Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου - Η νέα ημερομηνία και όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση (video)

Στελέχη στις ιδιωτικές συζητήσεις τους έθεταν θέμα ηθικής τάξης μπροστά στη βιβλική καταστροφή

8 Σεπτεμβρίου 2023 07:52
ΣΥΡΙΖΑ: Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου - Η νέα ημερομηνία και όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση (video)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μια εβδομάδα μετά, δηλαδή για τις 17 Σεπτεμβρίου μετατέθηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό το βάρος της βιβλικής καταστροφής που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Daniel».

Μετά από μια σχεδόν δίωρη συνεδρίασή της χθες, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος άναψε ομόφωνα το «πράσινο φως» για την μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών τόσο για λόγους προφανούς πολιτικού συμβολισμού συμπάσχοντας δηλαδή με τους πολίτες που δοκιμάζονται, όσο και για τεχνικούς λόγους, καθώς είναι αδύνατον υπό αυτές τις συνθήκες να στηθούν κάλπες, τάμπλετς και ουρές ψηφοφόρων, ιδίως στη Θεσσαλία.

«Η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία. Η Θεσσαλία έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα και τραγικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή» περιέγραφε σε δραματικούς τόνους η χθεσινή απόφαση του ανώτατου κομματικού οργάνου, συνοδεύοντας τη «βαθιά οδύνη» για τα θύματα και την «αμέριστη συμπαράσταση» σε όσους δοκιμάζονται με την απόφαση για«αναβολή των εκλογών ανάδειξης Προέδρου για τις 17 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει επαναληπτική εκλογή για τις 24 Σεπτεμβρίου», όπως γνωστοποίησε η Κουμουνδούρου.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Daniel στο Πήλιο: Δραματική έκκληση από Χορευτό και Ζαγορά – Χωρίς νερό, ρεύμα και φάρμακα - «Δείγματα γαστρεντερίτιδας σε μικρά παιδιά»

Το παρασκήνιο

Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «δεδομένες και είναι εγκληματικές» ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες». Υπό αυτό το πρίσμα, κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες περιοχές, ακυρώνοντας προηγουμένως τις συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ενόψει της ΔΕΘ. Στο Βόλο, αντί για το Αγρίνιο, όπου θα πραγματοποιούσε ομιλία, μετέβη εκτάκτως και η υποψήφια Πρόεδρος, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ τη δραστηριότητά τους ακύρωσαν χθες οι συνυποψήφιοί της, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς.

Ο τελευταίος έσπευσε με δήλωσή του νωρίς χθες το πρωί να ζητήσει την μετάθεση της διαδικασίας των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας κατά μία εβδομάδα, λέγοντας πως «τις τελευταίες ώρες έχω επικοινωνήσει με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και εκτός ελέγχου, ειδικά στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από παντού απούσα, «νίπτει τας χείρας» της», προσθέτοντας πως «καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να προστατεύσει τη χώρα και την κοινωνία και να μη τυρβάζει περί άλλων».

Με την πρόταση του Νίκου Παππά συντάχθηκε και ο υποψήφιος για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας, λέγοντας πως «θέση μου είναι να αναβληθούν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί με την έμπρακτη με κάθε μέσο υποστήριξης μας των περιοχών και των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Πρώτα η Ζωή!» και ενώ, όπως μετέδωσε το protothema.gr, ο προβληματισμός στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάθαινε με το πέρασμα της ώρας αναφορικά με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.

Βουλευτές και στελέχη στις ιδιωτικές συζητήσεις τους έθεταν θέμα ηθικής τάξης μπροστά στη βιβλική καταστροφή, αλλά και τεχνικής δυσκολίας, ενώ να αναβληθούν οι εκλογές ζήτησαν στα κοινωνικά δίκτυα, η Βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα και ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης. Σε επίπεδο κόμματος, αρχικά η προοπτική της αναβολής δεν είχε επίσημα τεθεί προς συζήτηση, μέχρι νωρίς το απόγευμα, όταν συνεδρίασαν οι δύο Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τους πέντε διεκδικητές της ηγεσίας, καθώς η εικόνα των καταστροφών είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται στη διάρκεια της ημέρας, ενώ κομματικά στελέχη από τη Θεσσαλία επικοινωνούσαν διαρκώς με τα «κεντρικά», μεταφέροντας την τρέχουσα κατάσταση.

