Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Παραδοχή από Άνγκελα Μέρκελ: «Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες!» - Απάντηση αιχμή από Κυριάκο Μητσοτάκη (Video)

«Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε»

29 Οκτωβρίου 2021 13:09
Παραδοχή από Άνγκελα Μέρκελ: «Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες!» - Απάντηση αιχμή από Κυριάκο Μητσοτάκη (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην εποχή της μεγάλης λιτότητας που βίωσε η Ελλάδα, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ίδια, αναφέρομενη στις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, τίς χαρακτήρισε «αρκετά ζωντανές», σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες ήταν δεδομένες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.

«Είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση και για την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα» σημείωσε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, βρέθηκε κοινή πορεία, κοινός βηματισμός, και «καταφέραμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ».

Στη συνέχεια, η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε σε μία ακόμα «τεράστια πρόκληση», το μεταναστευτικό, που ξέσπασε το 2015, σημειώνοντας ότι «αποδείξαμε πως μπορούμε να συμμεριζόμαστε ευθύνες».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε: «Γνωρίζω μεγαλο αριθμό προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη συνεργασία της με την Τουρκία».

Όπως είπε, συζητήσαμε ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, συμπληρώνοντας: «Διαπιστωνουμε ότι είναι σημαντικό, αλλά πολύ δύσκολο να βρίσκουμε λύσεις μέσω του διαλόγου».

Σημειωτέον ότι στην έναρξη των δηλώσεών της, η Άνγκελα Μέρκελ παρατήρησε ότι πρόκειται για την τελευταία επίσημη επίσκεψη ως Καγκελάριος της Γερμανίας, σπεύδοντας να τονίσει πάντως ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που έρχεται στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, η ίδια πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ προηγουμένως η Άνγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Άγκελα Μέρκελ διαμόρφωσε την πολιτκή ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και πως υπήρξαν στιγμές που «αισθανθήκαμε μόνοι».

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, σημείωσε ότι «έζησαν σκαμπανεβάσματα», αλλά «εδράζονται σε στέρεες βάσεις».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έφθασε στην Αθήνα χθες το βράδυ, για μία επίσκεψη που κρίνεται ως υψηλού συμβολισμού. Χθες το βράδυ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτακης δείπνησαν στο σπίτι του πρωθυπουργού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος.

Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία.

Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής.

Η Ανγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις. Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει.

Ημάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου. Γνωρίζω κυρία Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων. Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική.

Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη.

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» .

Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share