Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μελίνα Μερκούρη & Μπόρις Τζόνσον: Όταν ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριζε ένθερμα την επιστροφή των Ελγινείων στην Ελλάδα

Η φωτογραφία που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μπόρις Τζόνσον

17 Νοεμβρίου 2021 14:25
Μελίνα Μερκούρη & Μπόρις Τζόνσον: Όταν ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριζε ένθερμα την επιστροφή των Ελγινείων στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχουν Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo». Με 3.200 λέξεις η Μελίνα Μερκούρη συγκλόνιζε τη Βρετανία και τον νυν πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον στην Οξφόρδη.

Το συναίσθημα, μαζί με τη μοναδική δύναμη της εξιστόρησης, η παράθεση ιστορικών αναφορών ως καταπέλτες, η διαρκής επίκληση του ηθικού ζητήματος διατρέχουν αυτή την ιστορική ομιλία.


Η Μελίνα Μερκούρη, το 1986, ως υπουργός Πολιτισμού, πήγε στην Οξφόδρη να μιλήσει σε ένα debate για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είχε κάνει σημαία της πολιτικής της.

Είχε προηγηθεί το 1982 η ομιλία της στο Μεξικό, στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO, όπου και επισήμως άνοιξε το ζήτημα της διεκδίκησης σε διεθνές επίπεδο. Αποσπάσματα είναι κοινά. Ομως έχει ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά πήγε στην καρδιά του ζητήματος, στο Λονδίνο, στάθηκε στην Οξφόρδη ανάμεσα σε διανοούμενους και τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας και μίλησε με το γνωστό της πάθος, ζητώντας συγγνώμη για την προφορά της, λέγοντας ότι θυμίζει έναν εκφωνητή «που μιλάει σαν να 'χει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο στόμα του».

Στο κοινό βρισκόταν, ως πρόεδρος μάλιστα της Oxford Union, που διοργάνωσε τη συζήτηση, και ο φοιτητής τότε, πρωθυπουργός σήμερα Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σήμερα νωρίς το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα δεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Downing Street.

Ακολουθεί η ιστορική ομιλία της Μελίνας Μερκούρη

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share