Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Στις 10:30 σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την ακρίβεια - Η τελευταία μάχη των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές

Κατά μέτωπον επιθέσεις σήμερα (24/5) στην Ολομέλεια

24 Μαΐου 2024 07:24
Στις 10:30 σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την ακρίβεια - Η τελευταία μάχη των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Την τελευταία μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη ενόψει των ευρωεκλογών αναμένεται να δώσουν τα κόμματα το πρωί της Παρασκευής (24/5) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, που αποτελεί παράλληλα και ένα πολιτικό κρας-τεστ των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, θα ξεκινήσει στις 10:30 με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί με αντίστροφη φορά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης (τελευταία μιλά η κ. Κωνσταντοπούλου).

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό «φρένο» στη Β. Μακεδονία όσο συνεχίζουν τις προκλήσεις - Σκληρή πολιτική γραμμή Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η πάγια διαδικασία περιλαμβάνει δύο κύκλους τοποθετήσεων από τους αρχηγούς και ολοκλήρωση της διαδικασίας με την τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας και της εξωτερικής πολιτικής

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του αναμένεται να αναφερθεί στη σημασία της ορθολογικής και επί του συγκεκριμένου τοποθέτησης για τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την οικονομία και την ακρίβεια αλλά και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας και της εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται επίσης να αναγνωρίσει τις δυσκολίες των πολιτών από την αύξηση των τιμών στα προϊόντα, καθώς και να επιμείνει στην στρατηγική ενίσχυσης των εισοδημάτων με τη μείωση της ανεργίας και των φόρων.

Ο κ. Μητοστάκης πάντως, θα επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις προτάσεις που έχει καταθέσει, στοχεύοντας στα μέτρα ελάφρυνσης των εισοδημάτων μέσω της μείωσης ή και κατάργησης σε ορισμένες περιπτώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Άλλωστε η ίδια η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολογεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε 5,8 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να τονιστεί από τον κ. Μητσοτάκη.

Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Στον αντίποδα, ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπωλύσει σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει στην έξαρση της ακρίβειας και του πληθωρισμού συνολικά.

Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα της κοστολόγησης του προγράμματος του, λέγοντας πως υπάρχει απόκλιση 1 δισ. ευρώ μεταξύ των στοιχείων που έδωσε το ΓΛΚ σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον χρονισμό της κατάθεσης στη Βουλή δικογραφίας κατά πρώην υπουργών της κυβέρνησης για το λεγόμενο μπάζωμα της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε αναμένεται να καταθέσει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής αμέσως μετά τη λαϊκή ετυμηγορία και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Δύο μέτωπα Ανδρουλάκη απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή κριτική αναμένεται να ασκήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης που κατηγορεί την κυβέρνηση για πληθωρισμό απληστίας αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο μέμφεται για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share