Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κω

Αισθητός και στην Κρήτη

10 Μαΐου 2020 15:32
Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κω
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σεισμική δόνηση λίγο πριν τις 15:15 το απόγευμα της Κυριακής στα 30 χιλιόμετρα από την Κω, ενώ έγινε αισθητός και στην Κρήτη, όπου νωρίτερα υπήρξε «διπλός» σεισμός.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 130 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών και το μέγεθος του σεισμού ήταν 4.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Λέκκας για τους σεισμούς στην Κρήτη: "Οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι " - Τι υποστηρίζει ο Χουλιαράς;

Ανησυχία προκάλεσαν στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ο σεισμός των 6 Ρίχτερ και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν, με το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Ηρακλείου στο cretapost ο σεισμός έγινε αισθητός ενώ είχε και διάρκεια, και πολλοί βγήκαν στα μπαλκόνια τους τρομαγμένοι.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί: Δέκα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ μια ακόμη δόνηση καταγράφηκε στις 4:33, με ένταση 4,8 Ρίχτερ, 122 χλμ νότια της 'Αρβης και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

«Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας» λέει ο Χουλιάρας. Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει: «Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιομετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε λίγο θα έχουμε περισσότερα απο την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση απο το νησί ειναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» λέει ο Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα νότια της Κρήτης.

«Ο σεισμός αυτός καταγράφηκε στο προωθημένο τμήμα του ελληνικού τόξου ενώ τον ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δείχνουν πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο Ευθύμιος Λέκκας ενώ παράλληλα τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αυτή η πλευρά του τόξου προξενεί μεγάλους σεισμούς αλλά ευτυχώς είναι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές»

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share