσα Ευρυδίκη είναι αυτή που διοικεί και είναι η πρώτη εχθρός της Ολυμπιάδας».

Βρίσκεται άρα μέσα στα πόδια μας η λύση ενός τεράστιου μυστηρίου που απασχολεί όλη την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες; Σύμφωνα την Αρβελέρ και τα σχετικά λογικά (αλλά πάντα συζητήσιμα) επιχειρήματά της, ναι. Το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη πεποίθησή της που είδε το φως της δημοσιότητας αναμένεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο συζητήσεων γύρω το ζήτημα της ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share