Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Την βλέπεις αυτήν... θα γίνει η αυριανή γυναίκα μου!" - Η συγκλονιστική ιστορία του Νίκου Ρίζου με την Έλσα!

Μόνο ο θάνατος κατάφερε να τους χωρίσει!

27 Ιουλίου 2019 13:37

Ο Νίκος Ρίζος ήταν και θα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου! Ο έρωτας του για την σύζυγό του αποτελεί πρότυπο αφού μόνο ο θάνατος κατάφερε να τους χωρίσει! Ο ίδιος είχε δηλώσει: "Την βλέπεις αυτήν την γυναίκα; Θα γίνει η αυριανή μου γυναίκα!'

Ο Νίκος Ρίζος έχει χαρακτηριστεί ως το «ιερό τέρας» του ελληνικού κινηματογράφου. Ο χαρακτηρισμός, ίσως ξεκίνησε χάριν αστεϊσμού, λόγω του ύψους του ηθοποιού, που μόλις ξεπερνούσε το 1,50μ. Το ταλέντο του όμως κατά κοινή ομολογία, ήταν μεγάλο. Να σας θυμίσουμε: Ο διασημότερος «βλάκας» του κινηματογράφου ήταν δικηγόρος!

Ο Νίκος Ρίζος κατάφερε με τις ερμηνείες του να μετατρέψει το ύψος του σε ατού, μιας και πολλές φορές οι ρόλοι του ήταν βασισμένοι σε αυτό. Ακόμα και τίτλοι ταινιών το υπονοούσαν ή το έλεγαν ξεκάθαρα, «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», «ο γίγας της Κυψέλης», «ένας κοντός θα μας σώσει», «ο νάνος και οι επτά χιονάτες». Η αίσθηση του χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός του, έγιναν η αιτία για να βρίσκει όλο και περισσότερους ρόλους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του. Ο ηθοποιός είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και με τις γυναίκες και για αυτό είχε πολλές επιτυχίες. Όταν γνώρισε την ηθοποιό Έλσα Λαμπροπούλου, στη σχολή Ζουρούδη, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και αμέσως αποφάσισε να την παντρευτεί....

Σε συνέντευξή του στον Θανάση Λάλα, περιέγραψε τη γνωριμία τους και την αντίδρασή του: «Τη γνώρισα στη Σχολή Ζουρούδη. Σπουδαίο ταλέντο, χορεύτρια και πάρα πολύ όμορφη κοπέλα… Όταν την πρωτοείδα, είπα στη γυναίκα του Φωτόπουλου: «Ρε Μαργαρίτα, τη βλέπεις αυτή την κοπέλα που μοιάζει με την Τζίλντα;». Είχε το μαλλί όπως το είχε η Ρίτα Χέιγουορθ… Λέω: «Αυτή θα είναι η αυριανή μου γυναίκα». «Αϊντε να χαθείς, ρε σαχλέ» μου λέει η Μαργαρίτα. «Δεν ντρέπεστε κι εσύ κι ο Γκιωνάκης…». Μέσα στην ίδια σεζόν πήγα και τη ζήτησα. Ερχότανε η μάνα της, την έφερνε και την έπαιρνε. Πιάνω λοιπόν τη μάνα της αποβραδίς και της λέω: «Πάμε να φάμε;». Πήγαμε, φάγαμε και εκεί της το ξεφούρνισα: «Θα παντρευτώ την κόρη σου!».

Οι γονείς της κοπέλας, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και σύντομα το ζευγάρι παντρεύτηκε. Η Έλσα πήρε το επίθετο του συζύγου της και με αυτό έγινε γνωστή στον κινηματογράφο, καθώς έπαιξε σε περίπου 30 ταινίες, πολλές από αυτές στο πλευρό του, ερμηνεύοντας σχεδόν πάντα δεύτερους ρόλους. Ο Νίκος και η Έλσα Ρίζου, απέκτησαν ένα γιο τον Κωνσταντίνο.

Ο ηθοποιός λίγο πριν τον θάνατό του είχε αποκαλέσει τη σύζυγό του «κορωνίδα» ενώ είχε δηλώσει πως «η Έλσα ήταν ένα κομμάτι του». Στις 20 Απριλίου του 1999 ο Νίκος Ρίζος έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε από πνευμονικό οίδημα. Ήταν 74 ετών και ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στους δικούς του ανθρώπους, αλλά και στο κοινό που τον αγαπούσε. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του αγαπημένου της, η Έλσα Ρίζου δήλωσε πως ακόμα δεν το είχε ξεπεράσει.

