Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

4+1 tips για μια υγιή μακροχρόνια σχέση!

Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να κρατήσει στον χρόνο και στις δυσκολίες;

22 Αυγούστου 2019 14:30
4+1 tips για μια υγιή μακροχρόνια σχέση!

Ζηλεύετε που οι άλλοι έχουν μακροχρόνιες σχέσεις και θέλετε κι εσείς αλλά δεν ξέρετε το μυστικό; Τότε είστε τυχεροί αφού σας βρήκαμε τα 4+1 tips για μια υγιή μακροχρόνια σχέση! Οι συμβουλές που θα σας δώσουμε είναι οι πιο καλές αφού αν αγαπάτε τον σύντροφό σας θα σας βοηθήσουν πολύ! Δεν χρειάζεται να καυγαδίζετε πια ή να ζηλεύετε αλλά να προσπαθήσετε παραπάνω!

Μια υπέροχη σχέση δεν συμβαίνει έτσι απλά. Καλλιεργείται στο πέρασμα των χρόνων και μέσα από σκληρή δουλειά. Γεννιέται μέσω του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης και χρειάζεται χρόνο και κόπο για την κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών και των δύο μερών. Όταν ένας άντρας θέλει, το δείχνει!

Σεβαστείτε τα όρια

Κάθε άτομο και κάθε σχέση έχει όρια ή γραμμές που δεν πρέπει να υπερβαίνουμε. Η κατανόηση αυτών των γραμμών και το γιατί υπάρχουν είναι κρίσιμης σημασίας για μια μακροχρόνια σχέση. Τα ζευγάρια που έχουν οικοδομήσει μια αξιοθαύμαστη σχέση γνωρίζουν τα όρια του συντρόφου του και τα σέβονται, χωρίς να τα ξεπερνούν. Ο σεβασμός των προσωπικών ορίων αποτελεί μια προέκταση της αγάπης σας και της εκτίμησης για τον/την σύντροφο σας.

Ζήστε μαζί

Ζήστε τις ζωές σας μαζί. Τα εξαιρετικά ζευγάρια έχουν και εξαιρετικές σχέσεις, επειδή επιλέγουν πραγματικά και συνειδητά να ζήσουν τις ζωές τους μαζί, χέρι με χέρι. Αν και ακούγεται κάπως αυτονόητο αυτό, δεν είναι, διότι πολλοί άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από το επάγγελμα, τα χόμπι, την επιχείρηση τους ενδεχομένως και τους άλλους ανθρώπους, που τελικά καταλήγουν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε αυτά, παρά με τον δικό τους άνθρωπο. Οι άνθρωποι κάνουν επιτυχημένες σχέσεις επειδή δεν υπάρχει τίποτε άλλο που θα προτιμούσαν να κάνουν και κανέναν άλλον με τον οποίο θα προτιμούσαν να είναι παρά με τον/τη σύντροφο τους.

Κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις εκτός από την κλασική ερώτηση «πώς ήταν η μέρα σου;» και επιλέγουν να έχουν κάποιες κοινές δραστηριότητες. Βέβαια, χρειαζόμαστε τον δικό μας χρόνο για να κάνουμε πράγματα και αυτό είναι κάτι που πρέπει όχι μόνο να κατανοούμε, αλλά και να ενθαρρύνουμε. Αλλά στις επιτυχημένες σχέσεις, και οι δύο πλευρές πάντα θα επιστρέφουν στο άλλο τους μισό, επειδή απολαμβάνουν πραγματικά ο ένας τη συντροφιά του άλλου.

Ενδιαφερθείτε να μάθετε τον/την σύντροφο σας

Χρειάζεται να μάθετε τι ενοχλεί τον/τη σύντροφο σας. Γνωρίστε τα μικρά πράγματα που αγαπούν να κάνουν, αλλά και αυτά που απεχθάνονται. Ο περισσότερος χρόνος μαζί θα σας βοηθήσει να μάθετε μερικά από εκείνα τα πράγματα με αυθόρμητο τρόπο, μέσα από τις αλληλεπιδράσεις με αυτά. Για ορισμένα, χρειάζεται να ρωτήσετε και να διερευνήσετε βαθύτερα τη σχέση σας, ώστε να ανακαλύψετε την κρυμμένη σημασία πίσω από κάποιες συμπεριφορές τους. Αν πάρετε τον χρόνο να κατανοήσετε τον/ την σύντροφο σας, ύστερα θα μπορείτε ευκολότερα να βλέπετε και τη δική τους πλευρά σε μια διαφωνία και από πού προέρχεται αυτή. Πράγματα που κάνουν ή λένε δεν εμφανίζονται από το πουθενά, αλλά αποτελούν μια λογική συνέπεια των προσωπικών τους ιστοριών, σκέψεων, συναισθημάτων και πεποιθήσεων.

Γελάστε μαζί

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και η ικανότητα να κάνετε τον σύντροφο σας να γελά με την καρδιά του είναι ένα από τα βασικά συστατικά μιας πετυχημένης σχέσης. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια γελούν μαζί. Είτε η αιτία είναι ένα ανόητο μικρό αστείο μεταξύ σας, είτε μια έξυπνη παρατήρηση για κάτι σοβαρό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, το δέσιμο. Κάνοντας τον σύντροφο σας να γελάσει όταν δεν έχει διάθεση ή όταν έχει μια δύσκολη μέρα μπορεί να μειώσει το στρες, το οποίο σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να συσσωρευτεί και να λάμβανε δυσάρεστες διαστάσεις. Τα επιτυχημένα ζευγάρια είναι επίσης πολύ καλά στο να γελάνε με τους εαυτούς σας. Δεν παίρνουν τον εαυτό τους ή τον άλλον πάντα στα σοβαρά. Δεν κρατούν εύκολα κακία και δεν μεγαλοποιούν μικρά ζητήματα. Τα αντιμετωπίζουν χαλαρά και τα διακωμωδούν.

