Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κατά 50% μειωμένη η φορολόγηση συνεταιρισμένων αγροτών

Μεγάλη προσοχή!

16 Μαΐου 2022 11:18
Κατά 50% μειωμένη η φορολόγηση συνεταιρισμένων αγροτών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Mείωση έως και 50 % στη φορολόγηση του εισοδήματος για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών και όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών ή και εταιρικών μετασχηματισμών», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικότερα προβλέπονται απαλλαγές:

– Σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) είναι αγρότες μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’52) και προμηθεύουν το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα με ποσότητες προϊόντων ίσες με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύμβαση με συγκεκριμένη επιχείρηση – αγοραστή, με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 16, με την οποία δεσμεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων με εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων της παραγωγής τους.

Διαβάστε με την συνέχεια: ΑΑΔΕ: Πρόστιμα «φωτιά» και λουκέτο για φορολογικές παραβάσεις – Οι ποινές

Κατά 50% μειωμένη η φορολόγηση συνεταιρισμένων αγροτών

-Στη μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγών και αγοραστών δύναται να συμφωνείται με ιδιωτικές έγγραφες συμβάσεις βεβαίας χρονολογίας. Οι συμβάσεις, που καταρτίζονται, καταχωρούνται από τα συμβαλλόμενα μέρη ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) «my AADE», σύμφωνα με την παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990 (Α’ 43).

Στις συμβάσεις του πρώτου εδαφίου, για την εφαρμογή του άρθρου 15, περιλαμβάνονται:

α) το είδος, η καλλιεργούμενη έκταση και η ποσότητα των προς πώληση αγροτικών προϊόντων,

β) η ελάχιστη χρονική διάρκεια ισχύος της σύμβασης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα (1) έτος, και

γ) η τιμή του προϊόντος.

Aρχισε η κατάθεση αιτήσεων για ενισχύσεις σε πατάτες και μανταρίνια

Η έναρξη υποβολής αίτησης ενίσχυσης για την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς της επίσπορης πατάτας και της παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη, ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίοι πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας:

  • Για τους παραγωγούς επίσπορης Πατάτας όσοι έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ για το έτος 2020.
  • Για τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη όσοι έχουν υποβάλλει Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών.
  • Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε. κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
  • Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019 κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014.

Την Αίτηση μπορούν να την υποβάλλουν οι παραγωγοί εφόσον έχουν κωδικό online στη διεύθυνση https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ . Μετά την είσοδο στην εφαρμογή αίτησης της ΕΑΕ 2020 ο χρήστης επιλέγει από το κεντρικό μενού ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ COVID19 -> Αίτηση Κρατικής Ενίσχυσης Καλλ. της Επίσπορης και Βιομηχανικής Πατάτας και Παραγωγή Μανταρινιών Ποικιλίας Κλημεντίνη

Για τη διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι μπορούν να συμβουλεύονται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Το διάστημα υποβολής αίτησης ορίζεται έως και την Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 και ώρα 23:59.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share