Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

e-ΕΦΚΑ: Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Ιουνίου και μετά

17 Μαΐου 2022 16:54
e-ΕΦΚΑ: Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις 31 Μαΐου 2022 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες), όπως αναφέρει η διοίκηση του φορέα σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, δείτε εδώ την τιμή της βενζίνης στις Κυκλάδες.

Από την 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ και όλοι οι μη μισθωτοί που, παρόλο που έχουν οφειλές, τις έχουν ρυθμίσει.

Υπενθυμίζεται πως κατ' εξαίρεση για φέτος δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022 -αναδρομικά για το έτος 2021- το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

e-ΕΦΚΑ: Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Τέλος, από την 1η Ιουνίου 2022, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ' ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», efka.gov.gr και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων για περίπου 100.000 συνταξιούχους - Ποιους αφορούν & πότε θα δοθούν

Νέο πακέτο αναδρομικών, αλλά και αυξήσεων στις συντάξεις έρχεται για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αυξήσεις έρχονται στις συντάξεις από 300 έως 1.728 ευρώ τον χρόνο!

Εντός του Μαΐου αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 5ετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα έρχεται και ένα δεύτερο πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω, οι οποίοι έμειναν - λόγω τεχνικών δυσκολιών - εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων.

«Υπήρχαν διάφορες κατηγορίες αναδρομικών που εν πολλοίς στους περισσότερους αποδόθηκαν. Υπάρχουν όμως συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει. Για παράδειγμα, τα αναδρομικά που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση συντελεστών αναπλήρωσης πάνω από τα 30 χρόνια ασφάλισης.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι έχουν πάρει τα αναδρομικά, υπάρχουν όμως και συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει ακόμη. Επίσης, υπήρχαν κάποια αναδρομικά από τις διαφορές της κράτησης που γινόταν στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ήταν 60%, με τον νεότερο νόμο Βρούτση έγινε 30%. Υπήρχαν διαφορές, σε κάποιους έχουν καταβληθεί, σε κάποιους όχι» δήλωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μια κατηγορία, αυτή που συνταξιοδοτήθηκε μετά τις 13 Μαΐου 2016, που για κάποιο χρονικό διάστημα της ασφάλισής τους είχαν παράλληλη ασφάλιση. Με το νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν ότι για την παράλληλη ασφάλιση θα είχαν μια ωφέλεια στη σύνταξη, μια προσαύξηση.

Αυτή η προσαύξηση δεν έχει δοθεί ακόμη, διότι δεν υπήρχε λογισμικό να υποστηρίξει την προσαύξηση αυτή. Ακολούθησαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Ο νόμος Κατρούγκαλου ισχύει από τον Μάιο του 2016. Έχουν περάσει 6 χρόνια».

Ο κ. Μπούρλος υποστήριξε πως οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο: «Πρώτα θα εφαρμοστεί σε αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη από τον Ιούνιο και μετά, δηλαδή από τους συνταξιούχους που τώρα θα πάρουν τη σύνταξή τους. Και σιγά σιγά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share