Αγαπήστε

Ο καθένας προσφέρει και λαμβάνει την αγάπη με διαφορετικό τρόπο. Τα άτομα με επιτυχημένες σχέσεις το κατανοούν αυτό και επιδιώκουν να δώσουν στο σύντροφο τους το είδος της αγάπης που χρειάζονται και επιζητούν. Αποδέχονται επίσης ότι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και αυτό που επιθυμεί ο ένας δεν σημαίνει ότι θα το επιθυμεί και ο άλλος. Μαθαίνουν πώς να αγαπιούνται με έναν τρόπο που να κάνουν ο ένας τον άλλο χαρούμενο. Είναι επίσης αφοσιωμένοι σε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ζευγάρια είναι λογικό να εκνευρίζονται μεταξύ τους ορισμένες φορές ή να διαφωνούν με κάτι σημαντικό. Συμβαίνει σε όλους. Αυτό που όμως ξεχωρίζει μια σπουδαία σχέση από τις άλλες είναι ότι και οι δύο πλευρές στο τέλος προσπαθούν να κατανοήσουν και τελικά συγχωρούν και αγαπούν ο ένας τον άλλο, ακόμα και αν διαφωνούν.

Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Σιγουρέψου με το τεστ των 2 ερωτήσεων!

Όταν ερωτευόμαστε παράφορα ή όταν μια σχέση αρχίζει να σοβαρεύει, αναπόφευκτα μας ταλανίζει η αμφιβολία αν πράγματι πρόκειται για σχέση ζωής

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση αν θα συνεχίσουμε –ίσως και για πάντα– να έχουμε στη ζωή μας το συγκεκριμένο σύντροφο ή αν υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω για εμάς. Πόσο μπορεί να κρατήσει το πάθος σε μια σχέση;

Είναι υγιές να σκεφτόμαστε καλά πριν πάρουμε μια μεγάλη απόφαση, είτε αφορά στις προσωπικές μας σχέσεις είτε σε άλλους καίριους τομείς της ζωής μας. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Economic Review, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν μια απλή και αλάνθαστη μέθοδο που θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε αν όντως έχουμε βρει το άλλο μας μισό.

Σας απασχολεί και εσάς αυτό το ερώτημα; Για να αποφασίσετε, το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις:

– Πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας συγκριτικά με το πόσο ευτυχισμένοι θα ήσασταν εάν δεν είχατε το συγκεκριμένο σύντροφο;

– Τι πιστεύετε ότι απάντησε ο/η σύντροφός σας στην πρώτη ερώτηση;

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο τεστ των 36 ερωτήσεων του ψυχολόγου Arthur Aron, το οποίο υποτίθεται πως έχει σαν στόχο να μας κάνει να ερωτευτούμε οποιονδήποτε έχουμε απέναντί μας. Ο παράδοξος αυτός ισχυρισμός στηρίζεται στη θεωρία του Aron και των συναδέλφων του, θεωρία που υποστηρίζει πως καλλιεργούμε την οικειότητα και είμαστε πιο «επιρρεπείς» στον έρωτα εάν ρωτήσουμε έναν άγνωστο συγκεκριμένες προσωπικές ερωτήσεις και στη συνέχεια απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές και εμείς.

Οι 36 αυτές ερωτήσεις έχουν επιλεγεί στρατηγικά, είναι όμως πολλές κι έτσι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κατέληξαν πως μόνο δύο από αυτές αρκούν για να γίνει μια ακριβής και αξιόπιστη «αξιολόγηση» της σχέσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από παλαιότερη δημοσκόπηση που περιελάμβανε περισσότερα από 4.200 ζευγάρια. Είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ένα σύνολο ερωτήσεων, με τις απαντήσεις τους να καλύπτουν μια κλίμακα μεταξύ του «πολύ καλύτερα» και του «πολύ χειρότερα». Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν και πάλι στις ίδιες ερωτήσεις έξι χρόνια μετά.

Οι συγκριτικές αναλύσεις υπέδειξαν πως όσοι συμμετέχοντες ένιωθαν σε γενικές γραμμές πως δεν θα είναι πιο δυστυχισμένοι ως εργένηδες στην πρώτη φάση της έρευνας ήταν πιο πιθανό να έχουν χωρίσει έξι χρόνια μετά.

Παραδόξως, όσοι συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν το πόσο ευτυχισμένος ήταν ο σύντροφός τους ήταν ακόμη πιο πιθανό να καταλήξουν χωρισμένοι.

Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αξιολογήσουν σωστά πώς νιώθει ο σύντροφός τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υπερεκτίμηση των συναισθημάτων του συντρόφου οδηγεί αναπόφευκτα σε… σκληρότερες διαπραγματεύσεις μέσα στη σχέση, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνουν σοβαρά λάθη. Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγος πιστεύει ότι η σύζυγος είναι πολύ ευτυχισμένη, μπορεί να την πιέσει να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις ή να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα στο οικογενειακό εισόδημα. Εάν όμως η σύζυγος είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από τη σχέση, θα δει τις απαιτήσεις αυτές ως το κερασάκι στην τούρτα και θα πάρει πολύ πιο εύκολα την απόφαση να φύγει.

Αν και οι δύο παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ απλές, μια ψύχραιμη και ώριμη απάντηση –όχι μια απάντηση που θα κατευνάσει τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές μας– μπορεί πράγματι να δώσει την ετυμηγορία για τη σχέση.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share