Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Σχολεία: Έτσι θα ανοίξουν - Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Τα βήματα για μια χρονιά χωρίς προβλήματα

22 Αυγούστου 2021 12:38
Σχολεία: Έτσι θα ανοίξουν - Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την νέα χρονιά στα σχολεία, με τους μαθητές να γυρίζουν στα θρανία και να αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες, μαζί με τους καθηγητές.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελο Συρίγο, ο οποίος μίλησε στο MEGA, «στα σχολεία θα μπαίνουν οι καθηγητές οι οποίοι έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν νοσήσει, έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως».

«Οι υπόλοιπες ομάδες, καθηγητές και δάσκαλοι, που ούτε έχουν εμβολιασθεί, ούτε έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ – δύο φορές την εβδομάδα – για να μπαίνουν στα σχολεία», συνέχισε, τη στιγμή που έρχονται εν γένει σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Σχετικά με τα δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς ο κ. Συρίγος απάντησε πως υπάρχουν δομές όπου πραγματοποιείται δωρεάν το ράπιντ τεστ, συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το ποσοστό δασκάλων και καθηγητών που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας».

«Αν γίνει μια μικρή προσπάθεια σε λίγο μπορεί να έχουμε στα σχολεία σχεδόν όλους εμβολιασμένους ή νοσήσαντες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως όσοι καθηγητές αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή εργασίας για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Η προσέλευση των μαθητών και τα πρωτόκολλα

Επιπλέον, οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Τι συμβαίνει αν υπάρξει κρούσμα

Φέτος τα σχολεία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου αντί για 11 λόγω αργίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα προσδιοριστούν -εξειδικευτούν τις ημέρες που θα είμαστε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε υπάρχουν σαφείς κανόνες όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και τον εμβολιασμό τους και ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αντίποινα και εξήγησε ότι κάποιος εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει το τεστ σε μια από τις δομές που το παρέχουν δωρεάν. Ωστόσο σημείωσε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε καλά επίπεδα.

Η κα Μακρή ανέφερε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα περιλαμβάνουν το τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική αίθουσα και σημείωσε πως θα είναι διαφοροποιημένα από την προηγούμενη χρονιά λόγω του ότι φέτος προστέθηκε ο εμβολιασμός.

Η ίδια, επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων όπως το προηγούμενο διάστημα, ενώ ανέφερε πως αυστηρά πρωτόκολλα θα ισχύουν και για τα φροντιστήρια.

Σημείωσε πως οι ρυθμίσεις και τα μέτρα της πολιτείας είναι τέτοια ώστε η επιστροφή στα σχολεία και η δια ζώσης διδασκαλία να είναι με τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες.

Σχετικά με το νέο σχολείο μετά και την ψήφιση προ ημερών του νέου νομοσχεδίου υπογράμμισε πως θα υπάρχει δίχρονη προσχολική αγωγή που θα είναι σε όλη την επικράτεια, όπως και εκμάθηση αγγλικών στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, πρόληψη και ενημέρωση για φυσικές καταστροφές καθώς και δυνατότητα τα σχολεία να αποφασίζουν και μόνα τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών λέγοντας πως είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται μετά από 12 χρόνια σημειώνονται πως συγκεκριμένα στον δικό της νομό είχαν να γίνουν διορισμοί τουλάχιστον 30 χρόνια. «Έρχονται να προστεθούν στους 4500 διορισμούς ειδικής αγωγής που γίνανε πέρυσι πρώτη φορά στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share