Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

Καταρρέει το αφήγημα για τον τάφο του: «Άθικτη προτομή του Μεγαλέξανδρου βρέθηκε στην αρχαία πόλη της...»

Ανακάλυψη-φωτιά!

22 Σεπτεμβρίου 2023 10:29
Καταρρέει το αφήγημα για τον τάφο του: «Άθικτη προτομή του Μεγαλέξανδρου βρέθηκε στην αρχαία πόλη της...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καταρρέει το αφήγημα για τον περίφημο τάφο: Την ανακάλυψη μιας άθικτης προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται εδώ και τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε ο δήμος της τουρκικής πόλης Ντουζτζέ. Η Ντουζτζέ βρίσκεται ανατολικά της Κωνσταντινούπολης και κοντά στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Η κεφαλή παραδόθηκε στο Μουσείο Κονουράλπ και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium («Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ») στην περιοχή Κονουράλπ, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές σε αρχαίο θέατρο, με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων.

Στον χώρο του αρχαίου θεάτρου στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία της Κονουράλπ, ανακαλύφθηκαν επίσης θραύσματα προτομών που προσομοιάζουν με την κεφαλή του Απόλλωνα και την κεφαλή της Μέδουσας. Παράλληλα, επικράτησε κοσμικός «κρότος» για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Οι περικνημίδες δείχνουν πια καθαρά την αλήθεια...»

«Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν τις ανασκαφές και αποκάλυψαν προτομή που δεν έχει καταστραφεί», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι το εύρημα εξετάστηκε από ειδικούς. «Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς Ιστορικούς και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Περιγραφή της προτομής

Στη σχετική ανακοίνωση του μουσείου Κονουράλπ αναφέρεται ότι η προτομή έχει ύψος 23 εκατοστά (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα βαθιά μάτια είναι στραμμένα προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες τους και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, χωρίς να αποκαλύπτονται δόντια. Τέλος, γίνεται αναφορά σε μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό, μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής, και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου.

Το Τμήμα Ανασκαφών και Έρευνας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share