Στα μάτια της, όπως είπε, ο άντρας της δεν ήταν ποτέ κοντός: «Δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα, είναι πολύ νωπό για μένα να ξεπεράσω αυτόν τον άνθρωπο που αναπνέαμε μαζί 40 χρόνια. Μετά τον θάνατό του δεν μπορούσα να δω τις ταινίες που παίζαμε». Όταν γνωρίστηκαν, δεν τον ερωτεύτηκε αμέσως, αλλά όπως αποδείχτηκε τα συναισθήματά της ήταν έντονα και αληθινά: «Εγώ δεν τον ερωτεύτηκα, αγάπησα αμέσως όλα τα χαρίσματά του. Ποτέ δεν τον είδα κοντό. Ήταν τόσο ψηλός σε αισθήματα που το κάλυπτε. Εμπιστευόμουν τυφλά τον Νίκο».

Ίλυα Λιβυκού: Η σύντροφος του Λογοθετίδη που εγκατέλειψε το θέατρο όταν έχασε την κόρη της!

Η ηθοποιός Ίλυα Λιβυκού έγινε γνωστή από τις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και από τις θεατρικές εμφανίσεις της στο πλευρό του κωμικού Βασίλη Λογοθετίδη.

Οι δύο ηθοποιοί ήταν για αρκετό καιρό ζευγάρι και στη ζωή, αλλά δεν επισημοποίησαν ποτέ τη σχέση τους. Θυμάστε την ξανθιά καλλονή του Ελληνικού κινηματογράφου; Δείτε πώς είναι σήμερα!

Η Λιβυκού, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Αμαλία Χατζάκη, τελειώνοντας το Γυμνάσιο παντρεύτηκε με τον δικηγόρο Αγησίλαο Κοζύρη.

Από το γάμο της απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.

Όταν γνώρισε τον Λογοθετίδη η ηθοποιός ήταν ήδη χωρισμένη, αλλά μεγάλωνε με αγάπη τα παιδιά της.

Η Ίλυα Λιβυκού ήταν από μικρή πολύ δυναμικός χαρακτήρας. Ήταν επίμονη, πεισματάρα και σκληρή.

Μετά το σχολείο ασχολήθηκε με τον ακοντισμό και αργότερα σπούδασε στη Νομική Σχολή των Αθηνών.

Εκτός από τις νομικές σπουδές, ήξερε καλά ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός και παρά την απαγόρευση των δικών της, γράφτηκε κρυφά στη δραματική σχολή, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Ήταν μία από τις φορές που απέδειξε ότι αντιμετώπιζε με θάρρος και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις.

6 Σεπτεμβρίου 2002 έφυγε από κοντά μας η λαμπερή ηθοποιός Ίλυα Λιβυκού. Σφράγισε με τους ρόλους της το ελληνικό θέατρο και την 7η τέχνη, ιδιαίτερα όσο ήταν δίδυμο ζευγάρι με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» το 1948.

Πολλοί συνάδελφοί της θεωρούν ότι ο Λογοθετίδης έκανε το βήμα να δημιουργήσει δικό του θίασο, χάρη στην στήριξη, τη δημιουργικότητα και την επιμονή της.
Το 1960, όταν ο Λογοθετίδης πέθανε, έχασε τον αγαπημένο της παρτενέρ στο σανίδι και τον σύντροφό της στη ζωή.

Η Λιβυκού συνέχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις στο θέατρο και να παίζει σε ταινίες.

Το 1986 όμως, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα που ξεπέρασε τις δυνάμεις της.

Έχασε την κόρη της Εύα από καρκίνο και κατέρρευσε.

Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εργάζεται.
Αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι και συνέχισε να ζει μόνη της στο διαμέρισμα της.

Η θλίψη και ο χρόνος, κλόνισαν την υγεία της.

Το 2002 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και το Σεπτέμβριο έφυγε για να συναντήσει τον θίασο του παραδείσου.

Η Ίλυα Λιβυκού τάφηκε στο κοιμητήριο της Καισαριανής, δίπλα στην αγαπημένη της κόρη, όπως ήταν και η επιθυμία της.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share