Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει τις καλύτερες παραστάσεις μέχρι 31/05

Δείτε ποιες είναι αυτές...

27 Μαΐου 2021 10:49
Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει τις καλύτερες παραστάσεις μέχρι 31/05
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει τις δύο καλύτερες παραστάσεις μέχρι τέλος του μήνα. Που, πώς και πότε μπορείτε να τις παρακολουθήσετε. Παράλληλα δείτε και το πρόγραμμα από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που ξεκινά από 1η Ιουνίου 2021.

Η παράσταση «ΠΛΟΥΣ» στο Ανοιχτό Θέατρο Χυτήριο

ΠΛΟΥΣ - πλεύση- εν πλω- απόπλους... Μα ποιος πλέει και για πού; Τι μπορεί να ρέει σε μια εποχή στασιμότητας; Κι όμως, οχτώ άνθρωποι -ακριβώς όπως εμείς ένα χρόνο τώρα- αναγκάζονται να παραμείνουν σπίτι και καταφεύγουν στα μπαλκόνια τους.

Με μπόλικο χιούμορ, παιγνιώδη διάθεση και πολυμήχανη σκέψη ονειρεύονται καινούριες διαδρομές και τρόπους αλλότριους για να ξανασυστηθούν σ’ αυτήν την αναποδογυρισμένη πραγματικότητα. Εκεί, στα μπαλκόνια, περνούν το χρόνο τους, ατενίζουν το μέλλον που φαίνεται να μην έρχεται, γαντζώνονται σ' ένα παρόν ανελέητο και σαν άλλοι πειρατές ετοιμάζονται να κουρσέψουν τη ζωή τους ξανά απ' την αρχή.

Τότε είναι που συναντούν το παρελθόν τους, είτε ως υπενθύμιση από τα βάθη της μνήμης, είτε ως αρωγό στα δύσκολα του σήμερα. Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος συγκλίνουν, τα όρια μετατοπίζονται σε μία προσπάθεια επικοινωνίας αμφίδρομης και προς τα μέσα -με τον εαυτό μας- και προς τα έξω-με το διπλανό μας- με τον πλησίον που τόσο στερηθήκαμε.

Ένα ελληνικό έργο γραμμένο για το τώρα μιας ανθρωπότητας που παραπαίει χάνοντας κάθε οικείο της έρεισμα, συγχρονισμένο απόλυτα στο σήμερα χωρίς να ολισθαίνει στο επικαιρικό. Ένα έργο συν-πλεύσης και όχι αποστασιοποίησης, ένας πλους ξεκινά.

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει τις δύο καλύτερες παραστάσεις

Οι συντελεστές της παράστασης «ΠΛΟΥΣ»

της Χριστίνας Χριστοφή

Θεατρικό έργο/σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

 • Πέτρος Αποστολόπουλος
 • Σπύρος Ασημένιος
 • Ηλίας Γκογιάννος
 • Χριστίνα Καζάζη
 • Ευαγγελία Καπόγιαννη
 • Βαγγέλης Κουντουριώτης
 • Μαρία Μπρανίδου
 • Νίκος Μπρανίδης
 • Δημοσθένης Φίλιππας

Φωτογραφίες: Χρήστος Καλαϊτζής

Τιμή εισιτηρίου (ενιαίο): 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103412313, 6989803141

Διάρκεια παράστασης: 70’

Στο χώρο τηρούνται οι κανόνες προστασίας ενάντια στη νόσο covid-19.

Info: ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΙΟ, Ιερά Οδός 44 29,30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου στις 21.00

«Καλιφόρνια Ντρίμιν» στην Πλατεία Θεάτρου του Αθήνα 9.84

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου, στο πλαίσιο της «Πλατείας Θεάτρου», του Αθήνα 9.84, θα γίνει η ραδιοφωνική μετάδοση του έργου «Καλιφόρνια Ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά και τη μουσική υπογράφει ο Πλάτων Ανδριτσάκης. Ακούγονται: ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς, ο Κωστής Μπούντας, η Καλλιόπη Παναγιωτίδου και η Ευγενία Δημητροπούλου.

Ευγενία Δημητροπούλου

Λίγα λόγια για το έργο

Οι τραγελαφικές περιπέτειες δύο λαϊκών παιδιών που αποφασίζουν να μην πάνε στο στρατό και να καταφύγουν σ` ένα new age κοινόβιο στην Καλιφόρνια. Σ' αυτή τους την προσπάθεια μετέχουν και τα κορίτσια τους, καταλυτική όμως είναι η “συνδρομή” ενός απίθανου θείου, που έρχεται κατ` ευθείαν από τις δεκαετίες του `50 και του ‘60. Είναι ο θείος Πέπο.

Ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης της πρώτης παράστασης και στο θέατρο, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μετά από είκοσι περίπου χρόνια ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας 9,84 έμελλε να με συνδέσει εκ νέου με το «Καλιφόρνια Ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη και μάλιστα στην ιδιαίτερη μορφή του ραδιοφωνικού θεάτρου.

Αναρωτιόμουν κατά πόσο οι ήρωες του έργου Ντίνος, Αρούλης, Κική και Βουβού αντιστοιχούν στο σήμερα, αφού τα θέματά τους εκφράζουν μεγάλο αριθμό των νέων της εποχής που γράφτηκε το έργο - εξού και η επιτυχία στο ανέβασμά του, τόσο στην Πειραματική του Εθνικού όσο και στο Δημοτικό Περιφερειακό Ιωαννίνων, η απάντηση ήρθε στις πρόβες και διέψευσε την όποια επιφύλαξή μου και αποκάλυψε πως οι εποχές αλλάζουν, αλλά αυτοί οι ήρωες φωτίζουν και θα συνεχίσουν να φωτίζουν διαχρονικά τα αδιέξοδα της κάθε γενιάς, που συχνά χαρακτηρίζεται από κάποιους ως ανερμάτιστη.

Μιας μεταπολιτευτικής γενιάς που αναζητά τη διαφυγή της από μια σκληρή πραγματικότητα που της επιβάλλεται κάποιες φορές άδικα και βίαια. Η απουσία ενός κοινωνικού οράματος συχνά οδηγεί άτομα της μετεφηβικής ηλικίας, περιθωριοποιημένα κοινωνικά, σε τραγελαφικούς κόσμους, όπως τα new age κοινόβια του έργου, προκειμένου να ξεφύγουν από τις αγκυλώσεις ενός συστήματος που αποφασίζει χωρίς αυτούς για αυτούς.

Οι ήρωες αποτυπώνονται τη στιγμή που βιώνουν τα αδιέξοδα της κενότητας τους και αναζητούν την ευτυχία τους σε έναν εικονικό κόσμο. Παιδιά, που στην απελπισία τους είναι έτοιμα να διαβούν ακόμα και το σκοτάδι, προκειμένου να αντικρύσουν το φως της λύτρωσης».

Το podcast της παράστασης θα παραμείνει διαθέσιμο για ακρόαση για μια εβδομάδα στο site του σταθμού και κατά την ώρα της μετάδοσης τη Δευτέρα 31/5 θα συνοδεύεται από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Τάκης Τζαμαργιάς

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Κατσικονούρη

Ο Βασίλης Κατσικονούρης έχει γράψει τα θεατρικά έργα «Το Γάλα», «Καλιφόρνια Ντρίμιν», «Το Μπουφάν Της Χάρλεϋ», «Οι Αγνοούμενοι», «Καγκουρό» κ.ά. τα οποία έχουν παιχτεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, στη Στοά, στο Θέατρο Μεταξουργείο στον Ελληνικό Κόσμο, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης κ.α, στην Κύπρο (ΘΟΚ, Θέατρο Διόνυσος, ΕΘΑΛ, κ. ά.) καθώς και στην Πολωνία, στη Σερβία και στη Γερμανία.

Το 2011, το έργο του «Το Γάλα» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σενάριο του ιδίου. Έχει τιμηθεί με κρατικά βραβεία θεατρικού έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού, με βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση και με βραβεία κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα. Το 2012 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Μπαμπούσκα» από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το 2016, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η Ρωγμή Των 7:45 μμ» (εκδ. Καστανιώτη) από όπου και το ομώνυμο διήγημα που δημοσιεύεται. Το 2018, από τις εκδόσεις Καστανιώτη πάλι, κυκλοφορεί η επόμενη συλλογή του διηγημάτων με τίτλο «Καρό Παιδιά, Ριγέ Πατεράδες». Τα θεατρικά του έργα έχουν εκδοθεί από τους οίκους Κέδρος, Σοκόλη και Κάπα Εκδοτική. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη σκηνοθεσία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως καθηγητής της Αγγλικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 • Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης
 • Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
 • Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
 • Παίζουν: Ευγενία Δημητροπούλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Κωστής Μπούντας, Καλλιόπη Παναγιωτίδου
 • Επιμέλεια οργάνωσης: Χρήστος Τζαμαργιάς
 • Εκτέλεση Παραγωγής: Art Ensemble
 • Συντονισμός Project: Μαργαρίτα Μυτιληναίου
 • Ηχολήπτης: Πάνος Αργύρης
 • Γραφιστική Επιμέλεια: The Button Design
 • Επικοινωνία: Γραφείο Τύπου 9.84
 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share