Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ιστορικός καύσωνας με 43αρια στην Βρετανιά: Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα και την Αθήνα!

Απίστευτες καταστάσεις στο νησί!

19 Ιουλίου 2022 08:24
Ιστορικός καύσωνας με 43αρια στην Βρετανιά: Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα και την Αθήνα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την πιο καυτή ημέρα - μέχρι την επόμενη - καταγράφηκε την Δευτέρα (18/07), στην Μεγάλη Βρετανία, με τα θερμόμετρα στη «γηραιά Αλβιώνα» να δείχνουν ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραίες καιρικές συνθήκες τόσο για χτες, Δευτέρα όσο και την Τρίτη, από το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά μέχρι το Γιορκ και το Μάντσεστερ. Μάλιστα, αύριο σύμφωνα με το MET Office μπορεί να πιάσει και... 43άρι!

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε μιλάμε για θερμοκρασία ρεκόρ. Η πιο υψηλή που εχει καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι 38,5 βαθμούς Κελσίου το 2003.

Ιστορικός καύσωνας με 43αρια στην Βρετανιά: Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα και την Αθήνα!

Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά, χειρουργεία και δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν και πολλές εταιρείες ειδοποίησαν τους υπαλλήλους να δουλέψουν εξ αποστάσεως, καθώς υπάρχουν φόβοι πως από το κύμα καύσωνα θα υπάρξουν νεκροί.

Όπως αναφέρει το BBC, το Λονδίνο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο σήμερα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει «κόκκινο» και να ξεπερνά ακόμα και τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική.

Η πρωτεύουσα προβλέπεται να είναι πιο ζεστή από την Ντάκλα στη Δυτική Σαχάρα (24 βαθμούς Κελσίου), το Νασάου στις Μπαχάμες (32 βαθμούς Κελσίου), το Κίνγκστον στην Τζαμάικα (33 βαθμούς Κελσίου), τη Μάλαγα στην Ισπανία (28 βαθμούς Κελσίου) και την Αθήνα (35 βαθμούς Κελσίου).

Παράλληλα με τις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» προειδοποιήσεις του Met Office, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε με τη σειρά της προειδοποίηση επιπέδου τέσσερα για την Αγγλία, την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «εθνική έκτακτη ανάγκη».

Οι εταιρείες ύδρευσης στη νότια και ανατολική Αγγλία έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη ζήτηση νερού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πίεση - ακόμη και σε διακοπή της παροχής - για ορισμένα νοικοκυριά.

Τέλος, οι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να πίνουν νερό, να κρατούν τις κουρτίνες τους κλειστές, όπου είναι δυνατόν, και να ελέγχουν αν είναι καλά φίλους και συγγενείς.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στη δυτική Ευρώπη παραμένει δραματική. Οι χώρες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις καταστροφικές φωτιές, μια συνέπεια του πρωτοφανούς καύσωνα που βιώνουν εδώ και ημέρες και ο οποίος απειλεί να «συντρίψει» πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Το κύμα ζέστης είναι το δεύτερο που σαρώνει τη δυτική Ευρώπη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και ο πολλαπλασιασμός αυτών των φαινομένων θεωρείται άμεση συνέπεια στης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία οι πυροσβέστες παραμένουν σε συναγερμό, ιδίως στη Ζιρόντ, όπου έχουν γίνει στάχτη περίπου 110.000 στρέμματα δάσους από την περασμένη Τρίτη. Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» 15 περιφέρειες της δυτικής Γαλλίας. «Ο καύσωνας εξαπλώνεται στη χώρα», προειδοποίησε η υπηρεσία.

«Ελιωσε» από τη ζέστη ο διάδρομος προσγείωσης στο αεροδρόμιο Λούτον

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου στη Βρετανία διακόπηκαν προσωρινά τη Δευτέρα, αφού οι ακραίες για τη χώρα θερμοκρασίες προκάλεσαν «πρόβλημα» στον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να εκτρέψουν ή να ματαιώσουν τα δρομολόγιά τους.

Ολες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις ανεστάλησαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και επανήλθαν τρεις ώρες αργότερα με το SkyNews να μεταδίδει ότι ο αεροδιάδρομος «έλιωσε» από τη ζέστη.

Το αεροδρόμιο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι πτήσεις ανεστάλησαν για να επιτραπεί «μια ουσιαστική επισκευή του διαδρόμου, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες επιφάνειας προκάλεσαν την ανύψωση ενός μικρού τμήματος».

Το αεροδρόμιο, που βρίσκεται περίπου 56 χλμ. βόρεια του κεντρικού Λονδίνου, χρησιμοποιείται από αεροπορικές εταιρείες όπως η EasyJet, η Wizz Air, η Ryanair και η TUI.

Ππτήσεις που κατευθύνονταν σε προορισμούς διακοπών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας, καθυστέρησαν και οι αφίξεις από πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια έγιναν 4 ώρες αργότερα από το προγραμματισμένο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share