e-ΕΦΚΑ: Παράταση-ανάσα για την υποβολή ΑΠΔ – Τι αλλάζει στην προθεσμία και ποιο επικίνδυνο λάθος πρέπει να αποφύγουν όλοι οι εργοδότες!

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που προσφέρει μια ουσιαστική «ανάσα» σε χιλιάδες εργοδότες, λογιστές και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Με φόντο την καλοκαιρινή περίοδο, ο ασφαλιστικός φορέας προχωρά στη χορήγηση παράτασης για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), μεταθέτοντας την τελική ημερομηνία υποβολής για τις 10 Σεπτεμβρίου 2026.
Αν και ο αρχικός προγραμματισμός όριζε ως καταληκτική ημερομηνία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ συνεκτίμησε τις τεχνικές απαιτήσεις του συστήματος και αποφάσισε να διευκολύνει το σύνολο του επιχειρηματικού και λογιστικού κόσμου. Η απόφαση αυτή αφορά ανεξαιρέτως όλες τις κατηγορίες εργοδοτών, καλύπτοντας τις κοινές επιχειρήσεις, τα οικοδομοτεχνικά έργα, αλλά και τους φορείς του Δημοσίου Τομέα.
Ποιες μισθολογικές περιόδους αφορά η νέα προθεσμία
Για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διοικητικές επιπλοκές, ο e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει το ακριβές πλαίσιο των μισθολογικών περιόδων στις οποίες εφαρμόζεται η παράταση:
- Ιδιωτικός Τομέας (Κοινές Επιχειρήσεις & Οικοδομοτεχνικά Έργα): Η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2026 ισχύει για την υποβολή των ΑΠΔ που αφορούν τη μισθολογική περίοδο του Ιουλίου 2026.
- Δημόσιος Τομέας: Η παράταση καλύπτει τις δηλώσεις που αντιστοιχούν στη μισθολογική περίοδο του Ιουνίου 2026.
Η μετάθεση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στους υπεύθυνους εκκαθάρισης μισθοδοσίας και στα λογιστικά γραφεία να ολοκληρώσουν ομαλά τις διαδικασίες, χωρίς την πίεση του χρόνου εν μέσω της θερινής περιόδου.
Ο πραγματικός λόγος της παράτασης: Αναβάθμιση στα συστήματα του ΚΕΑΟ
Η χορήγηση της παράτασης δεν αποτελεί απλώς μια διευκόλυνση για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά επιβάλλεται από ουσιαστικούς τεχνικούς λόγους. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου έχει προγραμματιστεί προσωρινή μη διαθεσιμότητα της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής ΑΠΔ.
Η προσωρινή αυτή διακοπή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να υλοποιηθούν κρίσιμες τεχνικές εργασίες. Συγκεκριμένα, το πληροφοριακό σύστημα πρόκειται να αναβαθμιστεί με την ένταξη σε πλήρη παραγωγική λειτουργία του νέου υποσυστήματος οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πρόκειται για ένα κομβικό έργο εκσυγχρονισμού που αποσκοπεί στην καλύτερη παρακολούθηση, ενοποίηση και διαχείριση των ασφαλιστικών οφειλών.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: Τι ισχύει με την πληρωμή των εισφορών
Παρά την παράταση που δίνεται στην υποβολή των δηλώσεων, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο που απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή όλων των εργοδοτών, καθώς η παρερμηνεία του εγκυμονεί τον κίνδυνο επιβολής προσαυξήσεων και εκπρόθεσμων επιβαρύνσεων.
Ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου αφορά αποκλειστικά και μόνο την υποβολή της ΑΠΔ και ΟΧΙ την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.
Διαβάστε επίσης
Προσοχή:
Η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών παραμένει αμετάβλητη! Όλες οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026.
Συνεπώς, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τον φορέα εντός του Αυγούστου, ακόμα κι αν επιλέξουν να υποβάλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.






0 ΣΧΟΛΙΑ