Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

14 χρόνια από τη μοιραία πτήση της «Ήλιος»: Οι τελευταίες στιγμές μέσα από το πιλοτήριο! (Video)

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι των πιλότων των F-16 που συνόδευαν το Helios

14 Αυγούστου 2019 08:59
14 χρόνια από τη μοιραία πτήση της «Ήλιος»: Οι τελευταίες στιγμές μέσα από το πιλοτήριο! (Video)

Ήταν 14 Αυγούστου 12.04 μ.μ, πριν 14 χρόνια όταν αεροσκάφος Boeing 737-400 της κυπριακής εταιρίας Helios, που είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα με προορισμό την Αθήνα, συντρίβεται στο Γραμματικό, με αποτέλεσμα το θάνατο των 115 επιβατών και των 6 μελών του πληρώματός. Αποκάλυψη για την τραγωδία με το Helios: Λύθηκε το μυστήριο με το αεροπορικό δυστύχημα με τους 121 νεκρούς!

Η πορεία που ακολούθησε το Helios και η πτώση

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης του Helios

  • 09:07 η μοιραία πτήση HCY 522 των Κυπριακών αερογραμμών Helios Airways, ένα Boeing 737-31S αναχωρεί από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα στη Τσεχία.
  • 09:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, όπου έγινε αυτομάτως η ταυτοποίηση του αεροσκάφους στο ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας.
  • 10:07 ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» επιχείρησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για να αρχίσει η διαδικασία καθόδου, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Ο Πύργος Ελέγχου συνέχισε τις επανειλημμένες κλήσεις και στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς να καταστεί δυνατή η επικοινωνία.
  • 10:20 ο ελεγκτής της εναερίου κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τηλεφώνησε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, απ’ όπου ενημερώθηκε ότι είχε αναφερθεί πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους.Λίγα λεπτά αργότερα, το αεροσκάφος χωρίς να επικοινωνεί, άρχισε να κάνει δεξιόστροφους κύκλους γύρω από την περιοχή Κέας, Κύθνου.
  • 10:30 αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας τίθενται σε ετοιμότητα
  • 11:05 απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16 τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο.
  • 11:25 οι πιλότοι των F-16 πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση. Ο χειριστής του πρώτου F-16 διαπίστωσε ότι ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος στο πιλοτήριο, ίσως λιπόθυμος, ενώ ο κυβερνήτης δε βρισκόταν στη θέση του. Στην οπτική επαφή τους, οι χειριστές των πολεμικών αεροσκαφών διαπίστωσαν ότι οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν ενεργοποιημένες
  • 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.
  • 11:50 Τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε ο αριστερός
  • 12:00 Σταμάτησε και ο δεξιός κινητήρας
  • 12:05 Το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι των πιλότων των F-16 που συνόδευαν το Helios

Από τη στιγμή που δεν υπήρξε επικοινωνία του αεροσκάφους Helios με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος μαχητικά F-16 απογειώθηκαν προκειμένου να δουν από κοντά τι συμβαίνει και να συνοδεύσουν το αεροπλάνο.

Στο 06:25 στο παρακάτω βίντεο ακούγεται ο πιλότος του F-16 να λέει MAYDAY MAYDAY έχουμε πρόσκρουση πολιτικού αεροσκάφους. Το Helios μόλις είχε συντριβή.

Συναγερμός για επικίνδυνα αεροπλάνα: Κίνδυνος να εκραγούν. Ποια είναι;

Συναγερμός έχει σημάνει για επικίνδυνα αεροπλάνα! Υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν! Ποια είναι όμως τα αεροπλάνα που είναι επικίνδυνα;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ζήτησε να επανελεγχθούν τα αεροσκάφη Airbus A350, καθώς υπάρχει κίνδυνος έκρηξης εξαιτίας προβλήματος σε μια υδραυλική αντλία. Δείτε ακόμα την αεροπορική τραγωδία που συνέβη στον Καναδά!

Στον κινητήρα του μοναδικού A350-900 που έχει παραδοθεί, ένα πρόβλημα σε μια υδραυλική αντλία ενδέχεται να προκαλέσει την ανάφλεξη του μείγματος καυσίμου- αέρα στη δεξαμενή καυσίμων, εξήγησε η EASA.

Η κατασκευάστρια εταιρεία απάντησε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια αναβάθμιση του λογισμικού και πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται.

Επιπλέον η Airbus τόνισε ότι θα εξετάσει αν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Τέτοιου είδους ανακοινώσεις για θέματα ασφαλείας είναι συχνές για τα νέα μοντέλα αεροπλάνων.

Ωστόσο, η αιτία του προβλήματος στα A350-900 είναι ευαίσθητη καθώς η πηγή του, μια υδραυλική αντλία, βρίσκεται στη δεξαμενή καυσίμων του αεροσκάφους.

Η αντλία και το υγρό που τη διαρρέει μπορεί να υπερθερμανθούν.

Μέχρι αυτό το σημείο τα πράγματα παραμένουν υπό έλεγχο, καθώς οι δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών είναι εξοπλισμένες με ένα σύστημα ελέγχου του εκρηκτικού μείγματος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να σημειωθεί έκρηξη.

Η EASA όμως προειδοποιεί ότι ακόμη και ένα λάθος σε αυτό το σύστημα αρκεί για να καταστεί ο συνδυασμός θέρμανσης και καυσίμου ιδιαίτερα επικίνδυνος

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share