Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Ο Γιώργος Καπόυτζίδης η Κατερίνα Ζαρίφη , Αναστασία Γιάμαλη και ο Φώτης Σεργουλόπουλος στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Ας ξεκολλήσουμε από 90's

1 Δεκεμβρίου 2023 11:32
Ο Γιώργος Καπόυτζίδης η Κατερίνα Ζαρίφη , Αναστασία Γιάμαλη και ο Φώτης Σεργουλόπουλος στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
Από Βασίλης Σακουλέβας

Ο Γιώργος Καπουτζίδη η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Αναστασία Γιάμαλη στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και μας καλούν αν ξεφύγουμε από τo 1990.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας.

Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από την πρώτη διάγνωση για AIDS και η επιστήμη έχει κάνει άλματα για τους ασθενείς και τους φορείς της ασθένειας.

Aυτός είναι και ο προσανατολισμός της καμπάνιας της Θετικής Φωνής, να ξεκολλήσουμε από απόψεις για το AIDS που έχουν μείνει πίσω πολλές δεκαετίες με τη συμμετοχή πολύ γνωστών προσώπων, όπως ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Κατερίνα Ζαρίφη.

HIV/AIDS: Ρεκόρ τετραετίας το 2023 στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πόσοι μολύνθηκαν

Τις 531 (5,1 ανά 100.000 πληθυσμού) έφτασαν οι νέες διαγνώσεις για HIV τους πρώτους 10 μήνες του 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα, Πέμπτη, στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) στην Αθήνα.

Τα πρόδρομα αποτελέσματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, καθώς οι νέες διαγνώσεις βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 4 προηγούμενων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια είχε καταγραφεί πτωτική πορεία των νέων διαγνώσεων και κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ).

«Πραγματικά βλέπουμε μία μικρή αύξηση στις νέες διαγνώσεις, δεν ξέρουμε όμως ακόμα ποια ομάδα εκπροσωπεί και καλό θα ήταν να μη στοχοποιούμε. Για να βρούμε τα πώς για τα γιατί, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με έρευνα ανάλυσης των δεδομένων στην πορεία του χρόνου», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ).

Η ηλικιακή ομάδα που καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα περιστατικά HIV είναι αυτή των 30-39 ετών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Γυναίκες και ετεροφυλόφιλοι άνδρες καθυστερούν με τη διάγνωση
Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η πολύ καθυστερημένη διάγνωση καθώς από τις νέες διαγνώσεις το 10,6% των ατόμων που είχαν διαγνωστεί το 2022, είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν προχωρημένη νόσο AIDS.

Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης, καταγράφηκαν στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (67,9%).

Το 48,1% των περιστατικών HIV που διαγνώστηκαν το 2022, ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ το 70,1% άρχισε να λαμβάνει αγωγή μέσα σε 90 ημέρες από τη διάγνωση.

Νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση νέων λοιμώξεων HIV από το υπουργείο Υγείας
Πάντως, το 2023 υπήρξαν σημαντικές εθνικές πρωτοβουλίες, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου HIV και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊικών φαρμάκων και παραπεμπτικών ιικού φορτίου, καθώς και η πρόσφατη έκδοση του ΦΕΚ για την υλοποίηση της χορήγησης PrEP στην Ελλάδα.

«Όσον αφορά τη χορήγηση της PrEP δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα τα νοσοκομεία και οι αρμόδιοι, καθώς το ΦΕΚ εκδόθηκε πρόσφατα. Σύντομα, όμως, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία χορήγησης φαρμάκων ως προληπτική αγωγή για το HIV σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού», εξηγεί ο κ. Λαζανάς.

Σε ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας, στην οποία χρησιμοποιήθηκε μαθηματικό μοντέλο που προσομοιώνει τη μετάδοση της HIV λοίμωξης και θα παρουσιαστεί αύριο στο συνέδριο, φάνηκε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια στρατηγική χωρίς PrEP, η HIV επίπτωση αναμένεται να μειωθεί κατά 32,4% το 2030 σε σχέση με το 2010.

Η υλοποίηση της PrEP σε άνδρες που κάνουν σε με άνδρες και έχουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, αναμένεται να μειώσει την επίπτωση αυτή πολύ περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 58%.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της κατά 90% μείωσης της επίπτωσης το 2030, θα πρέπει η PrEP να προσφερθεί και σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και με συμπεριφορά μετρίου κινδύνου, σύμφωνα με όσα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share