Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Επιχορηγήσεις 390 δισ. ευρώ προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Τι προτείνει;

20 Ιουλίου 2020 21:40
Σύνοδος Κορυφής: Επιχορηγήσεις 390 δισ. ευρώ προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο κείμενο που προτείνει στους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά από αναβολές στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες θα μπουν στο δείπνο των ηγετών στις 21.45 για να οριστικοποιήσουν την πρόταση.

Αντιθέτως αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021/27 η πρόταση παραμένει ως έχει δηλαδή στο 1,074 τρισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και, όπως παραδέχτηκε ο κ. Μισέλ, «ήταν πολύ δύσκολες», δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε ακόμη.

Τελεσίγραφο έθεσε, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι,στους συμμετέχοντες της Συνόδου Κορυφής.

«Σε περίπτωση που μειωθεί υπερβολικά το ποσό χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης για τις χώρες που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό και τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν θα δώσουμε την έγκρισή μας», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι, επικεφαλής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

«Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχει ορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα ικανοποιηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 19.00 ώρα Ελλάδος, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

Σημειώνεται ότι η έναρξη των εργασιών ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 17:00 και αναβλήθηκε αρχικά για τις 18:00 και αργότερα για τις 19:00 γεγονός ενδεικτικό των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα ψήγματα αισιοδοξίας ενισχύει η τοποθέτηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν πριν λίγο, όταν μάλιστα ο ίδιος φέρεται να ξεπέρασε τα όρια των αντοχών τους τις περασμένες ημέρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο κ. Μακρόν και παραδέχτηκε πως «υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός». «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έκρυψε την αποφασιστικότητά του «να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο», την ώρα που την ίδια «πρόοδο» κατέγραψε και ο έτερος «πρωταγωνιστής» της Συνόδου, δηλαδή ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Για τον Μαρκ Ρούτε, είναι εφικτός ένας συμβιβασμός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

«Διαφαίνονται ελπίδες για συμβιβασμό, κάτι που νόμιζα ότι είχε τελειώσει». Σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, υπάρχουν πολλές προτάσεις για συμβιβασμούς.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα κείμενα που είναι τώρα διαθέσιμα». Ωστόσο, ο Ρούτε προειδοποίησε ότι δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξος. «Μπορεί κάτι να πάει στραβά», τόνισε.

Αναλυτικά η πρόταση

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του ΠΔΠ 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Για το NGEU, η Κομισιόν θα εξουσιοδοτηθεί με την απόφαση για τους ιδίους πόρους να δανείζεται κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της Ένωσης έως το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018. Η νέα καθαρή δανειοληπτική δραστηριότητα θα σταματήσει το αργότερο στα τέλη του 2026. Η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που δανείστηκε στις κεφαλαιαγορές με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19».

«Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018 και για επιχορηγήσεις έως 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018».

«Τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας αξιολογούνται από την Κομισιόν εντός δύο μηνών από την υποβολή», αναφέρεται και σημειώνεται ότι «η αξιολόγηση των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας εγκρίνεται από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Κομισιόν, μέσω εκτελεστικής πράξης την οποία το Συμβούλιο θα προσπαθήσει να εγκρίνει εντός 4 εβδομάδων από την πρόταση».

«Η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων».

«Η Κομισιόν θα ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή θα προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση. Εάν, κατ 'εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Η Κομισιόν θα εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης».

«Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Κομισιόν σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Κομισιόν ζητά τη γνώμη της Οικονομικής ».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share