Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Στο πόδι” ξανά η αστυνομία – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στην εστίαση

Έκκληση του πρωθυπουργού: Εμβολιαστείτε

5 Ιουλίου 2021 15:47
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Στο πόδι” ξανά η αστυνομία – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στην εστίαση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο του, ρίχνει το βάρος της πανδημίας ακόμα μια φορά στους πολίτες και ζητά εξοντωτικούς ελέγχους σε εστιατόρια και μπαρ. Στόχος της κυβέρνησης να πείσει τους επιχειρηματίες να μετατρέψουν τα μαγαζιά τους σε αμιγείς επιχειρήσεις προκειμένου να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες, ένα σχέδιο που φυσικά «βρήκε» τοίχο από την πλειοψηφία των καταστηματαρχών.

Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις στα μαγαζιά της εστίασης ρίχνοντας ξανά τις δυνάμεις της αστυνομίας στον έλεγχο των καταστημάτων. Στο τραπέζι «έπεσαν» οι κυρώσεις που θα ισχύουν από τις 15 Ιουλίου με την έναρξη της εφαρμογής των νέων μέτρων γύρω από τις δραστηριότητες της ψυχαγωγίας.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει αποδυναμωμένο μπροστά σε ένα επερχόμενο 4ο επιδημικό κύμα, χωρίς προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πολίτες αλλά και επιχειρηματίες της εστίασης θα έρθουν αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους, καθώς ακόμα μια φορά «βαπτίζονται» από την κυβέρνηση ως υπεύθυνοι για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Γραμματέας συντονισμού κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Στο πόδι” ξανά η αστυνομία – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στην εστίαση

Καταρρέει η εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τον καφέ τους χρυσό - Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων & τα αναπάντητα ερωτήματα

Μέτρα στην εστίαση: Σκληρότατα μέτρα επιβάλλονται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Οι πολίτες πλέον για να πιούν ένα καφέ θα πρέπει να πληρώσουν 24 ευρώ!

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη και οργή σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων έγκειται στο ότι, οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα αν θα είναι αμιγείς ή μεικτές, αν θα δέχονται δηλαδή μόνο εμβολιασμένους ή όλους τους πελάτες.

Η πολιτεία χωρίζεται στα δύο, λόγω των μέτρων της εστίασης

Η κυβέρνηση όχι μόνο χωρίζει την πολιτεία στα δύο, αλλά επιπλέον «τιμωρεί» όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Τους αναγκάζει να πληρώσουν τουλάχιστον 20 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. Για να πιούν έναν καφέ, οι πολίτες πρέπει να στηθούν στην ουρά των ιδιωτικών κέντρων για να εξεταστούν. Οφείλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα και μετά να επισκεφτούν το κατάστημα εστίασης που θα δέχεται και ανεμβολίαστους (μικτές επιχειρήσεις).

Την ίδια στιγμή, στις ανακοινώσεις αναφέρεται ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test, αφού τα self test, πλέον θα πραγματοποιούνται μόνο από ανήλικους. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στις επίσημες ανακοινώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά η διεξαγωγή rapid test σε Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Μέτρα στην εστίαση: Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο οικονομικής ασφυξίας, πολλοί δεν είναι σε θέση να προσλάβουν άτομα που θα ελέγχουν τους πελάτες στην είσοδο για το αν έχουν ή όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Επιπλέον όσοι επιλέξουν να καταχωρηθούν ως μεικτές επιχειρήσεις θα έχουν την μικρότερη προβλεπόμενη πληρότητα. Πολλοί μάλιστα έχουν θίξει τον πιο σημαντικό παράγοντα. Αυτόν της ηθικής.

Ότι καλούνται να επιλέξουν ποιους πελάτες θα υποδεχτούν και σε ποιους θα ρίξουν «πόρτα». Την ίδια στιγμή ζητούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι πολίτες στις μεικτές και αμιγείς επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τον Γεωργαντά ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών. Σκανάρεται το QR που βρίσκεται πάνω στα πιστοποιητικά. Επίσης, επανέλαβε ότι τα rapid test θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα.

«Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του. Θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ.

Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ».

Αγωνιούν οι επιχειρηματίες της εστίασης: Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων & τα αναπάντητα ερωτήματα

Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.

Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, καθώς και οι κ.κ. Βασίλης Ακρίβος, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στη Σαντορίνη, και Γιάννης Χατζηαλέξης, ιδιοκτήτης All day Cafe – Bar στον Πειραιά.

«Είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο κόσμος»

«Ο εξωτερικός χώρος του μαγαζιού μου θα είναι μεικτός. Ο εσωτερικός χώρος θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρό. Για εμάς το δύσκολο είναι το πώς θα ελεγχθεί ο κόσμος. Είναι δύσκολο να ζητάμε ταυτότητες. Πώς θα ελέγξω εγώ τον άνθρωπο που είναι εμβολιασμένο; Λειτουργικά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο σερβιτόρος. Θα πρέπει να προσλάβω κάποιον άνθρωπο;», είπε ο κ. Χατζηαλέξης.

Αγωνία για το τι θα πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό των εργαζομένων

«Με τους εσωτερικούς χώρους υπάρχει πρόβλημα. Είμαι πολύ υπέρ του εμβολιασμού αλλά έχουμε συμπολίτες μας που διαφωνούν. Το προσωπικό δεν πρέπει να είναι εμβολιασμένο στα μαγαζιά; Το δικό μου μαγαζί είναι σε ανοιχτό χώρο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το χειμώνα, για να ισχύσει το μέτρο θα πρέπει να εμβολιαστεί και το προσωπικό.

Νομίζω ότι με το QR Code είναι εύκολο να γίνει έλεγχος των πελατών, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό. Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Γνωρίζω ανθρώπους ή συνεργάτες που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, το σκέφτονται ή είναι αρνητές. Τι θα τους κάνω, θα τους διώξω; Εγώ συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο.

Αλλά υπάρχει κόσμος που δεν έχει πάει ακόμα. Νομίζω τα μαγαζιά θα μπορέσουν να δουλέψουν με το μέτρο, σε ό,τι αφορά στους πελάτες. Η τεχνολογία υπάρχει, δεν νομίζω ότι θα χρειάζεται να κάνουμε αστυνόμευση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πέσκιας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share