Οι αστερίσκοι

Πλην της πλευράς Παππά και Τζουμάκα που είχαν ζητήσει ήδη δημόσια την αναβολή της διαδικασίας, υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκε και η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία βρισκόταν ήδη στον τόπο της καταστροφής περιοδεύοντας στο Βόλο, ενώ σε επίπεδο νομιμοποίησης, για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η όποια απόφαση θα έπρεπε να τεθεί στην κρίση των κομματικών οργάνων, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας.
Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε διστακτικός ως προς την αναβολή των εκλογών, στην προοπτική ότι το κόμμα θα μείνει «ακέφαλο» σε μια τέτοια στιγμή για την ελληνική κοινωνία και απόντος του πρωθυπουργού από τη φετινή ΔΕΘ, ενώ η άποψή του επί της διαδικασίας, συνέκλινε κατά το περιβάλλον του, με τη θέση της πλευράς Τσακαλώτου.

Μετά την πρώτη ζύμωση, ακολούθησε με απόσταση μιας ώρας η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ομόφωνα εγκρίθηκε η διεξαγωγή του πρώτου γύρου στις 17 Σεπτεμβρίου, αν και κατά τη συνεδρίαση τουλάχιστον δύο στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι και μετά τη συμπλήρωση της παράτασης, αφού τα μηνύματα από το θεσσαλικό κάμπο είναι «ανησυχητικά» ως προς τις καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Daniel».

αυτόχρονα, στελέχη με βαθιά πολιτική εμπειρία δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι μια «αυτονόητη πράξη», δηλαδή η αναβολή των εκλογών χρειάστηκε περίπου μια μέρα, για να οριστικοποιηθεί σε επίπεδο συνεννοήσεων, όταν η ελληνική κοινωνία «αναζητεί ουσιαστικό πολιτικό στήριγμα στα έδρανα της αντιπολίτευσης», όπως τόνιζαν.

Οι επόμενες ημέρες

Την ίδια ώρα, αρκετοί στο εσωτερικό του κόμματος αναγιγνώσκουν την αναβολή και ως μια ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς οι αιχμές που ανταλλάχθηκαν στη διάρκεια του Διαρκούς Συνεδρίου έχουν πυροδοτήσει νέο κύκλο έντασης μεταξύ των στρατοπέδων των υποψήφιων Προέδρων. Παράλληλα, ο χρόνος που μεσολαβεί, μπορεί να φανεί ικανός, ώστε να κορυφωθούν οι ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά για το δεύτερο γύρο, καθώς πυκνώνουν οι επαφές μεταξύ του «πυροβολικού» (δηλαδή κορυφαίων στελεχών κάθε πλευράς) που εκπροσωπούν κάποιους από τους υποψήφιους στις μεταξύ τους συζητήσεις. Σε μια πρώτη ανάγνωση, η αναβολή της διαδικασίας κατά μία εβδομάδα ευνοεί όσους αντλούν περισσότερο από το στενό κομματικό ακροατήριο, αν και δεν αποκλείεται η αλληλουχία των κρίσεων που βιώνει η χώρα, να κινητοποιήσει μια μερίδα πολιτών στις κάλπες της Κουμουνδούρου, ως αναζήτηση μιας μαχητικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, με δεδομένη την παράταση, δίνεται περισσότερος χρόνος στην εκ νέου ιεράρχηση των πολιτικών προτεραιοτήτων, πέρα από τα στενά διαδικαστικά όρια. Στην κατεύθυνση αυτή, «οι καταστροφές δεν είναι θεομηνίες, ούτε καν φυσικές, είναι η συνέπεια αυτής της αδράνειας. Κάθε ζημία και κάθε απώλεια είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς κλιματικής πολιτικής μετριασμού ή/και προσαρμογής» ανέφερε χθες ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Πέτρος Κόκκαλης, καταλήγοντας πως «ελπίζω τώρα που θα υπάρξει, για τους παραπάνω θλιβερούς λόγους, περισσότερος χρόνος για διάλογο στα πλαίσια της εκλογής προέδρου να καταστεί κεντρικό το φλέγον, και βαθιά προοδευτικό, ζήτημα της κλιματικής πολιτικής και της ανθεκτικότητας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share