Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Θρήνος στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα - Πέθανε ο κορυφαίος τραγουδιστής και στιχουργός Τζίμι Μπάφετ

«Έφυγε» απροσδόκητα στα 76 του χρόνια

2 Σεπτεμβρίου 2023 14:40
Θρήνος στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα - Πέθανε ο κορυφαίος τραγουδιστής και στιχουργός Τζίμι Μπάφετ
Από Κυριάκος Μελλίδης

O Αμερικανός τραγουδιστής και στιχουργός Τζίμι Μπάφετ (Jimmy Buffet) πέθανε ειρηνικά τη νύχτα της 1ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία ανάρτηση που έγινε στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο Τζίμι πέθανε ειρηνικά το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου, έχοντας στο πλάι του την οικογένειά του, φίλους, τη μουσική και τα σκυλιά του. Έζησε τη ζωή του σαν τραγούδι μέχρι την τελευταία του ανάσα και θα λείψει πάρα πολύ σε πολλούς», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Μπάφετ αντιμετώπιζε άγνωστης φύσεως προβλήματα με την υγεία του. Τόσο το 2022 όσο και τον φετινό Μάιο και Ιούνιο χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και αναγκάστηκε να ακυρώσει αρκετές συναυλίες του.

Δείτε επίσης: Πέθανε ο τραγουδιστής Τόλης Τσιμογιάννης - Το τελευταίο τραγούδι του (Video)

Ποιος ήταν ο Τζίμι Μπάφετ

Γνωστός για την ατμοσφαιρική, χαλαρή μουσική του που ταιριάζει ως υπόβαθρο σε καλοκαιρινές διακοπές σε νησί, ο Μπάφετ γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1946 στην πόλη Pascagoula του Μισισίπι, η οποία βρίσκεται επί του Κόλπου του Μεξικού.

Αφού έμαθε κιθάρα στο πανεπιστήμιο, άρχισε να παίζει στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και έπειτα εντάχθηκε στην πρώτη του πάντα. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Νάσβιλ του Τενεσί για να εργαστεί για το περιοδικό «Billboard» και να δοκιμάσει την τύχη του ως τραγουδιστής.

Αλλά ήταν τελικά τη δεκαετία του 1970 στο Key West που «βρήκε την πραγματική φωνή του», όπως αναφέρεται σε βιογραφικό στην ιστοσελίδα του. Το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι του είναι το «Μαργαριταβίλ» που κυκλοφόρησε το 1977. Έφτασε στον αριθμό 8 του Billboard Hot 100 όπου παρέμεινε για 22 εβδομάδες, κάνοντάς το πιο δημοφιλές σινγκλ του.

Ο Μπάφετ ηχογράφησε 27 άλμπουμ - τέσσερις δίσκοι του έγιναν πλατινένιοι και οκτώ χρυσοί - σε μια σταδιοδρομία πέντε δεκαετιών, ενώ ασχολήθηκε και με το γράψιμο στίχων. Το στυλ της μουσικής τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάντρι με τροπικά, καλοκαιρινά στοιχεία. Oι θαυμαστές του στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο αποκαλούνται χαϊδευτικά «Parrotheads».

Εκτός από μουσικός, ο Τζίμι Μπάφετ ήταν και πολύ δραστήριος επιχειρηματίας: βασιζόμενος στο προσωπικό του brand, δημιούργησε μια μίνι «αυτοκρατορία» από εστιατόρια, καφετέριες, μάρκα ρούχων, αλλά και πολυτελή resorts, καζίνο, οίκους ευγηρίας και ένα ραδιοφωνικό σταθμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη φετινή λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, η περιουσία του Μπάφετ υπολογιζόταν ακριβώς στο 1 δισ. δολάρια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share