Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Πότε θα κόβει το ρεύμα από εδώ και πέρα - Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα

Πώς θα κάνεις οικονομία

21 Μαΐου 2021 15:15
ΔΕΗ: Πότε θα κόβει το ρεύμα από εδώ και πέρα - Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

ΔΕΗ: Σε μια απόφαση που προκάλεσε ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά προχώρησε η Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς δίνει περιθώριο για απλήρωτους λογαριασμούς μέχρι να διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ. Ενώ, οι αυξήσεις στις τιμές του CO2 φέρνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο κείμενο της διαβούλευσης, δεν υπάρχουν οι εισηγήσεις για συγκεκριμένο ύψος χρηματικών οφειλών που θα ενεργοποιούν τις εντολές διακοπών ρεύματος και το «μπλόκο» στην αλλαγή προμηθευτή.

Παραμένει, όμως, η εισήγηση της Αρχής για την καθιέρωση του συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με «πράσινη» εκείνοι που προχωρούν σε εξόφληση ή διακανονισμό των υπερήμερων οφειλών τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που «παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος» τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να δώσει στο Διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του Πελάτη – οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging)», σημειώνει η Αρχή, επιμένοντας στην καθιέρωση του συγκεκριμένου συστήματος.

Έτσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμα του να αλλάξει προμηθευτή.

Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν την διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη.

Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή. Η Αρχή, τονίζει, πως η πρόταση για διακανονισμό των χρεών από τον προμηθευτή καθίσταται υποχρεωτική.

Αν ο προμηθευτής σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δεν ενεργοποιήσει εντολής διακοπής του μετρητή για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και ο πελάτης αλλάξει εταιρία ρεύματος τότε ο παλιός προμηθευτής στερείται του δικαιώματος να ζητήσει την απενεργοποίηση του μετρητή.

Πότε η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα

ΔΕΗ: Πότε θα κόβει το ρεύμα

Η ΡΑΕ προτείνει επίσης στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα – ακόμη κι αν ο καταναλωτής έχει συνάψει νέα σύμβαση με τον καινούργιο πάροχο του – να δώσει εντολή απενεργοποίησης της σύμβασης του εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακόμη η Αρχή εισηγείται στην περίπτωση που ο πελάτης μετακινηθεί σε νέο προμηθευτή έχοντας εκείνος καταγγείλει τη σύμβαση, ο παλιός προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα απενεργοποίησης της παροχής αν ο καταναλωτής έχει αθετήσει διακανονισμό οφειλής που είχε κάνει μαζί του.

Αρκεί ο παλιός προμηθευτής να έχει υποβάλλει εντολή απενεργοποίησης του μετρητή εντός δύο μηνών από την αθέτηση του διακανονισμού.

Ο παλιός προμηθευτής μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα απενεργοποίησης του μετρητή του παλιού πελάτη του εφόσον ισχύουν οι ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις, όπως προτείνει η ΡΑΕ:

  • Να έχουν περάσει 10 μέρες από τότε που επισήμανε τον παλιό του πελάτη ως υπερήμερο και τον έχει ειδοποιήσει με κάθε πρόσφορο μέσο. Αν στο μεσοδιάστημα ο πελάτης αποπληρώσει τον παλιό του πάροχο ή κάνει νέο διακανονισμό τότε δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την εντολή διακοπής ρεύματος.
  • Εντός 12 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αλλαγής προμηθευτή ή από την ημερομηνία επισήμανσης του παλιού πελάτη ως υπερήμερου λόγω αθέτησης του διακανονισμού. Δηλαδή, στην περίπτωση της αθέτησης διακανονισμού, η εκκίνηση της δωδεκάμηνης περιόδου προβλέπεται ως δυναμική, με την έννοια ότι σε περίπτωση σύναψης νέου διακανονισμού μετά την αθέτηση του παλαιού, θα εκκινεί νέα δωδεκάμηνη περίοδος από την εκ νέου επισήμανση του Πελάτη ως υπερήμερου λόγω αθέτησης του νέου διακανονισμού.

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που έχουν συντελεσθεί διαδοχικές αλλαγές Προμηθευτή, όλοι οι προηγούμενοι Προμηθευτές διατηρούν αυτοτελές δικαίωμα υποβολής εντολής απενεργοποίησης, κατά τους ανωτέρω όρους.

Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα στη ΔΕΗ

ΔΕΗ: Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι… βραχνάς για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να δείτε το νούμερο στον εκκαθαριστικό σας προς τα… κάτω!

Δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια και χρήματα για να έχεις άνεση (και θαλπωρή) στο σπίτι σου. Μπορείς με πιο οικονομικούς τρόπους να ζεις καλά και να σου μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι.

Πώς θα κάνεις οικονομία;

  • Να τοποθετήσεις το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί η θερμότητα αυξάνει την ηλεκτρική του ενέργεια μέχρι και 30%.
  • Επίσης να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή εξοικονομώντας έτσι ως και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.
  • Να μαγειρεύεις με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο – και κυρίως μαγειρεύοντας με χύτρα – εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια 30-60%.
  • Να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20οC τον χειμώνα και 26οC το καλοκαίρι.
  • Να θυμάσαι πως για κάθε επιπλέον βαθμό, σπαταλάς περίπου 10% περισσότερη ενέργεια. Να αντικαταστήσεις τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες Led.
  • Θα εξοικονομήσεις έτσι μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας.
  • Οι λαμπτήρες Led είναι μεν πιο ακριβοί, αλλά έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής (10.000 ώρες), προσφέροντας το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες και το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης (1 λαμπτήρας Led αντιστοιχεί σε 10 κοινούς λαμπτήρες).
  • Να σβήνεις τον υπολογιστή σου, όταν δεν τον χρειάζεσαι.
  • Να βγάζεις τον φορτιστή από την πρίζα, όταν δεν τον χρησιμοποιείς.
  • Να μην αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση standby.
  • Αν έχεις τη δυνατότητα: Τοποθέτησε στο σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού με κατανάλωση 2,5-4 kw ανά ώρα.
  • Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού που προκύπτει από την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι της τάξης του 60-74%.
  • Άλλαξε τις ηλεκτρικές συσκευές σου με νέες ανώτερης ενεργειακής κλάσης.

Για παράδειγμα: Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με άλλο υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ ) και τεχνολογίας inverter οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 32% στη θέρμανση και 21% στην ψύξη.

Αν αντικαταστήσεις το παλιό σου ψυγείο ενεργειακής κλάσης D με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+, θα έχεις εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+++, εξοικονομείς περίπου 79% ενέργεια.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share