Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

«Τσουνάμι» εξελίξεων λόγω ενεγεγειακής κρίσης: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου ο Πούτιν! Φόβοι ότι δεν θα την ξανά ανοίξει - Η ζημιά που θα προκαλέσει (Video)

Μεγάλη ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται - Η κρίσιμη ημερομηνία

11 Ιουλίου 2022 09:21
«Τσουνάμι» εξελίξεων λόγω ενεγεγειακής κρίσης: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου ο Πούτιν! Φόβοι ότι δεν θα την ξανά ανοίξει - Η ζημιά που θα προκαλέσει (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια νέα πραγματικότητα θα βρεθεί η Ευρώπη από τις επόμενες ώρες, καθώς η Ρωσία αναμένεται να κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για την παροχή φυσικού αερίου με τους ηγέτες των χωρών να προετοιμάζονται για ένα ενεργειακό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Θα ανοίξει ξανά η ροή φυσικού αερίου στον Nordstream;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου σήμερα Δευτέρα 11/07 με το πρόσχημα της διεξαγωγής κάποιων εργασιών συντήρησης, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά ότι θα τον θέσει και πάλι σε λειτουργία, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου!

Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στην ενέργεια, καθώς η πλήρης διακοπή από το φυσικό αέριο είναι το πιθανό σενάριο. Και η αγωνία είναι έκδηλη σε όλους…

Για να μην πέσει «μαύρο» στην ενέργεια ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream. Μέχρι πρότινος το Κρεμλίνο ισχυριζόταν ότι δεν επιστρεφόταν η τουρμπίνα στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων. Τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

Οικονομικό πλήγμα δισεκατομμυρίων

Η Γερμανία έχει προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών επιπέδων, το οποίο είναι ένα βήμα πριν η κυβέρνηση βγάλει δελτίο για την κατανάλωση καυσίμων.

Έχει επίσης προειδοποιήσει για ύφεση εάν σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου. Το πλήγμα για την οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε 193 δισεκατομμύρια ευρώ (195 δισεκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως έδειξαν τον περασμένο μήνα στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης vbw του κρατιδίου της Βαυαρίας.

«Ο απότομος τερματισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας… περίπου 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα επηρεάζονταν από τις συνέπειες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της vwb Μπέρτραμ Μπρόσαρντ.

Οι επιπτώσεις θα ήταν ακόμη ευρύτερες. Μια πλήρης διακοπή θα διατηρούσε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν ήδη πλήξει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι χονδρικές τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, που αποτελούν το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 400% από τον περασμένο Ιούλιο.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου»

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία.

«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε την ώρα και που η Γερμανία προετοιμάζεται για ένα καθεστώς ενεργειακής έκτακτης ανάγκης.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Η Γερμανία επαναλειτουργεί μονάδα καύσης άνθρακα

Η Γερμανία προσπαθεί να βρει λύση στο ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Γι’ αυτό τον λόγο θα επαναλειτουργήσει η μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της εταιρίας παροχής αερίου Uniper, που έχει χτυπηθεί από τη μείωση της παροχής από την Gazprom.

Η κατάσταση πάντως στη Γερμανία δεν προμηνύεται καλή. Τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς και αξιωματούχοι προτείνουν μορατόριουμ στις διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε περίπτωση μη εξόφλησης.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές το χειμώνα, όταν οι καταναλωτές χρειάζονται ειδική προστασία. Σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης, κανείς δεν πρέπει να τους κόψει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο επειδή καθυστερούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό», δήλωσε η Στέφι Λέμκε υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Γερμανίας.

Από την άλλη στην Ιταλία οι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναγκάσει την οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο. «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και το κόστος των πρώτων υλών θα ωθήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη πίσω στο 2024», ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλία.

Την ίδια ώρα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τονίζει ότι το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον η αξιόπιστη και χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας που ήταν κάποτε. Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια ενεργειακή κρίση εν μέσω κυρώσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της χρηματοδότησης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share