Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ευχάριστα τα νέα από τη Σύνοδο Κορυφής - Αυτό είναι το πακέτο για την Ελλάδα

Δείτε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

21 Ιουλίου 2020 07:39
Ευχάριστα τα νέα από τη Σύνοδο Κορυφής - Αυτό είναι το πακέτο για την Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Διαβουλεύσεις... επί διαβουλεύσεων υπήρξαν για περίπου τέσσερα 24ωρα στις Βρυξέλλες, ώσπου τελικά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν περίπου στις 6:30 το πρωί της Τρίτης (21/7), ενώ ένα σημαντικό πακέτο στήριξης έρχεται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ολοκληρώνοντας έτσι τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις, όπως προέβλεπε και η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ε.Ε., ήτοι του Βορρά, ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1.074 τρισ. ευρώ.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο. Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ποσό αυξάνεται λίγο (από 21.9 δισ. σε 22.67 δισ.), ωστόσο η νέα πρόταση Μισέλ υιοθετεί τα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.

Πακέτο πάνω από 70 δισ. για την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το πακέτο στήριξης που έρχεται στην Ελλάδα και αυτό ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση σημειώνει, από την πλευρά της, ένα σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς το ποσό αυτό καθιστά την χώρα μας μεταξύ των ευνοημένων, όπως αναφέραμε και νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά, επεσήμανε πως «θα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Πετύχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και είπε πως υπήρξε αίσιο τέλος, και είπε «μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους όσοι υποστήριξαν την προσπάθεια «να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε και τα συμφέροντα της Ευρώπης και τα συμφέροντα της πατρίδας μας».

Όπως εξήγησε, «για την επόμενη 3ετία, πέραν των πόρων που έχουμε από το Πολυετές έχουμε ένα σημαντικότατο πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

«Ο κορωνοϊός μες στην τραγωδία του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «μας έδωσε το έναυσμα ως Ευρώπη να κάνουμε ένα βήμα που μέχρι πριν τρεις μήνες φάνταζε αδιανόητο. Αυτό που έγινε αυτές τις 4 μέρες ως προς τη δομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας είναι παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης, ένα άλμα στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη Τύπου | Βρυξέλλες

Live | Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, July 20, 2020
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share