Φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης: Προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου

Οδηγία της ΕΕ
«Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι πλέον δεδομένες», προειδοποιούν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της ΕΕ, οι πολίτες καλούνται να εξασφαλίσουν προμήθειες όπως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και μπαταρίες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τις κρίσιμες πρώτες ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η Κομισιόν ζητά από τους ευρωπαίους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο πολέμου, αποθηκεύοντας βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Το σχέδιο για τη στρατηγική ετοιμότητα της ΕΕ, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, υπογραμμίζει την ανάγκη θωράκισης απέναντι σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», οι Βρυξέλλες καλούν τα κράτη-μέλη να κινητοποιήσουν τους πολίτες τους, προτρέποντάς τους να αποθηκεύσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό πως η Γαλλία σκοπεύει να διανείμει ένα «εγχειρίδιο επιβίωσης» σε όλα τα νοικοκυριά της. Το εγχειρίδιο αυτό θα περιέχει αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία απέναντι σε μια «επικείμενη απειλή» και τη σωστή διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Το δημοσίευμα των Νέων αναφέρει: «Να εφοδιαστούν με προμήθειες έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου, κυβερνοεπιθέσεων και σαμποτάζ σε ζωτικής σημασίας υποδομές, φυσικών καταστροφών και πανδημιών καλεί όλους τους ευρωπαίους πολίτες η Κομισιόν: είναι το νόημα της στρατηγικής ετοιμότητας της Ένωσης, την οποία θα παρουσιάσουν σήμερα (Τετάρτη) η εκτελεστική αντιπρόεδρος Ροξάνα Μινζάτου και η επίτροπος Ατζά Λαμπίμπ. Στη στρατηγική της, η Κομισιόν συμπεριλαμβάνει και μια μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατού, καθώς εκτιμά ότι η εμπλοκή του στρατού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων και απειλών».
«Μια ανθεκτική Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει, να αντέξει, να προσαρμοστεί και να ανακάμψει από οποιοδήποτε κρίση» αναφέρει το προσχέδιο της στρατηγικής, που δημοσιεύουν «Τα Νέα». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «οι τρέχουσες απειλές απαιτούν μόνιμη ετοιμότητα». Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η προετοιμασία έναντι της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης θεωρείται επίσης κρίσιμη, καθώς η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι πλέον εγγυημένες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. «Η ετοιμότητα και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι ένοπλης επίθεσης μπορεί να δοκιμαστεί στο μέλλον» αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο σημειώνεται ότι μπορεί να αλλάξει μέχρι την υιοθέτησή του.
Επτά τομείς
Η συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών αρχών αποτελεί έναν από τους επτά βασικούς πυλώνες της στρατηγικής ετοιμότητας που προωθεί η Κομισιόν, καθώς «οφείλουμε να προετοιμαστούμε για κάθε είδους κρίση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης». Οι υπόλοιποι πυλώνες της στρατηγικής περιλαμβάνουν τη δυνατότητα προνοητικής ανάλυσης και πρόβλεψης απειλών και κινδύνων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε κρίσιμες κοινωνικές λειτουργίες, την ετοιμότητα του πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή, τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον αποτελεσματικό συντονισμό στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και τη λήψη ορθών και γρήγορων αποφάσεων. Επίσης, περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω διεθνών συνεργασιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η στρατηγική ετοιμότητα έχει διττό στόχο: αφενός την προστασία των πολιτών, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος των κρίσεων στην καθημερινότητά τους, και αφετέρου τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ζωτικών δομών της κοινωνίας.
Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις απειλών και να εισαγάγει έναν «πίνακα ελέγχου κρίσης» (crisis dashboard), με σκοπό να διευκολύνει τους πολιτικούς στη λήψη αποφάσεων με ακρίβεια και ταχύτητα.
Έκτακτη ανάγκη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη-μέλη με κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση 72ωρης αυτονομίας για εκατομμύρια νοικοκυριά. Στόχος είναι να διαθέτουν επαρκείς προμήθειες σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα, μπαταρίες και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να ανταπεξέλθουν στις πρώτες ημέρες μιας κρίσης χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Διαβάστε επίσης
Παράλληλα, η δημιουργία αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο πολιτών, αλλά επεκτείνεται και σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτό περιλαμβάνει προμήθειες φαρμάκων, βασικών πρώτων υλών, τροφίμων και ενέργειας, καθώς και υποδομές που διασφαλίζουν την ελάχιστη παροχή νερού.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την καθιέρωση μιας ετήσιας «Ημέρας Ετοιμότητας» σε όλα τα κράτη-μέλη. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει πολίτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, ενισχύοντας την ετοιμότητά τους απέναντι σε κρίσεις και καταστροφές.