Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

«Βόμβες» Αποστολάκη: Παραλίγο να είχαμε νέα Ίμια!

Τι είπε στον Τσίπρα;

19 Σεπτεμβρίου 2019 10:42
«Βόμβες» Αποστολάκη: Παραλίγο να είχαμε νέα Ίμια!

Στις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Σάλος με υπουργό! Δείτε τι έκανε στα έδρανα της Βουλής! (photo-video)

Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια. Δεν εξαρτιόταν μόνο από το γιατί ξεκινούσαν. Αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, τα σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω»

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αποκάλυψε πώς τα όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο αποτελούσε αφορμή για συχνά τηλεφωνήματα στον τέως πρωθυπουργό.

«Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κος Αποστολάκης προσθέτοντας εκτός των άλλων: «Δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα», προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος των απαιτήσεων και της πίεσης.

«Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν. Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ ότι για να τους αντιμετωπίσουμε θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει», εξέφρασε σε μια αποτίμηση της κατάστασης ο κος Αποστολάκης.

Ευάγγελος Αποστολάκης: "Όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε"

Ευάγγελος Αποστολάκης:

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, στο Open, o υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε για όλα! Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία καθώς όπως είπε «η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου».

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «η γείτονα πάντα διεκδικεί. Άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα». «Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση» τόνισε.

s 400
Ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη και υπογράμμισε αρκετές φορές ότι απαιτείται ψυχραιμία και προσοχή. «Να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όσον αφορά στη δήλωση του ότι «εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε», ο κ. Αποστολάκης. υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά. «Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι και συμπλήρωσε ότι εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει. Mιλούμε για πιθανότητες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. «Θα υπάρχει ένα θέμα. Οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα» εξήγησε.

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ευάγγελος Αποστολάκης επανέλαβε ότι λύνει πάρα πολλά προβλήματα, ανοίγει προοπτικές και τόνισε ότι το εθνοτικά και γλωσσικά ζήτηματα που εγείρονται είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που επιλύονται.

Αποτέλεσμα εικόνας για αποστολακης

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι οτιδήποτε είναι αποτελεσματικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα ανοιχθεί τέτοιο θέμα.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει καλέσει όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητας του και το ίδιο θα πράξει και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Ο κ. Αποστολάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Όσον αφορά στο σχόλιο του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τον ίδιο σχετικά με την υπουργοποίηση του καίτοι εν ενεργεία αξιωματικός, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν απάντησε συνειδητά. «Τέτοιοι παραλληλισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν βοηθάνε. Ήταν ατόπημα» τόνισε. «Εάν κάποιος σε προσβάλλει δεν το ξεχνάς εύκολα. Ένας στρατιωτικός δεν το ξεχνά ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share