Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Φυσικο αέριο: Έρχεται ρωσικός χειμώνας; Όλα τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Τι θα συμβεί αν κλείσει τη στρόφιγγα η Gazprom (Video)

Οι εναλλακτικές που έχουν «πέσει» στο τραπέζι - Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για την ενέργεια

19 Ιουλίου 2022 10:20
Φυσικο αέριο: Έρχεται ρωσικός χειμώνας; Όλα τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Τι θα συμβεί αν κλείσει τη στρόφιγγα η Gazprom (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ενεργειακή κρίση: Με το ρωσικό χειμώνα να απειλεί την Ευρώπη, τον καύσωνα να αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση για ενέργεια και τη Gazprom να προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας χώρες αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις για να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι» για την Ευρώπη, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. «Αν η Ρωσία αποφασίσει να κόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου, προτού η Ευρώπ προλάβει να γεμίσει στο 90% τις δεξαμενές της, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο σοβαρή και γεμάτη προκλήσεις», τόνισε.

Την Πέμπτη θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας, αν θα θέσει δηλαδή ή όχι και πάλι σε λειτουργία των αγωγό Nord Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά από προγραμματισμένη δεκαήμερη διακοπή για συντήρηση.

Ειδικά η Γερμανία έχει παραλύσει ως προς το τι μπορεί να συμβεί, αν δηλαδή ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Gazprom κλείσουν τις στρόφιγγες, μια κίνηση που θα κοστίσει και στη Μόσχα, αλλά θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ήδη ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός με επιστολή του, που αποκάλυψε το Reuters, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των Ευρωπαίων κηρύττοντας ανωτέρα βία για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση της μεγαλύτερης εταιρίας εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία, της Uniper.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa, η εταιρία έλαβε επιστολή από την Gazprom Export, θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, στην οποία κάνει λόγο για «ανωτέρα βία», στην οποία αποδίδονται τόσο οι τρέχουσες όσο και οι προηγούμενες, από τις 14 Ιουνίου, ελλείψεις στις παραδόσεις αερίου. «Θεωρούμε αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς και τους έχουμε και επισήμως απορρίψει», δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper.

Ως «ανωτέρα βία» περιγράφεται από τη σύμβαση των δύο πλευρών ένα εξωτερικό, απρόβλεπτο γεγονός πέρα από τον έλεγχο ενός από τους αντισυμβαλλόμενους και μπορεί να είναι πόλεμος, φυσική καταστροφή ή πανδημία.

Όλα τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα ενέργειας, Ορέστης Ομράν μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τις πιθανές ανάγκες της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα και κατά πόσο είναι έτοιμη η Γηραιά Ήπειρος να αντεπεξέλθει στην κατάσταση αυτή.

«Η Ευρώπη ξεκινά τώρα να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των απειλών της Ρωσίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για τον λόγο που η Gazprom διέκοψε την παροχή της, ο δικηγόρος απάντησε πως πρόκειται για μια κλασική ρήτρα στα συμβόλαια φυσικού αερίου, η οποία ρήτρα προβλέπει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσει κανείς από τη σύμβαση γιατί συμβαίνει κάτι εκτός του ελέγχου του.

Αναφορικά με τη λύση στο πρόβλημα, ο κ. Ομράν είπε πως αναμένουμε αρχικά τις δηλώσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Υπάρχει μια κουβέντα για ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου, τουλάχιστον για τη βιομηχανία, δηλαδή τη δημιουργία πλατφόρμας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτυγχάνονται χαμηλές τιμές και προφανώς υπάρχουν και τα μέτρα ενίσχυσης των αποθεμάτων και της αναζήτησης και άλλων πηγών» προσέθεσε, τονίζοντας πως όλα αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο για να πραγματοποιηθούν.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share