Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Είχαν και οι Αρχαίοι Έλληνες αλλαγή ώρας; Πώς την υπολόγιζαν οι πρόγονοι μας

Τί πραγματικά ίσχυε εκείνα τα χρόνια;

27 Οκτωβρίου 2022 15:16
Είχαν και οι Αρχαίοι Έλληνες αλλαγή ώρας; Πώς την υπολόγιζαν οι πρόγονοι μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ελληνική γλώσσα έχει πάνω από μια λέξεις για να περιγράψει κανείς τον χρόνο! Το ότι η γλώσσα μας είναι πλούσια δεν είναι κάτι που ακούς για πρώτη φορά.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως για τους Αρχαίους Έλληνες η έννοια της χρονικοτήτας περιγραφόταν με 2 λέξεις. Η μια είναι ο Χρόνος και η άλλη ο Καιρός. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πράγμα που αγνοούσαμε για τους Αρχαίους Έλληνες, δείτε εδώ γιατί δεν έτρωγαν ποτέ ψωμί.

Οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε με την έννοια του Χρόνου. Ο Χρόνος αναφέρεται στα δευτερόλεπτα και τα λεπτά του ρολογιού. Στην ώρα που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τις δουλειές μας, να ξεμπερδέψουμε με διάφορες υποχρεώσεις ή να κοιμηθούμε στην ώρα μας. Τον μετράμε με νούμερα (π.χ. Έξι και τέταρτο, εφτά και είκοσι, κτλ).

Ο Καιρός, όπως αναφέρει το Business Insider, έχει μια πνευματική διάσταση, μια ιδιαίτερη σημασία. Εκπροσωπεί την έννοια της “στιγμής”. Το να δίνεις τα πάντα εκείνη την στιγμή και να λαμβάνεις ό,τι έχει να σου προσφέρει. Όταν ζεις στον Καιρό, είσαι πραγματικά παρών, δεν περιμένεις το επόμενο πράγμα που έχεις να κάνεις.

αρχαιοι-ελληνεσ-αλλαγη-ωρασ-27-10

Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε στον Χρόνο, ιδιαίτερα όταν δουλεύουμε. Είναι ωραίο να υπάρχει μια οργάνωση και μια προβλεψιμότητα στην ζωή, ωστόσο, αν πιστεύεις πραγματικά στην δουλειά σου, πρέπει να αφήνεις χώρο για τον Καιρό μέσα στην μέρα σου. Εκεί θα σε βρει η έμπνευση.

Δυστυχώς, δεν μπορείς να προγραμματίζεις πάντα πότε θα έχεις στιγμές εσωτερικής αναζήτησης, ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου.

Ποια είναι αυτά:

  • Ξεκαθάριζε στον εαυτό σου τον σκοπό σου – Να ξέρεις το “γιατί” της δουλειάς σου
  • Βρες χώρο στο ημερολόγιο σου – Δεν μπορείς να φέρεις την έμπνευση στα μπαμ αλλά μπορείς να την ενεργοποιήσεις
  • Βρες έναν χώρο κατάλληλο γι’ αυτό – Ο Καιρός μπορεί να σε ‘βρει’ παντού, είτε έχεις “χαθεί στις σκέψεις σου” είτε χαζεύεις, ωστόσο, το χάος δεν είναι το ιδανικό μέρος για να γίνει αυτό. Θες έναν οργανωμένο, ήσυχο χώρο
  • Ξέχνα ό,τι ήξερες περί αποτελεσματικότητας και προγράμματος και βρες τον χρόνο να επικεντρωθείς στους στόχους σου. Ταυτόχρονα, αυτή η εσωτερική αναζήτηση θα σε εμποδίσει από το να “καείς” στην δουλειά.
 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share