Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

"Η Γραμμή του Ορίζοντος": Έρχεται τον Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Ένας αποχαιρετισμός σε μια γενιά που συνθηκολόγησε

26 Απριλίου 2024 17:02
ethniko-theatro
Από Δήμητρα Μπιλάλη

Τη "Γραμμή του ορίζοντος” ψάχνει ο Γιώργος Παύλου μέσα από το βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του πρόωρα χαμένου συγγραφέα, κριτικού, δοκιμιογράφου, σκηνοθέτη και ραδιοφωνικού παραγωγού Χρήστου Βακαλόπουλου, στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, που κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου.

Ο αριστούχος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου κλείνει τον φετινό κύκλο των θεατρικών παραγωγών της Πειραματικής με μια "ιστορία φυγής", όπως τη χαρακτήριζε και ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά και ενηλικίωσης.

Η υπόθεση

Μια 32χρονη γυναίκα, η Ρέα Φραντζή, βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή στιγμή της ζωής της: έχει μόλις χωρίσει –χωρίς να ξέρει γιατί– και καταφεύγει στην Πάτμο, στο μυσταγωγικό νησί της Αποκάλυψης, όπου καταδύεται σε έναν επώδυνο απολογισμό ζωής. Η αναδρομή της δεν είναι μόνο μια καταμέτρηση προσωπικών απωλειών, αλλά και ένας αποχαιρετισμός σε μια γενιά που συνθηκολόγησε, μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς, μια Ελλάδα που απορροφήθηκε από τον υλισμό, μια κοινωνία που παρέδωσε την ταυτότητά της στην επίφαση.

Για την ιστορία...

Η "Γραμμή του ορίζοντος” γράφτηκε το 1991 σε μία γλώσσα αφοριστική και αφοπλιστική, γεμάτη ολοζώντανες εικόνες και υποβλητική σιωπή, με έντονη χρήση ποιητικής ειρωνείας και επαναλήψεων, με υπονομευτικό χιούμορ και ιδιότυπο ρυθμό. Είναι ένα έργο που βρίθει από προφητικές ενοράσεις, εντυπωσιάζει με τη σκληρή αλήθεια του, μιλάει για το σήμερα όπως λίγα τωρινά, και δεν διστάζει να φέρει όλους ενώπιον των ευθυνών μας για την ύψωση του τόπου μας σε μια φαντασιακή χώρα, όπου όλοι θέλουν να ζήσουν…

Παίζουν: Νοεμή Βασιλειάδου, Νίκος Γιαλελής, Σπύρος Μπόσγας, Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης, Αθηνά Παπαδάκη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.


 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share