Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλη ανάσα παρά τον... κορωνοϊό

Ανατροπή

19 Μαρτίου 2020 12:17
Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλη ανάσα παρά τον... κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη ανατροπή στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς λίγο μετά τις 11:30 σημειώνει άνοδο 7,9%, παρά την επίδραση του κορωνοϊού σ' όλη την χώρα!

Η αντίδραση δεν πραγματοποιείται με μεγάλο τζίρο, ωστόσο η διάθεση των επενδυτών είναι θετική προκειμένου να ξεπεράσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών – τα οποία παραπέμπουν σε μια επιστροφή τριάντα χρόνια πίσω.

Με κέρδη 8,23% η Eurobank στα 0,35 ευρώ. Κέρδη 10,25% η Alpha bank στα 0,651 ευρω. Κέρδη 13,62% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,078 ευρώ. Με άνοδο 11,55% ο Οτε στα 11,20 ευρώ. Κέρδη 8,41% ο Οπαπ στα 6,35 ευρώ. Με άνοδο πάνω απο 9% ο Μυτιληναίος και Γεκ στα 5,65 ευρώ και 4,88 ευρώ αντίστοιχα. Με ραλυ 15,34% η ΔΕΗ στα 2,03 ευρώ. Με άνοδο 9% και οι μετοχές της Εχαε και Ελλάκτωρ στα 2,955 ευρώ και 0,633 ευρώ. Οι συναλλαγές έχουν ανέλθει στα 8,31 εκατ, ευρώ ύστερα απο τρία τέταρτα συναλλαγών.

Παγκόσμιος εφιάλτης για τον κορωνοϊό: Σε κίνδυνο 25 εκατ. θέσεις εργασίας και 3.4 τρισ. δολάρια!

Εφιαλτικές είναι για τους εργαζομένους οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, η πανδημία ενδέχεται να πυροδοτήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να χαθούν μέχρι και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο, εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου. Δείτε, παράλληλα, όλα τα εξαγγελθέντα από την Κυβέρνηση μέτρα.

«Μολαταύτα, εάν δούμε μία διεθνώς συντονισμένη απάντηση με μέτρα, όπως συνέβη και στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008/9, τότε ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανεργία θα είναι σημαντικά μικρότερος», επισημαίνει ο ILO.

O Oργανισμός κάνει έκκληση για έκτακτα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

Ακόμη μια εκτίμηση του ILO, είναι πως όχι μόνο μπορεί να χαθούν 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά και 3.4 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους εργαζομένους, ως συνέπεια της απώλειας της εργασίας τους. Οι προβλέψεις αυτές είναι ένας τρομερός εφιάλτης που πλανάται πάνω από τους εργαζομένους και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να μην επιβεβαιωθούν.

Αναστέλλεται η πληρωμή φόρων, επίδομα 800 ευρώ σε εργαζόμενους, μείωση ΦΠΑ σε μάσκες αντισηπτικά (Video)

Επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας αναστέλλονται λόγω αναγκαστικού κλεισίματος εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι αναστέλλονται οι φόροι και οι εισφορές επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία. Επίσης, παράταση στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αλλά και παρατάσεις ενός μήνα για την ανανέωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος ενοικίου περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ της κυβέρνησης με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται για 4 μήνες:

  • καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ
  • Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών
  • Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Τόνισε ότι προϋπόθεση για την αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

  • Επίσης θα δοθεί αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή.
  • Στο 6% ο ΦΠΑ για μάσκες, σαπούνια, γάντια, αντισηπτικά και άλλα είδη ατομικής υγιεινής.
  • Επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα ΕΣΠΑ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ρυθμίσεις επίσης για τα ενοίκια των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Σταθερός θα μείνει ο ΕΝΦΙΑ, από το επόμενο έτος οι νέες αντικειμενικές

Για τις τράπεζες είπε ότι: αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις και τις κάλεσε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Στην συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζοντας ότι όσοι κάνουν απολύσεις θα μείνουν έξω από τα μέτρα. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

  • Για όσους πλήττονται έως τις 30 Απριλίου θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ.
  • Επιδότηση ενήμερων επαγγελματικών δανείων.
  • Εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων έως 3 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Δυο δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χορήγηση δανείων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε:

  • Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους.
  • Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Βρούτσης τόνισες ότι «η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική. Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις. Η κρίση θα περάσει».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share